S-a descoperit de ce răceala se intensifică noaptea: Pentru a scăpa trebuie să faci un lucru, spun experții din SUA

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 01:22
5821 citiri
S-a descoperit de ce răceala se intensifică noaptea: Pentru a scăpa trebuie să faci un lucru, spun experții din SUA
Răceala se intensifică noaptea, dar acest lucru poate fi prevenit FOTO: Daily Mail

Medicii americani din Memphis și California au descifrat misterul legat de evoluția unei boli, răceala, care se intensifică dintr-o dată noaptea, atunci când vrem să ne odihnim, după o zi plină. Experții spun că pentru a scăpa de acest chin este nevoie să facem un lucru simplu: să consumăm multe lichide pe timpul zilei, care micșorează mucusul și ameliorează tusea.

De obicei, adulții se îmbolnăvesc de răceală de 2-4 ori pe an, afirmă doctorii, iar simptomele bolii se accentuează după apusul soarelui. Acum, experții în medicină au reușit să deslușească acest fenomen, perceput ca neobișnuit de oamenii de rând, potrivit Daily Mail.

Medicii spun că această evoluție a răcelii este determinată de mai multe cauze. Dar în mare parte, răspunsul constă în evoluția ritmului circadian al corpului - sau ceasul intern al corpului. Aproape fiecare funcție a corpului este programată să funcționeze la capacitatea sa maximă în anumite momente ale zilei și să se reducă în altele.

S-a descoperit cum poți ține cancerul departe: Totul este să faci un lucru simplu, la îndemână

De exemplu, când soarele apune și corpul detectează că timpul de somn se apropie, creierul eliberează mai puțini hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, și îi spune intestinului să încetinească procesele digestive.

Dar anumite celule ale sistemului imunitar devin mai active. Aceste celule sunt concepute să vâneze și să distrugă agenții patogeni precum virusurile. Această „luptă” declanșează inflamația - un instrument evolutiv care ucide insectele, dar este și responsabil pentru simptomele de răceală.

„Celulele imune pot provoca iritații și inflamații, ceea ce sfârșește prin a agrava simptomele respiratorii noaptea”, a declarat doctorul Diego Hijano, specialist în boli infecțioase pediatrice la Spitalul de Copii St. Jude din Mephis, SUA.

Paradis turistic căutat de români, asaltat de ruși și ucraineni: Comportamentul compatrioților lui Putin alertează autoritățile

Cum poți avea un somn normal?

Scăderea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, poate agrava problema, deoarece substanța chimică poate calma eficient inflamația. Experții subliniază, de asemenea, un alt factor important: pur și simplu, tusea și simptomele răcelii se agravează atunci când stai întins.

Acest lucru se datorează faptului că mucusul începe să se acumuleze în partea din spate a gâtului - o problemă pe care medicii o numesc picurare postnazală.

„De-a lungul zilei, acumularea de mucus este o problemă mai mică, deoarece gravitația ajută la drenarea acestuia atunci când sunteți în poziție verticală și vă mișcați”, a spus dr. Juan Chiriboga-Hurtado, specialist în medicina de familie de la Universitatea Keck din California de Sud, Statele Unite.

În cele din urmă, există lipsa de distragere a atenției pe timp de noapte care te obligă să te concentrezi asupra tusei iritante pe care nu o poți schimba.

Criza lovește peste 800.000 de români într-o țară occidentală: Cea mai mare creștere a costului vieții dintr-o generație

Experții recomandă lucruri simple, cum ar fi să bei multe lichide pe parcursul zilei pentru a diminua mucusul și să folosești un spray nazal salin pentru a curăța o parte din lichidul lipicios acumulat.

Alții sugerează să folosești pastile de tuse cu aromă de mentol – sau spray-uri pentru gât – pentru a oferi o senzație de răcorire a gâtului și pentru a ajuta la învingerea gâtului iritant.

Dar nu are rost să încerci să nu tușești. „Nu există niciun beneficiu în încercarea de a suprima tusea, deoarece motivul pentru care tușești este că organismul percepe că trebuie să scape de o sursă de iritare”, spune dr. Anindo Banerjee, un consultant care lucrează într-un spital din Marea Britanie.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#raceala sfaturi, #raceala prevenire, #raceala remedii, #raceala simptome, #raceala remedii naturale, #raceala protectie , #stiri externe