Presa internationala, despre comemorarea a 20 de ani de la Revolutia de la Timisoara

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 20:16
3329 citiri
Presa internationala, despre comemorarea a 20 de ani de la Revolutia de la Timisoara
Foto: Reuters

Acum 20 de ani romanii faceau primii pasi spre libertate, spre democratie, spre civilizatia care le-a fost interzisa in timpul regimului comunist. Sacrificiile care s-au facut, vietile care s-au pierdut atunci au si acum ecou in amintirea noastra, ca romani, insa nici lumea nu a uitat de momentul in care Romania a spus "NU" comunismului.

"Cand hartia alba a fost indepartata de pe peretele galben, un val de aplauze a pornit din multime. Patru cuvinte in maghiara fusesera imprimate pe perete cu vopsea rosie: Eljen Laszlo Tokes - Szabadsag (Traiasca Laszlo Tokes - Libertate!)", scire BBC despre ziua de 16 decembrie, 1989.

Jurnalistii de la BBC arata cum, pentru comemorarea a 20 de ani de la inceputul Revolutiei, Biserica Reformata de la Timisoara a restaurat, sub fereastra de la care Laszlo Tokes a iesit sa le vorbeasca timisorenilor, scrierea cu vopsea rosie.

Totodata, BBC a intrat si in posesia unui document ce consemneaza toate detaliile legate de trenurile care au ajuns sau au plecat din gara din Timisoara pe parcursul Revolutiei. Jurnalistii sustin ca acest document ii va ajuta pe istorici sa afle adevarul despre acest moment sangeros, dar si pe procurori, daca, vreodata, cele 440 de persoane identificate ca ar fi participat la reprimarea manifestatiilor vor fi aduse in fata instantei.

Romania, la 20 de ani de la Revolutie, titreaza si VOANews.com. Acum 20 de ani, Romania devenea ultima tara din fostul Bloc Sovietic care isi castiga independenta. Insa, spre deosebire de vecinii sai - Polonia, Ungaria, Germania, fosta Cehoslovacie si Bulgaria - drumul sau spre democratie a fost unul insangerat, scrie VOANews.com.

"Chibritul a fost aprins la Timisoara, unde a avut loc o demonstratie de proportii pentru sustinerea pastorului reformat Laszlo Tokes, insa flacara s-a raspandit rapid in intreaga tara. Pe 22 Decembrie, in Bucuresti, presedintele roman Nicolae Ceausescu a decis sa tina un discurs pentru a-si demonstra puterea.

Cand multimea a inceput sa il huiduie, a decis sa plece din mijlocul ei cu un elicopter. Serviciile secrete si armata au intors armele si, trei zile mai tarziu, a fost executat", il citeaza publicatia pe fostul ambasador SUA la Bucuresti, Jim Rosapepe.

Foto: VOANews.com

Procesul lui Ceausescu, asa cum a fost, titreaza si RT, care prezinta ultimele momente ale lui Nicolae Ceausescu.

"Dupa un scurt proces ce a durat mai putin de o ora, Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena, au fost gasiti vinovati pentru un numar de 'grave crime' impotriva poporului roman, cum ar fi abuzul de putere si genocidul. In ziua de Craciun in 1989, Nicolae Ceausescu si sotia sa Elena au fost impuscati de un pluton de executie. Acesta a fost sfarsitul a zece zile tumultoase in care au murit multi civili", scrie RT.

"In acordurile colindelor de Craciun, Romania a adus, miercuri, un omagiu celor care au impanzit strazile orasului transilvanean Timisoara in urma cu 20 de ani, aprinzand prima scanteie a Revolutiei care a indeparatat de la puetere cel mai represiv regim care a existat in Europa de Est", scrie si AP.

Mai mult de 1.100 de oameni au murit atunci in confruntarile violente dintre armata si populatie ce au avut loc in intreaga tara. Dintre acestia, mai mult de 118 au fost ucisi la Timisoara, mai aminteste AP, iminand aceste comemorari ale trecutului cu situatia din prezent: validarea pentru un nou mandat ca presedinte al Romaniei a lui Traian Basescu si vizita delegatiei FMI in tara pe fondul instabilitatii politice.

Foto: AFP

Cine a castigat Revolutia romana?, se intreaba Financial Times, prezentand un reportaj urias dedicat evenimentelor ce s-au petrecut la noi in tara in 1989, scris de Alec Russell.

Jurnalistul FT isi amintese primele strigate "Jos Comunismul" ce au izbucnit din gura lui George Ardelean, un inginer la o fabrica a statului.

"Revolutiile din 1989 au fost perfect conturate la acel timp. Decenii de dezbinare si frica de razboaie apocaliptice luasera sfarsit. Falimentul adus de comunism, atat la propriu, cat si metaforic, fusese aratat intregii lumi. Tiranii fusesera zdrobiti, oligarhii fusesera inlaturati. Cetatenii isi obtineau libertatea. Euforia domnea peste tot", prezinta Russell momentul Revolutiei.

Nine o'Clock pune accent pe participarea la evenimentele comemorative din Romania la 20 de ani de la Revolutie a fostului presedinte polonez Lech Walesa.

De asemenea, Nine o'Clock prezinta si calendarul evenimentelor ce vor avea loc intreaga saptamana, precizand ca cea mai neagra zi din istoria orasului Timisoara ramane 17 decembrie, proclamata zi de doliu national, cand primii revolutionari au fost impuscati de armata. Pentru a marca acest moment, sirene vor rasuna timp de trei minute si urmasi ai celor care s-au jertfit atunci vor aprinde lumanari si vor depune coroane de flori in memoria celor care au pierit in acele zile.

Foto: BBC

20 de ani de la cea mai sangeroasa revolutie din Europa de Est titreaza si Sun Sentinel, preluand materialul prezentat de Asociated Press ce contine si o declaratie a fostului presedinte Emil Constantinescu.

"Sunt aici pentru cei ce au luptat si au murit pentru ideile care au schimbat vietile romanilor si au scris o pagina de eroism in istoria Romaniei. In Timisoara a fost o revolutie completa si voi ramane credincios acelor principii pana la sfarsitul vietii mele", spune Constantinescu.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#20 ani Revolutie Timisoara, #Romania libertate comunism, #Nicolae Ceausescu executie Revolutie , #comunism
Comentarii