Un sentiment de panică se instalează în Europa: Pericol nemaivăzut ce se întinde ca molima

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 02:33
20788 citiri
Un sentiment de panică se instalează în Europa: Pericol nemaivăzut ce se întinde ca molima
Geert Wilders dintr-un partid de extremă dreaptă a câștigat alegerile din Olanda FOTO / captură City News

După începerea războiului din Ucraina provocat de Vladimir Putin de acum peste 650 de zile, dar mai ales pe parcursul anului 2023, în Europa a apărut un sentiment de panică tot mai mare. În plus, un pericol nemaivăzut s-a extins pe continent, precum molima, ascensiunea partidelor de extremă dreaptă, care încep să ajungă la putere în unele țări.

Fără sfârșitul războiului din Ucraina la vedere, prim-ministrul Viktor Orban al Ungariei și-a intensificat eforturile pentru a limita sprijinul Ucrainei de către blocul european; alegerea lui Robert Fico în Slovacia i-a oferit un alt aliat acestuia. Într-un șoc și mai mare luna trecută, partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilders a devenit cea mai mare forță din parlamentul olandez, potrivit The New York Times.

Elitele europene au dreptate să-și facă griji despre viitor. Dar accentul pus pe diviziunile în interiorul blocului ascunde o dezvoltare mult mai tulburătoare care are loc sub suprafață: o reunire a centru-dreapta și extrema dreaptă, în special în privința chestiunilor legate de identitate, imigrație și islamism.

Fuga miliardarilor ruși și americani din Elveția și Cayman: Noul paradis din deșert, un refugiu nou inedit

Odată cu alegerile parlamentare europene de anul viitor, această convergență aduce în vedere mai clară posibilitatea apariției a ceva ca o Uniune Europeană de extremă dreapta. Până de curând, așa ceva ar fi părut de neconceput, dar acum pericolul este destul de mare.

Convergența dintre partidele de centru-dreapta și extrema dreaptă în Europa a mers mai departe. Lecția pe care partidele de centru-dreapta au tras-o din ascensiunea populismului de dreapta a fost că trebuie să adopte o parte din retorica și politicile sale.

În schimb, unele partide de extremă dreapta au devenit mai moderate, deși într-un mod selectiv. La nivel național, partidele din cele două tabere au guvernat împreună, atât formal, ca în Austria și Finlanda, cât și informal, ca în Suedia.

Cu toate acestea, cea mai frapantă ilustrare a acestei convergențe este relația armonioasă dintre centrul-dreapta european și Giorgia Meloni, liderul partidului Frații Italiei, care a devenit prim-ministru al Italiei anul trecut.

Statele Unite lovesc puternic două țări partenere de afaceri: Ele îi trimiteau lui Putin ceva letal

De îndată ce ea a indicat că nu va perturba politica economică a blocului și că va sprijini Ucraina, Partidul Popular European a fost dispus să lucreze cu ea - iar liderul său, Manfred Weber, a încercat chiar să formeze o alianță cu ea.

Încețoșarea granițelor dintre centrul dreapta și extrema dreaptă nu este întotdeauna la fel de ușor de observat ca în Statele Unite. În parte, asta se datorează faptului că procesul, care are loc în lumea complexă a blocului european, este subtil.

Cu toate acestea, extrema dreaptă de astăzi vorbește nu numai în numele națiunii, ci și în numele Europei. Are o viziune privind civilizația Europei albe, creștine, care este amenințată de străini, în special de musulmani.

O astfel de gândire se află în spatele întăririi politicii de migrație. Dar influențează și Europa într-un mod mai profund: uniunea a ajuns să se vadă din ce în ce mai mult ca apărând o civilizație europeană în pericol, în special în politica sa externă. În ultimul deceniu, pe măsură ce blocul s-a văzut ca fiind înconjurat de amenințări, nu în ultimul rând din partea Rusiei, au existat nenumărate dezbateri despre „autonomie strategică”, „suveranitate europeană” și „o Europă geopolitică”.

Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, a afirmat joi, 25...
#partide extrema dreapta, #partide extremiste UE, #partide extremiste europa, #Viktor Orban, #Robert Fico, #Geert Wilders , #Uniunea Europeana