Parchetul European, raiduri în mai multe instituții din Bulgaria. Cercetează deturnarea fondurilor UE în proiecte feroviare și de eficiență energetică

Sambata, 12 August 2023, ora 11:21
3277 citiri
Parchetul European, raiduri în mai multe instituții din Bulgaria. Cercetează deturnarea fondurilor UE în proiecte feroviare și de eficiență energetică
Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a percheziţionat joi, 10 august, 28 de locuințe şi instituții, ca parte a eforturilor de investigare a utilizării abuzive a fondurilor europene în proiecte feroviare, în timp ce primarul unui mic oraş bulgar a fost arestat miercuri, 9 august, scrie politico.eu.

Măsuri privind folosirea fondurilor europene în Bulgaria sunt așteptate de câțiva ani în condițiile în care politicieni de frunte din tabăra reformistă de la Sofia susțin că sifonarea fondurilor UE a devenit unul dintre principalele fluxuri de venituri ale grupărilor de crimă organizată.

Centrul pentru Studiul Democrației, o organizație neguvernamentală din Sofia, a susținut în 2020 că până la 15% din banii UE primiți de Bulgaria au fost deturnați în mod regulat.

143 de investigații în Bulgaria

Parchetul European (EPPO) desfășoară în prezent 143 de investigații în Bulgaria, cu „daune totale estimate” în valoare totală de 492 de milioane de euro, potrivit raportului său din 2022.

Bulgaria, considerată cea mai săracă țară din UE, încearcă să obțină fonduri europene pentru a dezvolta infrastructura sa și pentru a face vechile sale clădiri din perioada comunistă mai eficiente din punct de vedere energetic. EPPO, care se ocupă de urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, a precizat că investighează două proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare, în valoare de peste 241 de milioane de euro din finanțare UE, și un grant pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor rezidențiale din orașul General Toshevo, în valoare de 169.000 de euro.

„Mai mulți martori și suspecți vor fi audiați”, se arată într-un comunicat al EPPO.

Peste 100 de agenți de la poliție și din serviciul de spionaj intern din Bulgaria au efectuat raiduri joi în legătură cu linia de cale ferată dintre orașele Kosteneț și Septemvri, care a primit finanțare în valoare de 130 de milioane de euro de la Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA). Raidurile lor au analizat, de asemenea, potențialul abuz de fonduri pe calea ferată dintre satele Orizovo și Mihaylovo, finanțată de Fondul de Coeziune pentru mai mult de 111 milioane de euro.

Utilizarea forțelor de securitate bulgare este un semn al gradului de dependență a EPPO de sprijinul guvernului bulgar și al oficialilor de rang înalt. Guvernul premierului Nikolai Denkov, în funcție din 6 iunie, s-a angajat să elimine corupția și să se asigure că forțele de securitate nu sunt conduse de Rusia. Este, de asemenea, semnificativ faptul că Ivan Gheșev, procurorul șef extrem de controversat al țării, a fost forțat să demisioneze la mijlocul lunii iunie, deoarece mulți bulgari îl considerau de multă vreme un obstacol în calea anchetelor privind corupția la nivel înalt.

Beneficiarul ambelor proiecte feroviare investigate a fost Compania Națională de Infrastructură Feroviară din Bulgaria, care a atribuit contracte de construcție la două companii private.

„Ancheta a scos la iveală fapte care ar putea constitui infracțiuni, inclusiv utilizarea abuzivă a fondurilor UE și spălarea banilor. Contractorii sunt suspectați că au efectuat, într-o perioadă scurtă de timp, transferuri fictive de bani către un lanț de companii fictive, ceea ce a dus în cele din urmă la retragerea de sume în numerar de peste 2,5 milioane euro de către persoane cu antecedente judiciare”, a declarat EPPO.

Miercuri, primarul din localitatea Toșevo din estul țării, a fost arestat pentru prezentarea de detalii false privind lucrările de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor municipale. El a fost eliberat după plata unei cauțiuni de 5.000 de euro, potrivit presei bulgare.

În timp ce investigațiile privind corupția sunt relativ frecvente în Bulgaria, țara se luptă în mod evident să obțină condamnarea inculpaților de rang înalt.

Procurorii lui Kovesi anchetează un funcționar public din Brăila care ar fi obținut fraudulos peste jumătate de milion euro
Procurorii lui Kovesi anchetează un funcționar public din Brăila care ar fi obținut fraudulos peste jumătate de milion euro
Parchetul European (EPPO), biroul din Cluj-Napoca, efectuează joi, 25 aprilie, percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Brăila, în cadrul unei anchete privind o fraudă de peste o...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#parchetul european, #raiduri, #investigatii, #Bulgaria, #deturnare, #fonduri europene , #stiri externe