De unde sunt aduse în România majoritatea produselor contrafăcute. Poliția de Frontieră: „Aceste faptele ilegale s-au triplat”

Duminica, 30 Iulie 2023, ora 12:08
7669 citiri
De unde sunt aduse în România majoritatea produselor contrafăcute. Poliția de Frontieră: „Aceste faptele ilegale s-au triplat”
Traficul cu produse contrafăcute s-a triplat în ultimele luni, comparativ cu anul 2022. FOTO: IGPF

Faptele ilegale pe linia dreptului de proprietate intelectuală s-au triplat în primul semestru din 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Majoritatea acestor produse contrafăcute provin din China sau din Turcia și sunt aduse pe mare sau pe uscat, informează Poliția de Frontieră.

  • „În primul semestru din 2023, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.
  • Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în primul semestru au fost depistate 629 fapte de natură infracţională, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă 2022, când au fost depistate 208”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.

Câte produse contrafăcute au fost confiscate de polițiști

Potrivit sursei citate, poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:

  • 183.937 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie,
  • 50.780 de perechi încălţăminte,
  • 147.450 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie,
  • 10.791 bucăţi articole de marochinărie,
  • 2.819 bucăţi ochelari de soare,
  • 9.630 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare),
  • 105.280 de jucării.

De unde provin mărfurile contrafăcute

În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă, transmite Poliţia de Frontieră.

„Din cazuistica înregistrată în ultima perioadă, s-a constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţi ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova. Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România - pe mare, Turcia-Bulgaria-România - pe uscat. Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia pentru România sau ţări din vestul Europei", se precizează în comunicatul citat.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#produse contrafacute, #traficanti, #politia de frontiera, #confiscare, #Turcia, #China , #politie