Criza lovește peste 800.000 de români într-o țară occidentală: Cea mai mare creștere a costului vieții dintr-o generație

Miercuri, 17 Ianuarie 2024, ora 04:05
21837 citiri
Criza lovește peste 800.000 de români într-o țară occidentală: Cea mai mare creștere a costului vieții dintr-o generație
Germania se confruntă cu o criză economică FOTO: Wikipedia

O criză multiplă afectează întreaga lume, dar în special Europa, aducând o inflație ridicată, creșterea ratelor dobânzilor și costuri ridicate la energie. Toate acestea au lovit o țară occidentală unde trăiesc peste 800.000 de români, un dezastru pentru Germania care a avut cea mai slabă economie majoră din lume în 2023, cu o scădere de 0,3%.

Declinul economiei germane în 2023 agravează ceea ce a fost un început de an sumbru pentru țară, care a fost lovită de grevele salariaților feroviari la nivel național din cauza orelor de lucru și de protestele perturbatoare ale fermierilor împotriva reducerii subvențiilor pentru combustibil, potrivit Financial Times.

„Dezvoltarea economică generală a scăzut în Germania în 2023 într-un mediu care continuă să fie marcat de crize multiple”, a declarat Ruth Brand, președintele biroului de statistică.

Germania se pregătește pentru atacul lui Putin. Vestea care îngrozește Europa: Amenințarea e pe masă la Berlin

Potrivit datelor oficiale ale ministerului de Externe din România, în străinătate trăiesc oficial, peste 5,7 milioane de români, iar în Germania sunt peste 826.000, fiind pe locul 4, după Italia, Spania și Marea Britanie.

Biroul federal de statistică din Germania a anunțat că produsul intern brut (PIB) este încă peste nivelurile de dinainte de pandemie, după ce contracția de anul trecut a urmat după doi ani de redresare a producției și a crescut ușor cu 0,7% față de 2019.

Împreună cu date separate publicate luni, care arată că producția industrială din zona euro a scăzut pentru a treia lună consecutiv în noiembrie, economiștii au spus că cifrele germane indică o probabilă contracție a blocului monetar unic în al patrulea trimestru.

Criza lovește catastrofal într-o țară cu mulți români: 3 milioane de locuri de muncă dispar, pierderi de 30 de miliarde

Melanie Debono, economist la firma Pantheon Macroeconomics, a declarat că riscurile pentru prognoza ei pentru o contracție de 0,1% a economiei zonei euro în ultimul trimestru al anului trecut au fost „ în scădere”.

Germania a fost cea mai proastă economie majoră din lume anul trecut, potrivit FMI, care a estimat recent că economiile avansate vor crește în medie cu 1,5% în 2023, în timp ce economiile de piețe emergente și în curs de dezvoltare s-au extins cu 4%.

O scădere a producției fabricilor germane și italiene a contribuit la o scădere cu 0,3% a producției industriale din zona euro în noiembrie față de o lună mai devreme, potrivit datelor UE publicate luni, ducând scăderea anuală la 6,8%.

Pericolul neștiut descoperit de experți în interiorul locuințelor: Este mai primejdios decât credem, ne poate ucide

PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut față de trimestrul precedent, când producția a stagnat, a spus biroul de statistică. Dar a adăugat că, deoarece „baza de date a acestei estimări este mai puțin completă decât cea a calculului trimestrial obișnuit, există un grad mai mare de incertitudine”.

Vânzările germane cu amănuntul, exporturile și producția industrială au scăzut anul trecut. Gospodăriile au fost afectate de cea mai mare creștere a costului vieții pentru o generație, în timp ce sectorul de producție extins al țării a suferit din cauza costurilor ridicate ale energiei, a cererii globale slabe și a costurilor de finanțare în creștere.

Consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,8% anul trecut, cu 1,5% sub nivelul de dinainte de pandemie, a spus biroul de statistică. Valoarea adăugată brută a industriei, excluzând construcțiile, s-a contractat cu 2% anul trecut. Cheltuielile guvernamentale au scăzut cu 1,7% pe măsură ce măsurile legate de pandemie au fost eliminate treptat.

Se așteaptă ca creșterea țării să ajungă la 0,6% în acest an, potrivit OCDE, ceea ce ar face din ea una dintre cele mai slabe economii mari din lume. Mai mulți analiști și-au redus previziunile de când guvernul a redus planurile de cheltuieli pentru a rezolva o gaură de 60 de miliarde de euro din bugetul său, lăsată de o hotărâre a curții constituționale împotriva fondurilor în afara bilanţului.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#criza economica, #Germania, #Germania economie, #scadere economica Germania, #criza Europa, #inflatie Germania , #germania