Cum a ajuns țara natală a lui Hitler cea mai bună prietenă a Israelului: „În 55 de ani, nu am simțit niciodată atât de multă simpatie”

Miercuri, 15 Noiembrie 2023, ora 11:57
3529 citiri
Cum a ajuns țara natală a lui Hitler cea mai bună prietenă a Israelului: „În 55 de ani, nu am simțit niciodată atât de multă simpatie”
Marșurile pro-Israel s-au înmulțit în ultimele zile în marile orașe ale Europei FOTO Hepta

Rezoluția ONU privind încetarea focului în Fâșia Gaza a fost momentul care a dezvăluit schimbări importante pe harta diplomatică a Europei.

Publicația Politico analizează implicațiile votului și legăturile geopolitice pe care le-a dezvăluit.

"A fost genul de moment despre care israelienii au intuit că va dezvălui cine sunt adevărații lor prieteni, scriu editorialiștii Politico.

Pe măsură ce votul a început la Organizația Națiunilor Unite pe 27 octombrie cu privire la o rezoluție care cere încetarea focului în Gaza, a fost clar că Israelul, care s-a opus măsurii, se confrunta cu o luptă dificilă. Cu puțin timp înainte de numărarea voturilor, țările pe care Israelul le număra printre cei mai apropiați aliați ai săi, inclusiv Germania și Canada, au sărit din barcă, temându-se de o reacție negativă în cazul în care ar respinge rezoluția.

Așa că a fost o mare surpriză pentru mulți din Israel să găsească Austria, o țară cu care au avut ceea ce s-ar putea numi, în mod blând, o relație furtunoasă de-a lungul anilor, stând umăr la umăr cu statul evreu. Până la urmă, acesta a fost nu doar țara lui Hitler și Adolf Eichmann, dar politica sa din ultimii ani a fost adesea dominată de Partidul Libertății, de extremă dreapta, care a fost fondat de veteranii SS în anii 1950.

„Aplaud Austria pentru că susține ceea ce crede și pentru că a votat împotriva acestei rezoluții”, a declarat ulterior David Roet, fost ambasador al Israelului la ONU, care este acum trimisul țării sale la Viena.

Israelul a pierdut votul oricum cu o marjă largă, 120 de țări aprobând rezoluția și doar 14, inclusiv SUA, un grup de națiuni din insulele Pacificului, cum ar fi Fiji, și câteva țări europene mici, votând împotrivă.

Cu toate acestea, decizia Vienei de a se alătura Israelului la un vot atât de important subliniază o transformare dramatică, chiar dacă puțin observată, a relației de lungă durată, o evoluție inițiată de confruntarea mult întârziată a Austriei cu istoria sa din cel de-al Doilea Război Mondial - și, de asemenea, o combinație puternică de calcul politic și oportunitate economică.

Împreună cu Ungaria și Republica Cehă, Austria se află acum în centrul unui bloc central-european pro-Israel despre care oficialii israelieni spun în mod privat că este esențial pentru menținerea UE de partea ei, pe măsură ce războiul Israel-Hamas se prelungește și numărul victimelor civile palestiniene crește.

„Am intrat într-o relație strategică, extrem de strânsă cu Israelul, care nu poate fi inversată”, a spus ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg.

"Un prieten adevărat"

Sprijinul deschis al Vienei pentru Israel este o semnal puternică pentru o țară care și-a construit identitatea națională postbelică în jurul proiectării neutralității pe scena mondială.

Ceea ce a declanșat schimbarea, la modul pragmatic, a fost necesitatea politică.

După ce a decis să formeze un guvern în 2017 cu Partidul Libertății, care are o lungă istorie de trafic de idei antisemite, cancelarul de atunci Sebastian Kurz era dornic să asigure Israelul și comunitatea internațională că Austria nu revine la vechile sale metehne.

Erau motive de îngrijorare. Formarea unei coaliții similare în 2000 a determinat izolarea internațională a țării, Israelul și-a rechemat ambasadorul de la Viena.

Potrivit foștilor săi consilieri diplomatici, Kurz, care a petrecut timp în Israel ca ministru de externe, a înțeles că trebuie să câștige conducerea țării pentru a evita o soartă similară. El a vizitat Ierusalimul la începutul mandatului său în 2018, angajându-se să facă din combaterea antisemitismului în Europa un obiectiv al viitoarei președinții a UE a Austriei.

