Alte două femei răpite în timpul atacului terorist asupra Israelului au fost eliberate. Gruparea Hamas ia în calcul eliberarea a până la 50 de prizonieri VIDEO

Luni, 23 Octombrie 2023, ora 22:39
2595 citiri
Alte două femei răpite în timpul atacului terorist asupra Israelului au fost eliberate. Gruparea Hamas ia în calcul eliberarea a până la 50 de prizonieri VIDEO
Nurit Yitzhak Cooper (79 ani) și Yochved Lifshitz (85 ani) au fost eliberate de Hamas luni, 23 octombrie. FOTO: X / Amy Spiro

Alte două femei răpite de către teroriști pe data de 7 octombrie, au fost eliberate de Hamas luni, 23 octombrie, un oficial al militanților palestinieni anunțând că gruparea ia în calcul să redea libertatea a până la 50 dintre cei 222 de cetățeni israelieni și străini pe care îi ține prizonieri de la spargerea granițelor Fâșiei Gaza.

Anunțul de luni al Hamas cu privire la eliberarea lui Nurit Yitzhak Cooper (79 ani) și Yochved Lifshitz (85 ani) – ambele cu cetățenie israeliană – vine după ce vineri au fost eliberate Judith și Natalie Raanan (mamă și fiică, cu cetățenie americană și israeliană).

Hamas susține că le-a eliberat luni pe alte două femei din motive umanitare şi ca răspuns la o mediere a Qatarului şi Egiptului pentru situaţia ostaticilor, potrivit unei declaraţii făcute de Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al braţului armat al mişcării, pe canalul său de Telegram, relatează Reuters.

„Am decis să le eliberăm din motive umanitare şi din motive de sănătate precară... În ciuda acestui fapt, inamicul a refuzat să le primească vinerea trecută”, se arată în declaraţie.

Purtătorul de cuvânt al Hamas a adăugat că gruparea ia în calcul eliberarea a 50 de ostatici cu pașapoarte străine.

Hamas nu a precizat cetăţenia celor doi ostatici, sugerând totuşi că sunt israelieni. De asemenea, mişcarea islamistă a acuzat Israelul că "a încălcat de opt ori aranjamentele pentru operaţiunea de eliberare care fuseseră convenite cu mediatorii pentru ca aceasta să decurgă bine", arată agerpres.

Sâmbătă şi duminică, în teritoriul controlat de gruparea islamistă Hamas au ajuns 34 de camioane umanitare, conform unui oficial al Semilunii Roşii egiptene, citat de AFP sub rezerva anonimatului.

De ce întârzie invazia armatei israeliene în Fâșia Gaza

Statele Unite au sugerat Israelului să amâne lansarea ofensivei terestre împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza, în speranţa că s-ar putea da astfel mai mult timp negocierilor pentru eliberarea celor peste 200 de ostatici deţinuţi de gruparea islamistă, a scris duminică ziarul american New York Times, citând oficiali americani, relatează agenţia DPA.

Scopul este prevenirea de noi victime în rândul populaţiei civile şi asigurarea livrării ajutorului umanitar pentru populaţia palestiniană din Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene totale.

Preşedintele american, Joe Biden, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au căzut de acord la sfârşitul săptămânii trecute că Fâşia Gaza, sub asediu, va beneficia de un „flux continuu” de ajutor umanitar, a informat Casa Albă.

Pe de altă parte, Statele Unite au avertizat luni că orice încetare a focului în Gaza decretată de Israel ar aduce beneficii mişcării islamiste palestiniene Hamas, într-un moment în care apelurile la un armistiţiu din motive umanitare sunt din ce în ce mai numeroase, relatează AFP.

O încetare a focului „ar oferi Hamas posibilitatea să se odihnească, să se reechipeze şi să se pregătească pentru lansarea în continuare de atacuri teroriste împotriva Israelului”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
Israelul a bombardat mai multe zone din Fâşia Gaza, inclusiv oraşul Rafah, în ciuda avertismentelor din partea comunităţii internaţionale
Israelul a bombardat mai multe zone din Fâşia Gaza, inclusiv oraşul Rafah, în ciuda avertismentelor din partea comunităţii internaţionale
Israelul a bombardat joi, 25 aprilie, mai multe zone din Fâşia Gaza, inclusiv oraşul Rafah. Acolo armata se pregăteşte pentru o operaţiune la sol în războiul său împotriva Hamas, în...
#ostatici hamas, #eliberare ostatici, #Israel, #Fasia Gaza , #Israel Fasia Gaza