Aberațiile primei femei radicalizate din România, promotoare a Statului Islamic/DAESH: ”Nu m-am referit la faptul că îmi pun o centură pe mine…da?”

Sambata, 28 Octombrie 2023, ora 03:31
13405 citiri
Aberațiile primei femei radicalizate din România, promotoare a Statului Islamic/DAESH: ”Nu m-am referit la faptul că îmi pun o centură pe mine…da?”
Singura femeie radicalizată în România, condamnată din nou la închisoare FOTO arhivă

Liliana Florentina Gîdea, prima femeie radicalizată din România, a fost condamnată în primă instanță la 4 ani şi 11 luni de închisoare, în regim de de detenție, printr-o decizie a Curții de Apel Craiova.

Ea a fost găsită vinovată pentru promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, accesare în mod repetat de materiale de propagandă teroristă prin intermediul sistemelor informatice sau a altor mijloace de comunicații electronice, precum şi deţinerea unor astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

Prietenii virtuali ai Florentinei, care au apreciat materialele distribuite de ea pe rețelele de socializare au fost audiați ca martori în instanță, pentru a da explicații cu privire la gestul lor.

Anchetatorii au vrut să afle dacă aprecierile materialelor de propagandă teroristă fac parte dintr-un proces de preradicalizare al acestor persoane.

La audieri, oamenii au explicat că ”au dat like” pur și simplu, fără să știe ce apreciază, fără să înțeleagă mesajele distribuite de Florentina, fără să realizeze sau să conștientizeze ceea ce a dorit să transmită această persoană prin materialele audio video postate. Alții au declarat că nu își explică cum de au ajuns să aprecieze astfel de mesaje.

”Predispoziție la acte de violență”.

În ceea ce o privește pe Florentina Gîdea, anchetatorii susțin că femeia se află ”într- un stadiu avansat al procesului de radicalizare și are o predispoziție la acte de violență”.

Rechizitoriul și antecedentele penale dovedesc acest aspect. Procurorii DIICOT care au anchetat-o au descoperit o listă lungă de materiale de propagandă teroristă (video, foto, texte), unele dintre materiale fiind editate în nume propriu, pe care românca le distribuia constant pe conturile rețelelor de socializare (Facebook, Instagram, TikTok sau Telegram și YouTube). Pe lângă aceste materiale, au fost identificate discuții relevante în cauză pe care Florentina le purta în limba franceză, arabă și engleză cu diverse persoane care păreau că au aceleași înclinații.

”În nenumărate postări şi discuţii publice, în mediul online, inculpata şi-a exprimat susţinerea necondiţionată faţă de activitatea antiumană şi anticreştină a organizaţiei teroriste DAESH, şi a promovat mesaje intolerante la adresa României, autorităţilor publice, antieuropene, precizând că îşi doreşte să trăiască într-un stat Islamic. A elogiat public, în toate împrejurările, acțiunile teroriste derulate de organizația Statul Islamic/DAESH. A promovat, public, scene ale așa-zișilor ”luptători” DAESH, în realitate mulți fiind indivizi ce au reale probleme psihice, atrași de violență și de posibilitatea de a ucide semeni ai lor în numele unei cauze pe care o consideră ”sfântă” – jihadul, lupta împotriva ”necredincioșilor”, numiți de aceștia, dar și de inculpată, ”kufari”, se arată în rechizitoriu.

Dacă mi-ar spune… îți dai nijabul jos dacă nu te omorâm, te împușcăm… prefer să mă împuște…

Audiată, Florentina Gîdea nu a părut că este conștientă de gravitatea faptelor sale, se arată în actele dosarului. De altfel întregul ei discurs este haotic și relevă faptul că este dezinteresată în ceea ce privește respectarea legislației, iar probabilitatea să continue cu acest comportament este una ridicată. Din contră, recunoaște că pentru ea religia Islamică este cea mai importantă, fiind dispusă să-și dea viața: ”Și aici mă explic: nu ma…nu m-am referit deci la faptul că îmi pun o centură pe mine…da?... că la asta vă gândiți cu toții… aici m-am referit dacă președintele și armata română vor să mă supună lor prefer să mor… la asta m-am referit. Acuma…dacă mâine de exemplu… dacă mâine de exemplu ar da o lege… Armata română să spună… nu ai voie așa… cum să nu am voie așa?... de exemplu dacă mi-ar spune… îți dai nijabul jos dacă nu te omorâm, te împușcăm… prefer să mă împuște… împușcă-mă, mă, dar nu dau nijabul jos… da mă ia-mi viața, dar nijabul meu nu mi-l dau jos. Că așa fac ei… ei au arm… ei au cu ce să te atace… da?... ei își permit să te atace, au arme, au de toate… n-am nimica… cu ce să mă apăr?… dacă e dăm o lege… că doar le place să dea legi”, este doar o mică parte din discursurile româncei.

Prin urmare, arată instanța, există riscul ca discursul/propaganda în public derulată de inculpată să influenţeze şi alţi cetăţeni români convertiţi sau nu la religia islamică şi cu care intră în contact, inclusiv în mediul online, în sensul iniţierii unor alte procese de radicalizare.

Florentina este din Craiova, absolventă de doar 9 clase, iar o perioadă a locuit în Franța unde a și lucrat. La locul de muncă a cunoscut mai multe persoane de religie musulmană care se pare că i-ar fi influențat cursul vieții. Pe fondul acestor relații apropiate cu membri ai comunității musulmane din Franța, Florentina s-a convertit la această religie, după ce s-a documentat un an și jumătate, a citit jumătate de Coran (după cum avea să declare în fața anchetatorilor) și a urmărit materialele video existente pe internet.

Florentina Gîdea a fost arestată în toamna anului trecut și a rămas în spatele gratiilor, anchetatorii identificând trei riscuri grave dacă ar fi fost cercetată în libertate. A mai fost judecată pentru fapte similare, doar că pedeapsa primită a fost de închisoare cu suspendare.

Sentința Curții de Apel Craiova, care a condamnat-o pe Florentina Gâdea la 4 ani și 11 luni de închisoare, nu este definitivă. Înalta Curte de Casație și Justiție va fi instanța care va da sentința definitivă.

Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat timp de un meci de către Federaţia Iraniană de Fotbal pentru că a luat în braţe o suporteriţă în timpul unui meci din campionat,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#radicalizare islam, #Jihad, #femeie, #Curte Apel, #sentinta , #justitie