Protest spontan la Ministerul de Finanțe, acolo unde salariul mediu e de 6.000 de lei. Sindicalist: „Sunt probleme nerezolvate de ani de zile” VIDEO

Joi, 10 August 2023, ora 16:22
4709 citiri
Protest spontan la Ministerul de Finanțe, acolo unde salariul mediu e de 6.000 de lei. Sindicalist: „Sunt probleme nerezolvate de ani de zile” VIDEO
Salariul mediu net în Ministerul de Finanțe este de 6.000 de lei. FOTO: Sindicatul Meridian / Facebook

Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au întrerupt spontan lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat, întrebat cum priveşte protestul de joi al angajaţilor Ministerului Finanţelor, că va încerca să îl privească la televizor, pentru că nu are cunoştinţă despre această acţiune.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că protestul angajaţilor din Ministerul Finanţelor este „negestionabil de către sindicate la ora actuală”.

Marica a precizat că sindicatele din sistemul bugetar aveau de gând să organizeze un protest, în 22 august, dar că oamenii sunt „foarte nemulţumiţi” şi au început să protesteze spontan.

El a arătat că în urmă cu o lună sindicaliştii au avut primele discuţii cu ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş.

Sindicalist: „S-au acumulat foarte multe frustrări”

„Am anunţat Guvernul, premierul, am anunţat ministrul Finanţelor, pe toată lumea că există şansa şi posibilitatea să apară acţiuni de protest necontrolate pentru că dânşii, fără să discute cu nimeni, vor cu orice preţ să desfiinţeze posturi şi nu este o reformă. (...) Avem şi noi un rol în apărarea statului. Nu numai politicienii, şi oamenii sunt nemulţumiţi de toate deciziile astea luate în ani de zile. S-au acumulat foarte multe frustrări, mai ales în zona Ministerului Finanţelor, care este un minister de sinteză şi nimeni nu a făcut ce trebuie pentru acest minister. Am cerut o grilă separată pentru Ministerul Finanţelor în legea salarizării. Nimeni nu a făcut nimic şi ne-am trezit cu un protest spontan. Noi nu putem să intervenim în acţiunile de protest ale colegilor noştri”, a afirmat Vasile Marica.

El a susţinut că protestul este „pentru o acumulare foarte mare de energii negative la nivelul Ministerului Finanţelor datorită faptului că nimeni nu a ascultat salariaţii niciodată”.

Ce salarii primesc angajații din Mimisterul de Finanțe

Întrebat care este media salariului în Ministerul Finanţelor Publice, liderul sindical a răspuns că salariul mediu net este de 6.000 de lei.

Conform lui Marica, aproximativ 12% dintre angajaţii din acest minister au salarii de peste 10.000 de lei.

Angajaţii din Ministerul Finanţelor Publice au declanşat, joi, un protest spontan, ei întrerupând lucrul şi ieşind pe holurile instituţiei.

„Este un protest spontan, motivele sunt legate de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsuri fiscale, de legea salarizării, dar sunt şi motive mai vechi, legate de drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din acest sistem. Sunt probleme nerezolvate de ani de zile. Sunt angajaţi care au aceeaşi funcţie, aceleaşi sarcini, fac aceleaşi activităţi, dar sunt plătiţi diferit”, a declarat preşedintele sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea.

El a precizat că la protest participă, deocamdată, doar angajaţi ai Ministerului de Finanţe, însă nu este exclus ca acţiunile de protest să se extindă şi la structurile din teritoriu ale Ministerului Finanţelor Publice.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#protest spontan ministerul Finante, #salarii, #sindicate, #masuri fiscale guvern , #proteste