Papa Francisc condamnă în mesajul său de Crăciun industria armamentului care alimentează războaiele de pe glob: „Câţi nevinovaţi sunt măcelăriţi în lumea noastră!”

Luni, 25 Decembrie 2023, ora 15:15
2072 citiri
Papa Francisc condamnă în mesajul său de Crăciun industria armamentului care alimentează războaiele de pe glob: „Câţi nevinovaţi sunt măcelăriţi în lumea noastră!”
Papa Francisc a denunțat efectele războaielor în discursul său tradiţional „Urbi et Orbi”. FOTO: VaticanNews.va

Papa Francisc denunţă luni, 25 decembrie, în mesajul său tradiţional de Crăciun, de la balconul Bazilicii Sf. Petru, „situaţia umanitară disperată” a palestinienilor în Fâşia Gaza şi cere eliberarea ostaticilor ţinuţi în continuare în enclavă şi un armistiţiu. De asemenea, Suveranul Pontif cere sfârşitul războaielor în Ucraina, Siria, Yemen, Liban şi Armenia şi atacă industria armamentului.

„Cer să înceteze operaţiunile militare cu suita lor îngrozitoare de victime nevinovate şi să remediem situaţia umanitară disperată deschizând venirea ajutorului umanitar”, a declarat Papa Francisc în discursul său tradiţional „Urbi et Orbi” (n.r. - „Către oraşul Roma şi lume”).

Copiii care mor în războaie, inclusiv în Fâşia Gaza, sunt „micii Isus de azi”, iar atacurile israeliene culeg o „recoltă înfiorătoare” de civili nevinovaţi, denunţă şeful Biserici Catolice.

Papa Francisc denunţă atacul Hamas de la 7 octombrie în Israel drept „abominabil” şi cere eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici din enclavă.

În faţa a mii de oameni adunaţi în Piaţa Sf. Petru, Suveranul Pontif a atacat din nou industria armamentului, despre care a spus că e în spatele „marionetelor războiului”.

Papa Francisc: „Câţi nevinovaţi sunt măcelăriţi în lumea noastră!”

În predica de duminică seara, în timpul slujbei de Crăciun, în Bazilica Sf. Petru, la vatican, Sfântul Părinte a denunţat „zăngănitul armelor” în Fâşia gaza, care a întunecat sărbătorile la Betleem unde, potrivit tradiţiei s-a născut isus Cristos, în Cisiordania ocupată.

„Privirea şi inima creştinilor sdin întreaga lume sunt aţintite asupra Betleemului, unde domneşte azi durerea şi tăcerea”, a denunţat luni, în ziua Crăciunului, Suveranul Pontif.

Papa Francisc cere, pe termen lung, „rezolvarea problemei palestiniene printr-un dialog sincer şi perseverent între părţi, susţinut de o voinţă puternică şi de sprijinul comunităţii internaţionale”.

El îndeamnă în cel de-al 11-lea mesaj de Crăciun al pontificatului său încetarea tuturor conflictelor politice, sociale şi militare în Ucraina, Siria, Yemen, Liban, Armenia şi Azerbaidjan şi apără drepturille migranţilor din întreaga lume.

„Câţi nevinovaţi sunt măcelăriţi în lumea noastră! În pântecele mamelor lor, în odisee întreprinse din disperare şi în căutare de speranţă, în vieţile tuturor acestor micuţi a căror copilărie este devastată de război! Ei sunt micii Isus de azi”, a denunţat Papa.

El a acordat o atenţie aparte Ţării Sfinte (Palestina), inclusiv Fâşiei Gaza unde, potrivit unor oficiale palestinieni din domeniul sănătăţii, cel puţin 78 de persoane au fost ucise într-una dintre cele mai sângeroase nopţi a celor 11 săptămâni de război între Israel şi Hamas.

„Fie ca pacea să vină în Israel şi Palestina, unde războiul devastează vieţile acestor oameni. Îi îmbrăţişez pe toţi, mai ales comunităţile creştine din (Fâşia) Gaza şi întreaga ţară Sfântă”, a declarat Francisc.

„Inima plânge pentru victimele abominabilului atac de la 7 octombrie” a declaart el de la balconul în care a apărut în faţa lumii în noaptea alegerii sale, la 13 martie 2013, şi a îndemnat din nou la eliberarea ostaticilor.

Vaticanul sprijnă soluția cu două state independente

La aproape trei luni de la începutul Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, situaţia umanitară în enclava palestiniană - în care 85% din populaţie este deplasată - este catastrofală, trage ONU un semnal de alarmă.

Ajutorul umanitar - a cărui intrare în Fâşia Gaza este controlată de către Israel - soseţte cu pipeta din Egipt şi prin postul de frontieră israelian Kerem Shalom, cu foarte mult sub nevoile teritoriului palestinian devastat.

Săptămâna trecută, un organism susţinut de ONU anunţa că 2,3 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza se confruntă cu foametea, al cărei nivel creşte zi de zi.

Vaticanul, care întreţine relaţii diplomatice cu Israelul şi Autoritatea Palestiniană, consideră că soluţia cu două state este răspunsul acestui vechi conflict israeliano-palestinian.

Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Ziarul german Die Welt a publicat informații despre un acord de pace pe care Ucraina și Rusia intenționau să-l semneze la câteva săptămâni de la invazia rusă, după eliberarea regiunilor...
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
#Papa Francisc, #mesaj Craciun, #urbi et orbi Papa, #Vatican, #razboaie, #Israel Hamas Gaza, #industrie armament, #razboi Ucraina , #Vatican