Lupte extrem de violente în Gaza. Cel mai important oraș din sudul Fâșiei a fost înconjurat de trupele israeliene. Hamas: "Sunt zeci de morţi şi răniţi" VIDEO

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 15:56
3700 citiri
Lupte extrem de violente în Gaza. Cel mai important oraș din sudul Fâșiei a fost înconjurat de trupele israeliene. Hamas: "Sunt zeci de morţi şi răniţi" VIDEO
Membri Hamas, în civil, bombardând trupele israeliene FOTO X/ @radaniya67

Armata israeliană a procedat miercuri, 6 decembrie, la noi atacuri letale asupra celui mai mare oraş din sudul Fâşiei Gaza, Khan Yunis, aflat sub asediu şi unde locuitorii încearcă să se adăpostească de unele dintre cele mai grele bombardamente şi lupte din cele două luni de război împotriva Hamas, relatează AFP.

Palestinienii din Gaza trăiesc într-o "oroare totală", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, care se teme că au loc "atrocităţi", la două luni de la începutul războiului declanşat de atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene împotriva Israelului, la 7 octombrie.

Străzile din Khan Yunis, unde sunt angajate şi trupe terestre, erau miercuri practic goale, în timp ce numărul morţilor şi răniţilor continua să crească în spitale, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului.

Sute de mii de civili sunt înghesuiţi în acest oraş şi în împrejurimile sale, mulţi dintre ei fiind deja strămutaţi de la începutul războiului. Ei se confruntă cu o situaţie umanitară catastrofală şi trăiesc înghesuiţi într-o zonă din ce în ce mai aglomerată în apropierea graniţei închise cu Egiptul. Mii dintre ei, pe jos, înghesuiţi în căruţe sau cu bagajele îngrămădite pe acoperişurile maşinilor, continuă să fugă spre sud şi spre oraşul vecin Rafah, ca răspuns la ordinele armatei israeliene.

"Întregul oraş este distrus şi bombardat fără încetare. Mulţi oameni sosesc dinspre nord în condiţii dezastruoase, fără adăpost, căutându-şi copiii", a declarat pentru AFP Hassan Al-Qadi, un locuitor din Khan Yunis strămutat la Rafah. "Vrem să înţelegem. Dacă vor să ne omoare, să ne înconjoare într-un singur loc şi să ne elimine pe toţi împreună. Dar a ne împinge dintr-un loc în altul nu este corect. Noi nu suntem doar numere. Suntem fiinţe umane", a adăugat el.

Fadi Al-Ashi, un locuitor al oraşului Gaza din nord, a sosit la Rafah după ce a rătăcit zile în şir. "Am fost cazaţi în opt sau nouă case înainte de a ajunge aici", a spus bărbatul, care a mers pe jos până la Rafah "pentru că nu existau maşini sau alte mijloace de transport".

Angajată din 27 octombrie într-o ofensivă terestră împotriva Hamas în nordul Fâşiei Gaza, în paralel cu campania sa de lovituri aeriene, armata israeliană şi-a extins operaţiunile terestre la întregul teritoriu şi a anunţat marţi că a încercuit Khan Yunis.

Potrivit Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas, 16.248 de persoane, dintre care 70% femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise în Fâşia Gaza de bombardamentele israeliene începând cu 7 octombrie. În Israel, atacul efectuat în acea zi de comandouri Hamas infiltrate din Gaza s-a soldat cu 1.200 de morţi, majoritatea civili, şi peste 240 de ostatici, potrivit autorităţilor.

"Am securizat numeroase bastioane ale Hamas în nordul Fâşiei Gaza, iar acum desfăşurăm operaţiuni împotriva bastioanelor sale din sud", a anunţat marţi şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi. "Forţele noastre găsesc arme în aproape toate clădirile şi casele, iar terorişti - în multe case şi îi înfruntă", a adăugat el.

