Mașinăria de război a lui Putin rezistă: Șocul internațional care va fi fatal pentru președintele rus

Sambata, 01 Iulie 2023, ora 20:35
11469 citiri
Mașinăria de război a lui Putin rezistă: Șocul internațional care va fi fatal pentru președintele rus
Putin ar putea fi lovit de un șoc pe piețele internaționale FOTO / MSN

La mai puțin de o săptămână de la tentativa de lovitură de stat a Grupului Wagner, în Rusia domnește incertitudinea. Oponenții lui Vladimir Putin iau în considerare alte amenințări la adresa conducerii sale, inclusiv economia. Experții avertizează că un șoc pe piețele internaționale ale petrolului ar fi putea fi fatal pentru președintele rus, care s-ar confrunta cu mari probleme de finanțare a războiului.

Timp de câteva ore din weekendul trecut, președinția lui Vladimir Putin a părut că ar putea fi în pragul colapsului, potrivit MSN.

Revolta dramatică a mercenarului Grup Wagner a culminat cu o coloană blindată îndreptându-se spre Moscova. Pe măsură ce convoiul traversa țara, în capitală s-au făcut pregătiri pentru un conflict iminent.

Descoperire neobișnuită sub calota din Antarctica: Corpuri extraterestre găsite ascunse sub gheață VIDEO

În timp ce o înțelegere a fost negociată înainte de sfârșitul weekendului, evenimentele uimitoare au schimbat narațiunea despre stabilitatea guvernării lui Putin. Acum, se ridică întrebări cu privire la ceea ce ar putea amenința în continuare controlul său de peste două decenii asupra țării. Ca și în trecut, economia este o parte importantă a discuției.

De la invazia Ucrainei din februarie 2022, economia rusă a fost ținta principală a sancțiunilor pentru națiunile occidentale care doresc să sprijine Ucraina. Cu toate acestea, pentru o mare parte a anului 2022, țările europene au continuat să cumpere petrol și gaze rusești, în timp ce Moscova a găsit noi parteneri energetici în China și India.

Există semne că situația a început să se schimbe în acest an. Elina Ribakova de la think tank-ul Bruegel, vede chiar o legătură între situația economică și recenta tentativă de lovitură de stat.

Dezvăluiri ale Serviciilor Secrete: Conflict deschis între principalele două forțe de securitate ale Kremlinului

Ea spune că revolta condusă de Evgheni Prigojin a vizat la fel de mult accesul la resurse din ce în ce mai limitate ca orice altceva. „Dacă am fi observat prețuri mai mari ale petrolului, Putin ar fi putut continua să ofere avantaje fostului său bucătar, precum și pentru cheltuielile sociale”, a spus ea. „Economia Rusiei în acest moment este aproape în întregime dependentă de prețurile mai mari ale mărfurilor”.

Veniturile din energie au fost, fără îndoială, principalul scut al Moscovei împotriva sancțiunilor și au oferit Kremlinului posibilitatea de a-și alimenta efortul de război și de a suplimenta cheltuielile sociale acasă.

Kiril Rogov, un politolog rus, crede că prețul ridicat al petrolului l-a convins pe Putin că ar putea invada Ucraina în primul rând. Așadar, dacă prețurile petrolului scad, consecința naturală a acestei dependențe economice ar fi cel mai probabil o instabilitate politică în continuare în Rusia.

„Cred că în cazul prețurilor scăzute ale petrolului timp de doi ani, ne putem aștepta la o deteriorare reală a nivelului de trai și după aceea, la proteste”, a spus Rogov.

El crede că un șoc extern pe piețele internaționale, care ar putea scădea dramatic prețul petrolului, s-ar putea dovedi fatal pentru președinția lui Putin. „Va destabiliza sistemul și va scădea credința elitei în stabilitatea pe termen lung a lui Putin și în stabilitatea pe termen lung a regimului său”.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#Putin razboi, #Putin colaps economie, #economie Rusia, #razboi putin, #razboi Ucraina, #pretul petrolului, #petrol Rusia , #Razboi Ucraina