Tactica a funcționat, prim-ministrul Benjamin Netanyahu numindu-l pe Kurz „un prieten adevărat al Israelului și al poporului evreu”.

Deși Israelul încă refuza să se întâlnească cu miniștrii Partidului Libertății, Kurz și Partidul său Popular de centru-dreapta au dezvoltat o relație din ce în ce mai strânsă cu Tel Avivul. Tânărul cancelar s-a referit chiar și în privat la Netanyahu, de două ori vârsta lui, drept „un prieten patern”.

În 2021, după ce Hamas a lansat rachete în Israel, Kurz a arborat steagul israelian deasupra biroului său și a ministerului de externe.

Îmbunătățirea relațiilor bilaterale a favorizat legături economice mai strânse și un boom al turismului israelian în Austria. Exporturile austriece către Israel au crescut cu 50% doar între 2018 și 2022.

Pentru mulți evrei austrieci, schimbarea fluxului a fost remarcabilă.

„Austria a devenit astăzi prietenul poporului evreu și al statului Israel în Europa”, a declarat Ariel Muzicant, președintele austriac al Congresului Evreiesc European cu sediul la Bruxelles.

„Austria pare să fi înțeles responsabilitatea pe care o are de a-și asuma o decizie clară privind protecția populației evreiești și solidaritatea cu Israelul, fără a uita drepturile palestinienilor”, a completat acesta.

Austria, a adăugat el, a devenit acum un „far” pentru restul Europei.

O relație de dragoste-ură

Nu a fost întotdeauna cazul, așa cum știe Muzicant, care s-a născut în Israel, dar s-a mutat la Viena în copilărie și cunoaște realitatea mai bine decât majoritatea.

Austria nu a fost doar locul de naștere a zeci de oameni naziști, ci a fost și leagănul antisemitismului politic care a inspirat fasciștii din Europa înainte de al Doilea Război Mondial și care trăiește în populismul de dreapta contemporan.

Cu toate acestea, țara a fost și patria lui Theodor Herzl, părintele sionismului, ca să nu mai vorbim de mii de emigrați evrei care au ajutat la construirea Israelului după întemeierea acestuia în 1948.

Această istorie încurcată ajută la explicarea relației de dragoste-ura pe care cele două țări au avut-o de la război.

În ciuda antisemitismului persistent în Austria în anii 1950 și 1960, ca să nu mai vorbim de eșecul țării de a-și accepta rolul central în Holocaust, mulți austrieci au admirat Israelul, care este aproximativ de aceeași dimensiune cu națiunea alpină, pentru puterea și priceperea militară arătată în înfrângerea țărilor arabe în primele războaie ale Israelului.

În anii 1970, austriecii au ales un cancelar evreu, Bruno Kreisky, un social-democrat care supraviețuise războiului evadând în Suedia înainte de a se întoarce în Austria.

Kreisky avea un interes intens pentru conflictul din Orientul Mijlociu și, în ciuda originii sale evreiești, el a fost adesea critic la adresa Israelului.

La acea vreme, Austria găzduia principala haltă pentru evreii care emigrau în Israel din Uniunea Sovietică. La sfârșitul lui septembrie 1973, militanții palestinieni au luat ostatici mai mulți migranți evrei plecați spre Israel și au cerut guvernului austriac să închidă centrul de procesare condus de Agenția Evreiască.

Kreisky a cedat, provocând urlete de protest din partea Israelului. Premierul Golda Meir a zburat la Viena pentru a-l convinge pe Kreisky să redeschidă centrul. Kreisky a refuzat (deși câteva luni mai târziu Austria a deschis o nouă unitate).

În anii care au urmat, relația s-a înrăutățit.

Kreisky, care devenise o figură importantă în social-democrația europeană, guvernând cu majoritate absolută timp de 13 ani, era convins că tensiunile din regiune pot fi rezolvate doar prin implicarea palestinienilor. El a contestat poziția din ce în ce mai dură a Israelului în timpul prim-ministrului conservator Menachem Begin, numind țara „stat polițienesc” în 1978.

