Dialog halucinant în cabinetul unui celebru chirurg din București, uimit de șpaga primită de la un pacient: ”Ăla e de la dumneavoastră, vinul ăla monstruos?

Vineri, 16 Februarie 2024, ora 04:48
10839 citiri
Dialog halucinant în cabinetul unui celebru chirurg din București, uimit de șpaga primită de la un pacient: ”Ăla e de la dumneavoastră, vinul ăla monstruos?
Medicul Cristian Paleru a recunoscut acuzațiile FOTO captură video

Interceptările convorbirilor purtate în vara anului trecut în cabinetul unui cunoscut chirurg din București relevă faptul că medicii nu au scăpat de meteahna șpăgilor, doar și-au schimbat strategia.

Au prins frica pușcăriei, sunt mai vigilenți, mai discreți, apelează la tot felul de stratageme, dar la plic și cadouri tot nu renunță. La putere rămân banii și băuturile fine, dar nu sunt refuzate deloc produsele alimentare preparate în gospodărie: vin și palincă de pere, brânză sau cârnați de Pleșcoi, găini congelate sau carne de porc.

Departamentul pălinci de la ”Marius Nasta”

Chirurgul bucureștean interceptat de procurorii anticorupție avea chiar organizat ”departamentul pălinci” sub chiuveta din cabinetul său și se mira când rudele pacienților veneau cu cantități ”monstruoase” de vin la spital. Pentru astfel de situații se puneau la cale tot felul de regii pentru a se evita ”defilarea” cu sarsanele pe holul spitalului.

Chirurgul Cristian Paleru de la Institutul "Marius Nasta" din București a fost vizat de o anchetă a procurorilor anticorupție, bănuit că primește șpagă de la rudele pacienților pe care îi operează. Interceptările audio-video din cabinetul doctorului au dovedit că anchetatorii nu se înșelau.

Au reușit să dovedească faptul că Paleru a luat mită de la 32 de pacienți doar în perioada aprilie-septembrie 2023. Plicurile cu bani, între 200 și 3000 de lei, erau fie îndesate pe mutește în buzunarul halatului, fie ascunse în cărți sau coli de hârtie, lăsate discret pe colțul biroului. ”Sarsanale cu găini, cu vaci, cu toate prostiile” – așa cum erau descrise cadourile primite de la pacienții mai sărmani - erau lăsate direct în frigiderul din cabinet, fie sub chiuvetă, unde doctorul amenajase ”departamentul pălinci”.

Chirurgul Paleru nu-și uita ajutoarele cu care intra în operație. Le transfera rezidenților bani prin aplicația Revolut: ”când avem de unde, avem”, le transmitea chirurgul Paleru medicilor tineri, atunci când era mulțimit de suma primită după o operație reușită.

Nu erau ocoliți nici medicii anesteziști și chiar își atenționa pacienții sau pe rudele acestora să nu uite să le dea și acestora ”măcar de un buchet de flori”.

”Poți să faci, dar nu să vorbești”

De teamă să nu cumva să fie prins cu mită, medicul își instruia pacienții, dar și pe rudele acestora să fie foarte discreți atunci când veneau la el în cabinet. Se temea de telefoanele mobile chiar și atunci când acestea erau închise și le cerea oamenilor să nu scoată niciun cuvânt. ”Poți să faci, dar nu să vorbești”, ”Ei poate să asculte la telefon, dar nu poate să vadă, că am camerele jos”, cam așa decurgeau dialogurile dintre medic și pacienții care îi treceau pragul cabinetului pentru a rezolva ”problema” de după operație.

Indiscreților le reproșa direct că vor să-l bage în pușcărie și le refuza plicurile cu bani, dacă se întâmpla să fie și alți martori în cabinet: ”Vrei să mă bagi în pușcărie? Ce dracu? Ți-a plecat mintea?”. Oamenii refuzați inițial, reveneau cu altă ocazie și întrebau nedumiriți dacă de data aceea au nimerit într-un moment oportun.

Cât timp procurorii au supravegheat cu tehnică audio-video cabinetul medicului Cristian Paleru au surprins situații absolut jenante. Rezidenții erau rugați să ducă în mașina doctorului cadourile împărțite în bucăți mici pentru a nu atrage atenția și pentru a evita ”defilarea de protest” de pe holul spitalului.

”Ăla e de la dumneavoastră, vinul d-ăla monstruos?”

Alteori până și medicul se minuna de cantitățile impresionate de produse primite de la rudele bolnavilor.

Fiica unei paciente a fost ironizată că a adus la spital ”vinul monstruos” pe care îl lăsase în cabinet. Femeia, surprinsă de expresia ”monstruos”, a simțit nevoia să ceară lămuriri.

Medic: Ăla e de la dumneavoastră, vinul d-ăla monstruos? În acest moment, la ora 11:42:16, medicul îi indică femeii, din privire, spre zona din dreapta a imaginii, momentul în care pacienta întoarce capul spre dreapta și privește în jos, dialogul continuând astfel: Da. De la soțul dumneavoastră.

Femeie: Cum monstruos?

Medic: De mare.

Femeie: A! Da’ l-ați gustat?

Medic: Nu.

Femeie: E natural.

Medic: Cum să-l gust, doamnă, că dacă deschid dopul și m-apuc, se varsă jumate în cabinet?! Mi se face rău aici.

Femeie: Nu se varsă, nu se varsă, domnu’ doctor.

Medic: Trebuie tras cu furtunul într-un beci”, este unul dintre dialogurile interceptate în cabinetul chirurgului de la ”Marius Nasta”.

Ancheta procurorilor anticorupție s-a finalizat cu un acord de recunoaștere a vinovăției. Cristian Paleru și-a recunoscut fapta, fiind condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Instanța i-a interzis medicului, ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a exercita profesia în executarea căreia a săvârşit fapta, respectiv cea de medic în sistemul public de sănătate de pe teritoriul României pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

În plus, judecătorii au decis confiscarea extinsă a sumei de 704.944,30 lei, bani considerați câștigați în mod ilegal de către doctor.

Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, plasat în detenţie vineri, 26 aprilie, cu privire la acuzaţii de corupţie de dinaintea intrării în Guvern, a fost eliberat aproape...
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a decis vineri, 26 aprilie, ca ministrul agriculturii, Mîkola Solski, care îşi anunţase joi demisia, să fie plasat în arest preventiv. Decizia a fost luată în...
#paleru, #medic, #spaga medici, #marius nasta, #coruptie , #mita spital