250 DE ŢINTE LOVITE ÎN 24 DE ORE: ZECI DE MORŢI ŞI RĂNIŢI

Surse din cadrul Hamas şi Jihadului Islamic au declarat pentru AFP că luptătorii lor opun rezistenţă trupelor israeliene în încercarea de a le împiedica să intre în Khan Yunis şi în zonele situate la est de oraş, precum şi în taberele de refugiaţi din apropiere.

Potrivit guvernului Hamas, tirurile de artilerie au provocat "zeci de morţi şi răniţi" în noaptea de marţi spre miercuri în mai multe sate la est de Khan Yunis.

Armata a continuat să bombardeze întreaga Fâşie Gaza, afirmând că aproximativ 250 de ţinte au fost lovite în 24 de ore. Ea a anunţat că a ucis "majoritatea comandanţilor de rang înalt" ai brigăzilor Hamas care operează din reţeaua de tuneluri din nordul Fâşiei Gaza.

Miercuri, armata a cerut Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să ceară acces la cei 138 de ostatici care sunt încă deţinuţi în Gaza de Hamas şi de grupuri afiliate. "Armata israeliană va face tot ce îi stă în putere pentru a ne salva ostaticii (...) Îi invităm şi pe alţii să facă acelaşi lucru", a declarat purtătorul său de cuvânt, Daniel Hagari.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas, lovituri aeriene împotriva taberei Nusseirat, din centrul ţării, au ucis şase persoane şi au rănit alte 14. Potrivit aceleiaşi surse, alte lovituri asupra taberei de refugiaţi de la Jabalia, în nordul ţării, s-au soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi.

AJUTOR PRACTIC INEXISTENT, NICIUN LOC NU MAI ESTE SIGUR

Potrivit Biroului Naţiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Rafah este în prezent singurul loc din teritoriul aflat în stare de asediu total de la 9 octombrie unde se distribuie în continuare ajutoare umanitare, deşi în cantităţi limitate.

Ajutorul este practic inexistent în Khan Yunis, iar accesul în zonele aflate mai la nord a fost întrerupt de la reluarea luptelor.

În fiecare zi, armata israeliană aruncă pliante în Khan Yunis, avertizând asupra unui bombardament iminent şi ordonând locuitorilor să îşi părăsească cartierele şi să se pună la adăpost.

Însă ONU, care a calculat că 28% din Gaza se află acum sub incidenţa acestor ordine de evacuare, consideră "imposibilă" instituirea unor zone sigure pentru civili, aşa cum au fost desemnate de Israel.

"Niciun loc nu este sigur în Gaza. Nici spitalele, nici adăposturile, nici taberele de refugiaţi. Nimeni nu este în siguranţă. Nici copiii. Nici lucrătorii din domeniul sănătăţii. Nici lucrătorii umanitari. Acest dispreţ flagrant faţă de principiile de bază ale umanităţii trebuie să înceteze", a declarat coordonatorul ONU pentru ajutorul de urgenţă, Martin Griffiths.

În fiecare zi, aceleaşi scene de haos se repetă la spitalul Nasser din Khan Yunis, cel mai mare din sudul Fâşiei Gaza, ca şi în celelalte spitale din oraş, unde se adună răniţii, uneori întinşi pe simple tărgi sau purtaţi de rudele lor.

Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane, adică aproximativ 85% din populaţie, au fost strămutate din cauza războiului în Fâşia Gaza, unde mai mult de jumătate din locuinţe au fost distruse sau avariate.

Ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie, Israelul a promis că va distruge mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007 şi clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel.

În total, 83 de soldaţi israelieni au fost ucişi în Gaza de la începutul ofensivei terestre, potrivit armatei.

Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Evacuarea uriaşei cantităţi de moloz, printre care se află şi muniţii neexplodate, rezultate de pe urma războiului devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea dura în jur de 14 ani,...
#razboi Gaza, #bombardament, #teroristi Hamas, #lupte Khan Yunis , #Razboi Gaza