Care este cuvântul anului 2023. Oxford English Dictionary a făcut alegerea

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 06:11
2260 citiri
Care este cuvântul anului 2023. Oxford English Dictionary a făcut alegerea
Oxford University FOTO facebook

Editorul celebrului dicţionar Oxford English a desemnat termenul argotic "rizz", sinonim cu farmecul sau succesul în arta seducţiei, drept cuvântul anului 2023. Termenul a apărut pe reţelele de socializare şi a fost popularizat de actorul Tom Holland, scrie AFP.

Derivat probabil, într-o versiune prescurtată, din cuvântul carismă, "rizz" înseamnă "stil, farmec, seducţie, capacitatea de a atrage un partener romantic sau sexual", potrivit Oxford University Press, care a dezvăluit luni cuvântul anului.

Termenul, folosit acum şi în franceză, a apărut pentru prima dată pe reţelele de socializare în 2022, popularizat în special de streamerul american Kai Cenat, cu milioane de abonaţi pe platformele YouTube şi Twitch.

Utilizarea sa a explodat începând din iunie anul trecut, după ce actorul Tom Holland, în vârstă de 27 de ani, starul din "Spider-Man", l-a folosit într-un interviu pentru Buzzfeed. "Nu am deloc rizz", a spus el.

Site-urile şi aplicaţiile de întâlniri l-au folosit, de asemenea, în încercarea de a atrage utilizatori din "Generaţia Z", grupul demografic născut între 1997 şi 2010, a precizat Oxford University Press într-un comunicat de presă.

Cuvântul "rizz" a fost ales "ca un exemplu interesant al modului în care limba este creată, formată şi împărtăşită în cadrul anumitor comunităţi, înainte de a se răspândi pe scară mai largă", explică instituţia.

"El evocă modul în care generaţiile mai tinere creează spaţii", atât "online", cât şi în schimburile faţă în faţă, "unde îşi însuşesc şi definesc limbajul pe care îl folosesc", adaugă aceasta.

Pentru a-şi desemna cuvântul anului, instituţia a întocmit mai întâi o listă de opt cuvinte finaliste, printre care "swiftie" (fan al cântăreţei americane Taylor Swift) şi "prompt" (termen care desemnează o instrucţiune dată unui program de inteligenţă artificială).

Publicul a fost apoi invitat să voteze, înainte ca experţii să decidă care dintre cele patru cuvinte a ieşit învingător în acest sondaj uriaş.

Anul trecut, doar votul publicului a contat şi cuvântul ales a fost "goblin mode", un termen care descrie o atitudine sau un comportament care respinge aşteptările sociale.

În 2021, Oxford a ales cuvântul "vax", după ce în 2020, un an excepţional marcat în special de pandemia Covid-19, a optat pentru mai multe cuvinte, printre care "coronavirus", "containment" şi "black lives matter". În 2019, a ales "urgenţă climatică".

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#oxford university, #alegere, #cuvant, #an 2023, #rizz, #farmec , #stiri media