Papa Francisc a denunţat „scandalul” abuzurilor sexuale comise de clerici în Portugalia VIDEO

Joi, 03 August 2023, ora 08:53
1666 citiri
Papa Francisc a denunţat „scandalul” abuzurilor sexuale comise de clerici în Portugalia VIDEO
Suveranul pontif s-a implicat în criza care zguduie biserica portugheză în prima zi a unei vizite de cinci zile la Lisabona FOTO Captură Video / Vatican News

Papa Francisc s-a întâlnit miercuri, 3 august, cu supravieţuitori ai abuzurilor sexuale comise de clerici în Portugalia şi a criticat membrii ierarhiei catolice din această ţară pentru răspunsul lor la scandalul ignorat mult timp, potrivit apnews.com.

Suveranul pontif s-a implicat în criza care zguduie biserica portugheză în prima zi a unei vizite de cinci zile la Lisabona pentru festivalul Zilei Mondiale a Tineretului organizat de Biserica Catolică. Călătoria sa vine într-un moment delicat pentru biserica portugheză; un grup de experţi angajat de episcopii portughezi a raportat în februarie că preoţii şi alţi membri ai personalului bisericesc ar fi abuzat cel puţin 4.815 băieţi şi fete din 1950 încoace.

Vaticanul a declarat că Francisc s-a întâlnit cu 13 victime ale abuzurilor timp de mai bine de o oră la Ambasada Vaticanului şi a caracterizat rolul papei în cadrul întâlnirii ca fiind unul de „ascultare intensă”. Victimele au fost însoţite de personalul bisericesc responsabil cu programele de protecţie a copiilor.

Întâlnirea, care era aşteptată de când Papa Francisc s-a întâlnit cu supravieţuitori în călătoriile anterioare în străinătate, a fost menită să încerce să ajute ierarhia şi credincioşii portughezi să se împace cu moştenirea bisericii în materie de abuzuri şi muşamalizare, după ce multe alte ţări europene au trecut prin bilanţuri similare.

Totuşi, răspunsul episcopilor portughezi la concluziile raportului de expertiză a contribuit, într-un fel, la agravarea problemei. Înainte de raport, oficialii bisericii portugheze au insistat asupra faptului că existau doar câteva cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor. După publicarea documentului, episcopii au refuzat iniţial să îi retragă din slujire pe abuzatorii nominalizaţi şi au declarat că vor despăgubi victimele doar dacă instanţele le vor ordona acest lucru.

Întâlnirea cu victimele a avut loc după ce Francisc a prezidat o slujbă de veghe pentru clerul şi călugăriţele portugheze la emblematica Mănăstire Jeronimos din capitală, unde în februarie sute de persoane s-au adunat pentru a lăuda curajul victimelor abuzurilor sexuale după publicarea raportului experţilor.

Vorbind în limba sa maternă, spaniola, Francisc a recunoscut că mulţi clerici şi călugăriţe din ţările cu parohii catolice cândva înfloritoare se simt obosiţi de vocaţia lor, deoarece credincioşii sunt din ce în ce mai detaşaţi de credinţa lor.

„Este adesea accentuată de dezamăgirea şi furia cu care unii oameni privesc biserica, uneori din cauza slabei noastre mărturii şi a scandalurilor care i-au pătat faţa şi care ne cheamă la o umilă şi continuă purificare, începând cu strigătul angoasat al victimelor, care trebuie întotdeauna acceptate şi ascultate”, a spus el.

Episcopul Jose Ornelas, şeful Conferinţei episcopale portugheze, a promis în discursul adresat lui Francisc că va acorda "o atenţie specială protecţiei bunăstării copiilor şi angajamentului de a-i proteja de orice fel de abuz".

Deşi oficialii bisericii au fost criticaţi pentru reacţia lor lentă, conferinţa episcopală a declarat ulterior că întâlnirea papei cu supravieţuitorii abuzurilor a fost o dovadă a „căii de reconciliere pe care biserica portugheză a urmat-o în acest domeniu”.

Episcopii portughezi s-au angajat să „pună victimele pe primul loc” şi să „lucreze împreună” cu victimele la reparaţii şi la recuperarea lor, se arată într-o declaraţie a conferinţei.

Biserica Catolică Portugheză a promis, de asemenea, în martie, să construiască un memorial pentru victime, care va fi inaugurat în timpul Zilei Mondiale a Tineretului, dar organizatorii au renunţat la acest plan în urmă cu câteva săptămâni.

În locul acesteia, avocaţii victimelor au lansat o campanie numită „Acesta este memorialul nostru”. Cu câteva ore înainte de sosirea papei, aceştia au montat un panou în centrul Lisabonei pe care scria „Peste 4.800 de copii abuzaţi de Biserica Catolică din Portugalia”. Aceştia au declarat că a fost plătit printr-o campanie de crowdfunding care a avut atât de mult succes încât organizatorii pot monta mai multe panouri în jurul oraşului, deşi niciunul nu a fost amplasat de-a lungul rutelor planificate pentru vizita sa.

Reacţiile la comentariile lui Francisc cu privire la abuzuri au fost mixte: unii pelerini din faţa Mănăstirii Jeronimos au spus că adunarea de la Ziua Mondială a Tineretului nu era momentul sau locul potrivit pentru a ridica această problemă.

Giovanni, un pelerin în vârstă de 47 de ani din Italia care a refuzat să îşi dezvăluie numele de familie, a spus că este clar că oamenilor care vin din întreaga lume pentru a participa la eveniment „nu le plac lucrurile rele. Sperăm cu siguranţă că tot ceea ce este clar că este greşit va fi oprit şi anulat”.

Dar el a remarcat că papa a cerut iertare pentru moştenirea bisericii în ceea ce priveşte abuzurile sexuale asupra copiilor „şi arată, de asemenea, angajamentul său de a rezolva şi această problemă”.

Papa Francisc a venit la Lisabona pentru a participa la cea de-a patra sa Zi Mondială a Tineretului, o sărbătoare catolică lansată de Sfântul Ioan Paul al II-lea în anii 1980 pentru a revigora următoarea generaţie de catolici în credinţa lor. Peste 1 milion de tineri din întreaga lume sunt aşteptaţi să participe la evenimentele de la Lisabona, care se desfăşoară până duminică.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Papa Francisc, #abuzuri sexuale biserica, #abuzuri biserica portugalia , #Stiri Papa Francisc