Cât va ”investi” Israelul în război. Bugetul pentru 2024, adoptat în ciuda nemulțumirilor unor miniștri

Luni, 15 Ianuarie 2024, ora 19:48
1411 citiri
Cât va ”investi” Israelul în război. Bugetul pentru 2024, adoptat în ciuda nemulțumirilor unor miniștri
Soldați israelieni FOTO Nexta/X

Cabinetul israelian a adoptat luni, 15 ianuarie, un buget de stat disputat pentru 2024, cu amendamente care adaugă cheltuieli de 55 de miliarde de şekeli (15 miliarde de dolari) după peste trei luni de război cu Hamas, au anunţat Ministerul de Finanţe şi biroul prim-ministrului, citaţi de Reuters.

În timp ce războiul Israelului împotriva grupării islamiste palestiniene a marcat duminică 100 de zile, bugetul modificat va include mai mulţi bani pentru apărare şi compensaţii pentru cei afectaţi de conflict, împreună cu alocări mai mari pentru sănătate, poliţie, prestaţii sociale şi educaţie.

”Am schimbat priorităţile, astfel încât fiecare rezervist şi fiecare luptător şi familia lui să ştie că există un guvern care se află în spatele său şi are grijă de el pe deplin”, a declarat ministrul de finanţe, Bezalel Smotrich, după vot.

Aprobarea a venit după mai bine de 24 de ore de dezbatere în care votul a fost amânat de miniştri nemulţumiţi de nivelul reducerilor bugetare la unele ministere, menite să compenseze cheltuielile suplimentare de război. În cele din urmă, unele reduceri planificate la sănătate şi securitate internă au fost abandonate pentru a asigura trecerea bugetului.

Astfel, cheltuielile totale în 2024 se vor ridica la 582 de miliarde de şekeli, în creştere cu aproximativ 70 de miliarde faţă de bugetul iniţial şi după reduceri generale de 20 de miliarde de şekeli. Ministerul proiectează un deficit bugetar de 6,6% din PIB în acest an.

Israelul a aprobat anul trecut un buget pe doi ani pentru 2023 şi 2024, dar războiul din Gaza a zguduit finanţele guvernamentale, necesitând modificări bugetare şi cheltuieli suplimentare, notează Reuters.

Miniştrii Unităţii Naţionale, un mic partid centrist care este condus de principalul rival politic al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Benny Gantz, şi care s-a alăturat unui guvern de urgenţă la începutul războiului, au votat împotriva bugetului întrucât cererile de reducere a ministerelor guvernamentale şi de îngheţare a salariilor parlamentarilor nu au fost satisfăcute.

Partidul lui Gantz şi-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea că aşa-numitele fonduri ale coaliţiei nu au fost reduse mai mult, spunând că mai este timp pentru a demonstra ”responsabilitate naţională” înainte ca bugetul să fie aprobat pe deplin de parlament.

În ultimele săptămâni, bugetul a devenit încărcat politic, în special asupra plăţilor convenite de Netanyahu în conformitate cu un acord de coaliţie din 2022 cu Smotrich şi şefii altor partide religioase.

Acordul prevedea ca 8 miliarde de şekeli (2,15 miliarde de dolari) să fie rezervaţi partidelor ultrareligioase şi de extremă dreaptă în 2024. Potrivit unui proiect de buget, doar 2,5 miliarde de şekeli vor fi tăiaţi, în ciuda nevoilor de finanţare pentru război.

Aprobarea bugetului probabil că, de asemenea, va pune în încurcătură Banca Israelului, care a cerut guvernului să reducă mai multe cheltuieli şi să majoreze taxele pentru a preveni creşterea deficitului.

În buget vor exista unele majorări de taxe în acest an la ţigări şi produse din tutun, precum şi pe profiturile băncilor.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#razboi Gaza, #buget 2024, #Israel, #razboi Israel Hamas , #Razboi Gaza