Mobilizare generală: Mii de pompieri sunt pregătiți să intervină în contextul alertelor meteo emise de ANM

Luni, 08 Ianuarie 2024, ora 17:44
2044 citiri
Mobilizare generală: Mii de pompieri sunt pregătiți să intervină în contextul alertelor meteo emise de ANM
Mașini de pompieri Foto: Facebook-IGSU

Peste 5.000 de pompieri și 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți la nivel național să intervină în sprijinul autorităților și cetățenilor în fața condițiilor meteorologice severe prognozate.

"Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă care pot pune în pericol viaţa şi bunurile populaţiei", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, luni, AGERPRES.

În judeţele aflate sub incidenţa codurilor de vreme severă vor fi activate, la nevoie, grupele operative şi suplimentate efectivele de personal care să asigure intervenţia imediată.

"La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor sunt pregătite să intervină 39 de autovehicule şenilate, 71 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), 28 de autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum şi autospeciale de intervenţie la incendii şi autospeciale SMURD", arată sursa citată.

Totodată, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din ţară vor reactualiza procedurile de comunicare şi colaborare cu toate autorităţile locale competente, pentru asigurarea protecţiei populaţiei din zonele ameninţate sau afectate.

Potrivit IGSU, printre măsuri se mai regăsesc verificarea şi cunoaşterea situaţiei cu femeile gravide, a persoanelor care urmează tratamente de dializă sau alte afecţiuni, dar şi situaţia cu spaţiile destinate cazării temporare a persoanelor evacuate sau care necesită ajutor, în cazul în care se impune acest lucru.

De asemenea, vor fi constituite echipe mixte de patrulare pentru executarea misiunilor de recunoaştere destinate identificării persoanelor fără adăpost şi asigurarea transportului acestora în spaţii special amenajate de către autorităţile responsabile.

"Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile", precizează IGSU.

Potrivit sursei citate, înainte de a începe deplasarea, cetăţenii trebuie să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

UPDATE Bărbatul dispărut după ce a alunecat în lacul unui baraj de acumulare a fost găsit mort
UPDATE Bărbatul dispărut după ce a alunecat în lacul unui baraj de acumulare a fost găsit mort
Un bărbat din orașul hunedorean Hațeg este dat dispărut după ce a căzut în lacul de acumulare al barajului CHS Haţeg. UPDATE 21:00 Bărbatul a fost găsit decedat în apele canalului...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#pompieri, #interventie, #alerta meteo vreme rea , #pompieri