Marș pro-UE în Georgia, care aşteaptă statutul de ţară candidată la aderare. Preşedinta ţării a fost prezentă la demonstraţie

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 20:28
1390 citiri
Marș pro-UE în Georgia, care aşteaptă statutul de ţară candidată la aderare. Preşedinta ţării a fost prezentă la demonstraţie
Fluturând steaguri europene şi georgiene, manifestanţii, care reprezentau mai multe ONG-uri, au mărşăluit pe principalul bulevard din Tbilisi FOTO X/ Katie Shoshiashvili

Câteva sute de manifestanţi pro-UE au mărşăluit sâmbătă, 9 decembrie, prin Tbilisi, cu o săptămână înainte ca Bruxelles-ul să decidă dacă va acorda sau nu Georgiei statutul de ţară candidată, transmite France Presse.

Liderii UE urmează să se întâlnească pe 14 şi 15 decembrie pentru a discuta această chestiune în cadrul unui summit în care sunt programate negocieri cu Ucraina şi Republica Moldova, care sunt deja candidate oficiale la aderarea la UE.

Fluturând steaguri europene şi georgiene, manifestanţii, care reprezentau mai multe ONG-uri, au mărşăluit pe principalul bulevard din Tbilisi.

În Piaţa Europei, demonstranţii au desfăşurat un steag european de 33 de metri lungime. ''Unitatea georgienilor este de o importanţă decisivă pentru a asigura drumul nostru spre UE'', au declarat organizatorii într-un comunicat.

Preşedinta proeuropeană a ţării, Salome Zurabişvili, a fost prezentă la demonstraţie.

''În principiu, decizia din 15 decembrie nu ar trebui să pună probleme, dacă va urma recomandarea Comisiei (Europene), ceea ce sperăm'', a declarat ea pentru AFP.

''Ar fi extrem de grav dacă (liderul ungar Viktor) Orban - la instigarea Rusiei - ar putea forţa Uniunea Europeană să meargă împotriva unor decizii care ar duce la un viitor european comun, la libertatea comună a Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în cadrul spaţiului european", a adăugat ea.

Georgia, o fostă republică sovietică aflată de mult timp sub sfera de influenţă a Moscovei, a depus o cerere de aderare la UE după ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022.

În iunie 2022, Bruxelles-ul a acordat statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova, dar nu şi Georgiei, cerând reforme electorale şi judiciare, eforturi pentru îmbunătăţirea libertăţii presei şi lupta împotriva oligarhilor.

Cu toate acestea, în noiembrie, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, solicitând totodată guvernului georgian să întreprindă reforme care să "reflecte" voinţa cetăţenilor săi de a adera la Uniune.

Aspiraţia de a adera la UE şi la NATO este consfinţită în Constituţia georgiană şi este susţinută, conform sondajelor de opinie, de aproximativ 80% din populaţie.

Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#protest, #Georgia, #Georgia UE, #Tbilisi, #Uniunea Europeana , #Georgia