Un nou partid politic din Polonia îi face jocul lui Putin și promovează ”Polexit-ul”: ”Uniunea Europeană este o povară”

Marti, 26 Martie 2024, ora 00:21
2141 citiri
Un nou partid politic din Polonia îi face jocul lui Putin și promovează ”Polexit-ul”: ”Uniunea Europeană este o povară”
Naționalistul Robert Bakiewicz FOTO Facebook Robert Bakiewicz

Un nou partid suveranist catolic - Independenţa -, condus între alţii de Robert Bakiewicz, un naţionalist, cere ieşirea Poloniei din Uniunea Europeană (UE), serviciul militar obligatoriu, o educaţie patriotică, un acces mai uşor la arme de foc şi oprirea politicilor UE de luptă împotriva modificărilor climatice şi cu privire la migraţie, relatează Euronews.

”Uniunea Europeană este în prezent o povară, ceva depăşit”, susține Robert Bakiewicz.

Ea ”va fi o povară pentru economia noastră, ceea ce înseamnă că, în sferele comercială, financiară şi materială este o pierdere pentru noi, iar în sfera culturală este o distrugere completă a tuturor lucrurilor pe care se baza Europa”, consideră el.

Susţinerea UE se află în declin în Polonia.

Aproximativ 20% dintre polonezi se declară în favoarea ieşirii din acest proiect comun.

Unii observatori explică această tendinţă prin controversa pe tema cerealelor ucrainene, dar şi din cauza precedentului Guvern ultraconservator al Partidului Lege şi Justiţie (PiS).

”Din cauza lipsei de comunicare pozitivă despre UE timp de opt ani, Polonia a cunoscut versiuni antieuropene tot mai frecvente, pe care Guvernul le folosea în eşecurile sale şi exista tot mai mult ”Polexit” în spaţiul informaţiilor. Acesta este motivul pentru care loc această cădere”, consideră o analistă de la Alliance4Europe, Maja Mazurkiewicz.

Polonezii au adus la putere, în 2023, o coaliţie proeuropeană, condusă de către Donald Tusk.

După aceste alegeri, susţinerea UE a început să crească.

”Filosofia Guvernului premierului Donald Tusk este să-şi definească în mod clar aşteptările şi motivele în rândul comunităţii (europene), dar şi să fie capabil să construiască alianţe în centrul cărora să se afle opiniile sale”, declară însărcinata cu Afaceri Europene în cabinetul şefului Guvernului de la Varşovia, Magdalena Sobkowiak-Czarnecka.

”Oricine îşi pune întrebări azi despre scenariul unei ieşiri a Poloniei din UE ar trebui să răspundă la următoarea întrebare: unde ne-am afla în războiul din Ucraina, în faţa agresiunii Rusiei în Ucraina, dacă noi nu facem parte din UE şi NATO?”, subliniază ea.

Următoarele alegeri locale, prevăzute la 7 aprilie, urmează să ofere un indiciu despre direcţia pe care polonezii vor să o urmeze - euroscepticism sau euroentuziasm.

Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Polonia, #iesire din ue, #independenta , #Polonia