Între timp, Kreisky a devenit primul lider occidental care s-a întâlnit cu Yasser Arafat, liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, pe care Israelul îl considera un grup terorist. În 1979, Kreisky a făcut un pas mai departe, recunoscând OLP drept reprezentantul oficial al poporului palestinian. Lumea arabă l-a aplaudat.

„Kreisky a fost singurul israelian care a putut scăpa cu o asemenea poziție, dar uneori a întrecut limita”, afirmă Wolfgang Petritsch, un fost consilier al lui Kreisky și autorul unei biografii despre el.

După Kreisky, relațiile dintre cele două țări au rămas în îngheț, mai ales după alegerea lui Kurt Waldheim de către Austria, în 1986, pe care organizațiile evreiești l-au acuzat că a ascuns adevărata natură a serviciului său în al Doilea Război Mondial în armata germană. Israelul a răspuns rechemându-și ambasadorul.

Relația Austriei cu Israelul a început să se îmbunătățească abia după plecarea lui Waldheim. În 1993, cancelarul social-democrat Franz Vranitzky a călătorit la Ierusalim și a ținut un discurs de referință în care a recunoscut rolul Austriei în Holocaust și a cerut israelienilor iertare.

Israelul a salutat mea culpa a lui Vranitzky, dar dezghețul dintre cele două țări nu a durat mult.

O „catastrofă” care se profilează

Decizia Partidului Popular de centru-dreapta de a forma o coaliție cu Partidul Libertății, deschis antisemit, la începutul anului 2000, a deschis răni vechi care au început să se vindece abia odată cu mandatul lui Kurz. (Kurz a fost forțat să demisioneze la sfârșitul anului 2021 pe fondul unei anchete de corupție, dar rămâne apropiat de Netanyahu.)

La fel ca multe țări din Europa, Austria a înregistrat o creștere bruscă a incidentelor antisemite în urma atacului din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului. În ciuda simpatiei puternice pentru situația palestinienilor din comunitățile de migranți din Austria, Viena nu a lăsat nicio îndoială, la modul oficial, cu privire la loialitatea sa față de Tel Aviv. După ce protestatarii pro-palestinieni au ars recent steaguri israeliene la mai multe demonstrații, Karl Nehammer, actualul cancelar de centru-dreapta, a propus ca marșurile să fie declarate ilegale.

„În cei 55 de ani în care am fost activ politic, nu am simțit niciodată atât de multă simpatie pentru statul Israel și comunitatea evreiască”, a spus Muzicant. „Ai senzația că în sfârșit ești înțeles”.

Singura întrebare este dacă va dura.

În calitate de lider de multă vreme al Consiliului Central al Evreilor din Austria, Muzicant a fost ținta favorită a Partidului Libertății de extremă-dreapta din Austria. În 2001, liderul de atunci al Partidului Libertății, Jörg Haider, un pionier al populismului de extremă dreaptă în Europa, a spus într-un discurs pregătit că nu poate înțelege „cum ar putea fi numit Ariel cineva atât de murdar”, o remarcă antisemită vizând numele mic al lui Muzicant, nume care este, de asemenea, o marcă populară de detergent.

Omul care a scris acel discurs, Herbert Kickl, este acum liderul Partidului Libertății, care conduce în prezent sondajele naționale din Austria cu peste 30%, punând partidul anti-imigranți într-o poziție bună pentru a câștiga alegerile naționale din toamna anului 2024.

Chiar dacă FPÖ și-a moderat opiniile despre Israel încă din zilele lui Haider, ideologia rasistă și tendințele autoritare ale partidului continuă să deranjeze mica comunitate evreiască din Austria.

Întrebat ce ar însemna o victorie Kickl pentru relațiile Austriei cu Israelul și comunitatea evreiască, Muzicant nu a ezitat: „Ar fi o catastrofă”.", încheie Politico.

Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Evacuarea uriaşei cantităţi de moloz, printre care se află şi muniţii neexplodate, rezultate de pe urma războiului devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea dura în jur de 14 ani,...
#razboi Gaza, #israel austria, #rezolutie onu gaza, #hamas gaza israel , #Razboi Gaza