Peste 600.000 de sticle de parfum contrafăcut, cu etichete ale celor mai cunoscute branduri de lux, au intrat în România în anul 2020 prin portul Constanța cu complicitatea unor ofițeri de poliție și inspectori vamali.
Marfa de contrabandă era preluată din port și ulterior transportată în Ilfov, unde era depozitată în mai multe hale din orașul Voluntari. De aici era vândută comercianților care se ocupau ca parfumurile să fie plasate pe piața neagră din România, dar și din Europa. Odată cu transporturile de parfumuri contrafăcute, au ajuns în România și produse cosmetice (creme, farduri, rujuri etc) sau accesorii (ochelari de soare, gene false etc) care prezentau însemnele unor mari case de modă, dar în realitate erau falsuri.
Gruparea era coordonată de mai mulți cetățeni turci care aduceau din Turcia marfa de contrabandă, dar și de un libanez care avea misiunea să plaseze parfumurile pe piață. Ulterior la această grupare au aderat și români.
Ancheta privind cel mai mare dosar de contrabandă cu produse cosmetice a demarat la data de 08.09.2020 fiind coordonat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism–Structura Centrală.
Cercetările au reliefat faptul că cetățenii turci aduceau parfumurile contrafăcute în România cu complicitatea celor care ar fi trebuit să împiedice astfel de practici: un comisar șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța - Serviciul Antidrog, un agent șef principal de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, de un inspector vamal în cadrul DGFP - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, dar și de inspectori vamali în cadrul BVF Constanța Sud.
Cutiile cu produse de lux contrafăcute erau ascunse în containere care transportau oficial cuptoare electrice, ventilatoare sau dozatoare de apă.
”În perioada mai 2020 – martie 2021, membrii grupului infracțional au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 600.000 parfumuri purtând mărci identice sau similare cu mărci înregistrate. Parfumurile contrafăcute au fost disimulate prin metoda „capac” într-un număr de 21 de containere, în cadrul unor operațiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice, dozatoare de apă sau ventilatoare electrice”, se arată în actul de acuzare.
Ca să închidă ochii la această afacere de zeci de milioane de euro, ofițerii de poliție și inspectorii vamali primeau comisioane importante. Se vorbește de un dolar pentru fiecare sticlă de parfum introdusă ilegal în România.
În timpul perchezițiilor care au avut loc la data de 30.10.2020, la depozitele din Voluntari polițiștii au găsit zeci de mii de produse inscripționate cu denumirile unor mărci înregistrate (ARMANI, PACO RABANNE, CHRISTIAN DIOR, CHANEL, VERSACE, GIVENCHY, D&G YVES SAINT LAURENT, LANCOME, KENZO, TRUSSARDI, CALVIN KLEIN, GUERLAIN, BULGARI, BLACK AFGANO, CACHAREL, CHLOE, HERMES, GUCCI, JEAN PAUL GAULTIER etc.): 69.657 buc. parfumuri, 210 buc. ceasuri, 283 buc. ochelari, 50.525 buc. produse cosmetice (din care 16.536 buc. rujuri, 19.527 buc. truse machiaj, 1.639 buc. rimel, 301 buc. corector ochi, 1.273 tuș pentru ochi, 2.469 buc. creion pentru ochi, 256 buc. fard pentru ochi, 144 buc. creme / ser pentru față, 367 buc. creme față, 103 buc. creme / uleiuri, 3.976 buc. fond de ten, 5 buc gel demachiant, 3.909 buc. pudră față și 20 buc. gene false) se arată în actul de acuzare, potrivit rejust.ro.
Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienţi din România şi din alte ţări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.
Unul dintre membri grupării de contrabandiști, cetățean român, a acceptat să facă acord de recunoaștere cu procurorii, explicând totodată cum funcționa sistemul conceput de cetățenii turci.
Andrei Crihan a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat, contrabandă asimilată în formă continuată, (4 acte materiale) şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.
Pentru că și-a recunoscut faptele și a acceptat să colaboreze cu anchetatorii, contrabandistul român a primit o pedeapsă de închisoare cu suspendare (2 ani și 6 luni), i s-a interzis dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale pe teritoriul României, pe o perioadă de 3 ani, și a fost trimis la muncă în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Consiliului Judeţean Bacău- SC Parc Industrial Hit SRL- sau al D.G.A.S.P.C Bacău - Adăpostul de zi şi de noapte pentru copii străzii Morcoveaţă Bacău.
Dosarul care îl privește pe contrabandistul român este doar o disjungere din dosarul de bază, acesta din urmă aflându-se încă în faza de urmărire penală, potrivit unor surse judiciare.
Sesizati stirea, infractorii... Vezi tot