Putin infiltrează un cal troian într-o țară NATO, lângă România: 50 de ani va fi dependentă de Rusia

Vineri, 04 August 2023, ora 05:31
24576 citiri
Putin infiltrează un cal troian într-o țară NATO, lângă România: 50 de ani va fi dependentă de Rusia
Putin a infiltrat un cal troian în Ungaria, pentru 50 de ani FOTO: World Energy

Vladimir Putin își arată din nou intenția Rusiei de a elimina dominația mondială a Statelor Unite și a altor țări neprietenoase, printr-o măsură care constituie un adevărat cal troian infiltrat într-o țară NATO. Astfel, de la Moscova s-a anunțat că președintele rus a semnat un protocol prin care Rusia acordă un împrumut de 10 miliarde de euro Ungariei pentru finanțarea construcției a 2 noi reactoare nucleare. Practic, Budapesta devine dependentă încă 50 de ani de Rusia, care va asigura dezvoltarea și mentenanța centralei nucleare Paks II.

Contribuția Rusiei din acest proiect energetic major va acoperi 80% din cheltuielile planificate, iar darea în folosință a celor două noi reactoare nucleare este prevăzută pentru anul 2032, potrivit World Energy.

Protocolul semnat de Putin a fost o modificare a contractului inițial dintre cele două țări pentru finanțarea centralei nucleare de la Paks II, care a devenit obligatoriu din punct de vedere juridic.

Sancțiunile Occidentului nu îl opresc pe Putin, dar lovitura îl stopează pe cel mai bun prieten al Rusiei

Rusia va acorda Ungariei un împrumut de 10 miliarde EUR (aproximativ 3,9 trilioane de forinți) pentru acest proiect energetic de mare importanță pentru Ungaria. Modificarea a fost necesară din două motive: în primul rând, pentru că fluxul de bani între Rusia și Ungaria a fost îngreunat semnificativ de sancțiunile financiare occidentale și, în al doilea rând, pentru că proiectul Paks este mult în întârziere.

Agenția de presă rusă Ria Novosti a raportat că amendamentul prevede că Ungaria va plăti Rusiei, în termen de 30 de zile de la ratificarea protocolului, dobânda acumulată între 1 martie 2022 și data intrării în vigoare a protocolului, precum și costul menținerii părții neutilizate a împrumutului, în valoare totală de aproximativ 350 milioane HUF. Protocolul mai prevede că nu se va percepe nicio dobândă de întârziere dacă suma este primită la timp.

Această procedură va soluționa disputa dintre părțile maghiară și rusă cu privire la valoarea creditului neutilizat încă din cauza întârzierii investiției.

Protocolul mai prevede că sancțiunile vor schimba procedura de plată. Deși suma împrumutului va continua să fie denominată și plătibilă în euro, partea maghiară va trebui să deschidă un cont în euro la o bancă rusă pentru a efectua plata.

Războiul modern transformat peste noapte: Noile arme ale Ucrainei care îl pot învinge pe Putin VIDEO

Premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin au semnat în 2014 un acord conform căruia compania de stat rusă Rosatom va extinde capacitatea actuală de 2.000 de megawați a centralei nucleare Paks, finalizată în 1987 de Uniunea Sovietică de atunci, cu două reactoare noi cu o capacitate combinată. de 1.200 de megawați.

Deși detaliile financiare exacte ale tranzacției rămân clasificate, extinderea este de așteptat să coste 12 miliarde de euro.

Cele patru unități existente la Paks sunt reactoare VVER-440 care au pornit între 1982 și 1987 și produc aproximativ jumătate din energia electrică a țării. Durata lor de viață proiectată a fost de 30 de ani, dar aceasta a fost prelungită în 2005 cu 20 de ani până în 2032 și 2037.

Proiectul Paks II a fost lansat la începutul anului 2014 printr-un acord interguvernamental între Ungaria și Rusia pentru două reactoare VVER-1200 care urmează să fie furnizate de Rosatom, contractul fiind susținut de un împrumut de stat rus pentru finanțarea majorității proiectului.

Cererea a fost depusă în iulie 2020 pentru a construi Paks II alături de uzina existentă Paks, situată la 100 de kilometri sud-vest de Budapesta și la 200 de kilometri de Timișoara (România), pe malul Dunării. În ianuarie, ministrul ungar al Energiei, Csaba Lantos, a declarat că uzina Paks II este de așteptat să fie finalizată în 2032. Practic, durata de viață plus prelungirea, ar menține noile reactoare nucleare de la Paks II în funcțiune timp de 50 de ani.

UE critică Kremlinul că a trecut sub ”conducere temporară externă” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a trecut sub ”conducere temporară externă” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#putin, #Ungaria Rusia, #Putin Ungaria Viktor Orban, #Putin Orban Ungaria, #centrala nucleara, #Paks Ungaria, #imprumut Rusia, #Rusia , #Rusia