Polițist ”gelos și încăpățânat”, dat afară din MAI: ”Nu are un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia”

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 03:25
7305 citiri
Polițist ”gelos și încăpățânat”, dat afară din MAI: ”Nu are un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia”
Polițistul dat afară din MAI pentru că a fost caracterizat drept gelos și încăpățânat, a câștigat procesul intentat șefilor FOTO / Ziare.com

Un agent de poliție a câștigat dreptul de a fi numit în funcția de ajutor de șef de post după un război în instanță cu Inspectoratul Județean de Poliție Covasna. F.M. a participat la concursul pentru ocuparea postului vacant de ajutor șef post prin încadrare directă din sursă externă.

A fost declarat admis la toate probele, dar numirea sa în funcție a fost invalidată din cauza unui raport venit de la Biroul Control Intern în care erau menționate trăsături de caracter negative ale polițistului: gelozie, încăpățânare.

Nemulțumit de situație, agentul a acționat Inspectoratul de Poliție în Instanță și a avut câștig de cauză.

Procesul civil dintre F.M. și IJP Covasna a avut loc în Prahova, Curtea de Apel Ploiești fiind instanța care i-a dat dreptate agentului de poliție.

”Obligă pârâtul să emită dispoziţia de numire a reclamantului pe postul de ajutor de şef de post din cadrul Secţiilor Poliţiei Rurale aferente IPJ Covasna. (…). Obligă pârâtul - intimat să plătească recurentului reclamant 3000 lei cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 26.09.2023”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Agentul a cerut și plata salariilor pe care le-ar fi primit dacă ar fi lucrat ca ajutor de șef de post de la momentul câștigării concursului (aprilie 2022) și până în prezent. Această solicitare i-a fost respinsă însă de instanță.

Povestea polițistului este destul de complicată. F.M. a mai lucrat în structurile Poliției Române și în trecut, dar a fost dat afară după o condamnare la amenda penală pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violențe, ulterior intervenind reabilitarea de drept.

Odată reabilitat, agentul și-a dorit să revină în structurile MAI, așa că a participat la concursul pentru ocuparea postului vacant de ajutor șef post prin încadrare directă din sursă externă.

După parcurgerea tuturor etapelor de examen, omul este declarat admis în ianuarie 2021 și urma să meargă la post pe funcția câștigată prin concurs.

În data de 28 februarie 2022 a fost anunțat să prezinte la IPJ Covasna, la Serviciul Resurse Umane, pentru repartiția la posturi.

O lună mai târziu, agentul primește prin poștă o adresă de la Inspectoratul de Poliţie prin care este anunțat că instituția a decis invalidarea candidaturi la concursul organizat pentru ocuparea posturilor vacante de ajutor şef post, ”întrucât nu îndeplineşte condiţiile de ocupare a unei funcţii de poliţist, respectiv nu are un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist”.

”Nu rezultă care din principiile ce guvernează profesia de poliţist nu ar fi respectată”

Această decizie, venită mult după participarea la examen a polițistului respectiv, se baza pe o notă internă a Biroului Control Intern în care se făcea referire la trăsăturile sale de caracter negative: ”gelozie, încăpățânare”.

Curtea de Apel Ploiești i-a dat dreptate polițistului, apreciind că însuși Inspectoratul de Poliție a validat inițial candidatura omului, ca atare îndeplinea toate cerințele de participare la examen. Pe de altă parte, nu rezultă din raportul incriminat care dintre principiile ”ce guvernează profesia de poliţist” nu ar fi respectată.

”În prezenta cauză, dreptul de apreciere al inspectoratului intimat nu a fost exercitat în conformitate cu dispoziţiile legale, raportat la faptul că iniţial a validat candidatura lui F.M. constatând că îndeplineşte inclusiv cerinţele din anunţul de participare, … iar ulterior, după ce acesta a fost declarat admis şi repartizat în funcţia de ajutor şef post a revenit şi a invalidat respectiva candidatură, deşi din verificările efectuate atât de intimat, cât şi de IPJ Covasna nu rezultă care din principiile ce guvernează profesia de poliţist nu ar fi respectată de recurent, astfel că este afectată legalitatea dispoziţiei de invalidare, impunându-se anularea acesteia”, a motivat instanța.

Alertă în toată țara: Un condamnat care se afla în arest la domiciliu a fugit când și-a aflat sentința definitivă. E dat în urmărire generală
Alertă în toată țara: Un condamnat care se afla în arest la domiciliu a fugit când și-a aflat sentința definitivă. E dat în urmărire generală
Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani...
Un bărbat din Suceava și-a răpit fosta iubită și a dus-o la o mănăstire pentru exorcizare. Cum a scăpat victima
Un bărbat din Suceava și-a răpit fosta iubită și a dus-o la o mănăstire pentru exorcizare. Cum a scăpat victima
Un bărbat în vârstă de 60 de ani, din Suceava, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce și-a sechestrat fosta iubită și a dus-o la o mănăstire pentru...
#politist, #gelozie, #incapatanare, #politie, #concurs, #incadrarea in munca , #politie