Proiect inedit de conducere defensivă. România rămâne "campioana" deceselor din accidente rutiere

Sambata, 28 Octombrie 2023, ora 08:33
2019 citiri
Proiect inedit de conducere defensivă. România rămâne "campioana" deceselor din accidente rutiere
Proiect de conducere defensivă FOTO facebook

Potrivit celui mai recent raport OMS, România este în continuare pe primul loc într-un clasament al celor mai multe accidente rutiere produse și soldate cu decese. Astfel, țara noastră este „campioana” Europei cu 86 de decese la milionul de locuitori, o valoare mult peste media UE de 46 decese. Mai mult decât atât, suntem țara europeană cu cei mai mulți copii uciși în accidente rutiere.

Conform raportului Road Safety Country Overview, publicat de European Road Safety Observatory, în România, costurile sociale ale accidentelor rutiere (per persoană) sunt de 1.048.000 de euro în cazul deceselor, 136.200 de euro în cazul răniţilor grav, respectiv 10.400 euro în cazul răniţilor uşor. Asta înseamnă că, în România, costul social anual al accidentelor rutiere este de 3,32 miliarde de euro.

Pentru a schimba această situație, Romania Driving Experience și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, anunță startul proiectului Driving Hero.

Este vorba despre primul și singurul bootcamp de conducere defensivă din România pentru șoferi amatori, una dintre puținele inițiative care vizează îmbunătățirea abilităților șoferilor în trafic ca metodă de reducere a accidentelor. Evenimentul va debuta în anul 2024.

Parteneriatul dintre Romania Driving Experience și Universitatea Politehnică București vizează dezvoltarea abilităților la volan pentru generațiile tinere de șoferi, având în prim-plan conducerea defensivă ca soluție primordială pentru un viitor cu zero accidente.

O altă analiză publicată pe site-ul Comisiei Europene arată că formarea permanentă a conducătorilor auto în domeniul condusului defensiv, asociat cu sisteme de evaluare şi motivare ale șoferilor în cadrul companiilor, precum şi formarea specifică a categoriilor speciale de conducători auto (purtătorii de girofar) a condus la o reducere a numărului de accidente cu minim 20%, dar şi la alte beneficii colaterale.

UE și-a stabilit un obiectiv de reducere cu 50 % până în 2030 a deceselor în urma accidentelor rutiere – și, pentru prima dată, și a accidentărilor grave. Pe baza cifrelor din 2021, nouă state membre au declarat anul trecut cel mai scăzut număr de decese din accidente rutiere înregistrat vreodată, iar printre acestea se regăsesc Germania, Danemarca și Suedia, țări cu renume în conducerea defensivă, unde aceasta disciplina s-a născut și a fost aprofundată.

Proiectul Driving Hero se adresează șoferilor începători sau celor cu experiență și presupune un program intensiv de antrenament pe circuit pe baza tehnicilor de conducere defensivă marca BMW Driving Academy și Romania Driving Experience, urmate de probe eliminatorii. Competiția face parte din festivalul auto Driving Hero Race și se va desfășura pe circuitul Motorpark România în luna iunie 2024. Câștigătorul titlului „Driving Hero” va pleca acasă cu marele premiu în valoare de 5.000 de euro.

Driving Hero își propune să devină o platformă de lucru cu tinerii șoferi din România, posesori de permis auto și cu pasiune pentru automobile, care pot deveni schimbarea pe care ne-o dorim în lume. Proiectul Driving Hero va debuta cu o preselecție organizată similar cu cele din industria showbiz, în luna aprilie a anului viitor. Evenimentul principal va avea loc în perioada 6-9 iunie pe circuitul Motorpark de lângă București și va îngloba, pe lângă competiție, activități specifice festivalurilor.

Circulația feroviară, dată peste cap după ce o locomotivă s-a stricat. De la Pitești până în București un tren a făcut peste 5 ore
Circulația feroviară, dată peste cap după ce o locomotivă s-a stricat. De la Pitești până în București un tren a făcut peste 5 ore
Bine ați venit în România! Avem o mică întârziere! Așa se salutau călătorii care mergeau cu trenul de la Pitești spre București după ce au aflat că au de așteptat câteva ore pentru a...
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
#proiect, #conducere, #defensiva, #Romania, #drive hero, #facultate, #transport , #stiri sociale