Revista presei: Osama bin Laden - urmarit, incoltit, lichidat

Marti, 03 Mai 2011, ora 08:44
2682 citiri
Revista presei: Osama bin Laden - urmarit, incoltit, lichidat
FotoLnewjunkiepost.com

Luni, o singura stire a contat, nu numai in Romania, ci si in intreaga lume. Moartea unui celebru terorist al lumii, Osama bin Laden, care a fost ucis in cadrul unei operatiuni spectaculoase a fortelor speciale americane in Pakistan a surprins o lume intreaga. Uciderea acestuia, urmata de stirea neconfirmata oficial ca ar fi fost inmormantat in mare, a starnit o avalansa de stiri, comentarii si analize pe mapamond. Si da, si in Romania.

Presa din Romania a relatat la randul sau intreaga operatiune, a prezentat trupele speciale care l-au ucis, culisele operatiunii si reactiile la anuntul mortii sale. In fine, toata povestea a provocat o reactie si la Bucuresti, unde a fost convocata o sedinta a Consiliului Superior de Aparare a Tarii, iar presedintele Traian Basescu e asteptat sa tina o conferinta de presa pe acest subiect marti.

Cele mai important titluri din presa romaneasca sunt "Ossama ben Laden, urmarit, incoltit, lichidat!" din "Jurnalul National", "Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden: culisele operatiunii", in "Adevarul", "Seicul terorii, ucis de un comando american", citita in "Romania Libera". Foarte interesant e si subiectul din "Gandul", care prezinta "Transcriptul unei discutii OFF THE RECORD la CASA ALBA: Cat valora vila in care se ascundea TERORISTUL, cine a facut parte din TRUPELE SPECIALE care l-au UCIS". "Evenimentul Zilei" ne scrie si el despre "Sedinta CSAT, convocata la Cotroceni".

Jurnalul National - Osama bin Laden - urmarit, incoltit, lichidat

Cel mai important terorist al planetei a fost lichidat luni dimineata de fortele speciale americane, care au luat cu asalt resedinta sa din orasul pakistanez Abbottabad, unde se ascundea intr-o adevarata fortareata.

Locul unde era ascuns bin Laden a fost deconspirat de proprii sai oameni, aflati de o buna bucata de timp la inchisoarea de la Guantanamo Bay. Marturiile lor au indicat un nume comun, un curier de incredere al lui Ben Laden, care i-a condus pe agentii secreti americani la Abbottabad, un oras situat la circa o ora de capitala Islamabad, unde se ascundea liderul Al-Qaeda, scrie Jurnalul National.

Gandul - Transcriptul unei discutii OFF THE RECORD la CASA ALBA: Cat valora vila in care se ascundea TERORISTUL, cine a facut parte din TRUPELE SPECIALE care l-au UCIS

Multe dintre detaliile operatiunii de ucidere a celui care a comandat atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost dezvaluite presei de doi oficiali americani, intr-o discutie off the record redata totusi de presa de peste ocean.

In cadrul alocutiunilor dinainte de intrebarile ziaristilor, oficialii de la Casa Alba au dat mai multe informatii despre casa unde se ascundea bin Laden. Acestia spun ca resedinta de trei etaje are doar cateva ferestre inspre strada. O terasa situata la etajul trei este prevazuta cu un zid de protectie de 2,13 metri inaltime. Ei au precizat ca vila valoreaza 1 milion de dolari, desi nu are telefon sau internet. De asemenea, oficialii Casei Albe au spus ca fratii (curierul apropiat lui bin Laden, pe care americanii l-au urmarit si care a deconspirat locul unde se ascunde bin Laden, si fratele sau) nu aveau o sursa "explicabila" de venit, scrie Gandul.

* Jurnalist: De cand exista resedinta din Pakistan a lui bin Laden si de cand sta el acolo?

Oficial: Resedinta exista de aproximativ cinci ani, dar nu stim de cand sta bin Laden acolo. Credem ca aceasta casa a fost construita special pentru a-l adaposti pe bin Laden.

Adevarul - Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden: culisele operatiunii

Misiunea de eliminare a celui mai periculos om din lumea terorismului a fost una care a incununat patru ani de urmarire a unui fir ce ducea exact la bin Laden - curierul sau, cel a carui detectare i-a condus pe americani chiar la liderul terorist.

Abia in luna august a anului trecut au reusit sa-l localizeze in complexul din Abbottabad, un oras de marime medie, situat la circa o ora de drum de Islamabad. Analistii CIA au petrecut mai multe luni examinand fotografiile din satelit si rapoartele din zona, pentru a stabili cine ar putea locui in complex, iar in septembrie agentia americana a stabilit ca este foarte posibil ca in cladire sa se ascunda chiar bin Laden, scrie Adevarul.

Bin Laden a fost omorat alaturi de mai multi membri ai familiei sale, printre care si unul dintre fii teroristului, a spus un oficial american. El si oamenii sai au opus o rezistenta indarjita, ba chiar au folosit o femeie pe post de scut uman.

Romania Libera - Seicul terorii, ucis de un comando american

Uciderea lui Osama bin Laden atrage o serie de urmari, de la slabirea lantului de comanda al celei mai importante retele teroriste din lume pana la foarte posibile atacuri cu bomba, ca razbunare.

Directorul CIA, Leon Panetta, avertiza ieri ca "teroristii vor incerca sa il razbune", potrivit Romania Libera.

Corpul lui Bin Laden, cel ce a comandat atentatele din 11 septembrie 2001, a fost luat de comandoul american, s-au efectuat prelevari ADN pentru o identificare formala, iar trupul a fost aruncat in mare, arata CNN. Motivul - evitarea unui mormant ce ar deveni un loc de pelerinaj pentru djihadisti. Un inalt responsabil al administratiei Obama a asigurat ca trupul lui Bin Laden a fost tratat "in acord cu practica si traditia musulmana".

Evenimentul Zilei - Sedinta CSAT, convocata la Cotroceni

Moartea lui Osama bin Laden nu a ramas fara ecou nici in Romania, in conditiile in care avem trupe angajate pe teatrul de razboi din Afganistan, principalul loc unde opera teroristul.

Seful statului roman, Traian Basescu, a convocat o sedinta pe acest subiect la Cotroceni, urmand sa tina o conferinta de presa marti, conform Evenimentul Zilei.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat ca autoritatile trebuie sa fie pregatite in orice moment, insa este de parere ca nu se modifica gradul de alerta terorista in Romania, la fel cum a precizat si purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#moarte Osama, #ucidere bin Laden , #stiri Osama bin Laden
Comentarii
Poza Dante Alighieri
Dante Alighieri
rank 5
Poza Dumi10
Dumi10
rank 5
Osama bin Laden - urmarit, incoltit, lichidat