Două noi crize mondiale lovesc dramatic: Lumea aruncată înapoi în secolul al XVIII-lea

Sambata, 23 Decembrie 2023, ora 02:00
8629 citiri
Două noi crize mondiale lovesc dramatic: Lumea aruncată înapoi în secolul al XVIII-lea
Atacurile militanților Houthi au blocat transportul prin canalul Suez FOTO: Bloomberg

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina și conflictul dintre Israel și Hamas au bulversat întreg globul, provocând multiple recesiuni. Dar acum, alte două noi crize lovesc dramatic, iar lumea este aruncată înapoi în secolul al XVIII-lea în privința rutelor comerciale de transport.

Blocarea transportului maritim prin Canalul Suez și Marea Roșie în urma loviturilor militanților Houthi din Yemen asupra navelor și perturbarea traficului prin canalul Panama, datorită secetei, sunt două crize gemene care provoacă pierderi uriașe de 9-10 miliarde de dolari pe zi companiilor din domeniu, potrivit Bloomberg.

Militanții Houthi, într-o demonstrație de susținere a Hamas în războiul său cu Israelul, atacă nave comerciale în timp ce navighează pe lângă Yemen, în drum spre – sau dinspre – Canalul Suez al Egiptului.

După Ucraina și Israel o nouă criză zguduie lumea: Șocul ce blochează globul, pierderi de 9 miliarde de dolari pe zi

La aproximativ 7.200 de mile spre vest, cealaltă cale navigabilă cheie din lume din Panama este grav perturbată de secetă. Atingând rute care se ocupă de aproape 20% din comerț, problemele forțează ocoliri vaste ale flotei comerciale globale, crescând facturile de marfă și sporind cotele companiilor de transport maritim.

Aproximativ 180 de nave portcontainere au deviat în jurul Africii sau au fost oprite și așteptau instrucțiuni pentru a evita atacurile în Marea Roșie, potrivit datelor de miercuri seara de la Flexport Inc., o platformă digitală de transport de marfă cu sediul în San Francisco.

Un fost expert CIA atrage atenția: Putin poate șoca lumea printr-o mutare cataclismică contra NATO

Alte sute sunt aproape sigure că li se vor alătura, cu excepția cazului în care puterile occidentale asigură industria că militanții Houthi, care au promis să-și continue atacurile, pot fi înăbușiți. De asemenea, perturbările din Canalul Panama au loc de săptămâni, deoarece nivelurile scăzute ale apei limitează numărul de tranzite.

Costul transporturilor maritime pot crește de 4-5 ori

Redirecționarea pe scară largă de pe canale captează navele care transportă orice, de la jucării și piese auto la gaz la combustibil și la țiței. Pe termen scurt, vor crește costurile, vor provoca săptămâni de întârzieri și ar putea duce la creșterea prețurilor unor bunuri. De asemenea, va ridica logistica firmelor terestre care se bazează pe programe maritime previzibile.

Costul transportului de mărfuri într-un container de 12 metri din Asia în nordul Europei a crescut cu 16% în ultima săptămână și a crescut cu 41% luna aceasta, potrivit indicelui mondial de containere Drewry, publicat joi.

Impactul economic potențial este o reamintire dureroasă a faptului că comerțul global este vulnerabil la perturbări, de la ceva la fel de răspândit ca un virus mortal sau la fel de întâmplător ca o singură navă precum Ever Given, care a blocat Canalul Suez, o arteră majoră timp de 6 zile, în 2021, provocând pierderi de 54 de miliarde de dolari.

O mare putere occidentală dă o grea lovitură lui Putin: Renunță la afacerile cu Rusia și apelează la o țară de 5 milioane

Tarifele containerelor cresc din cauza tensiunilor la Marea Roșie. Costul unui container de 40 de picioare (12 metri) din China către Europa a crescut cu 41% luna aceasta. De data aceasta, vinovații sunt lipsa precipitațiilor în America Centrală, două războaie regionale și realitatea că rachetele și dronele aeriene lansate în mare de rebeli pot paraliza unele dintre cele mai mari afaceri din lume.

Toate navele care sunt deviate de la Canalul Suez - precum și cele care așteaptă - vor întârzia cel puțin o săptămână sau două să ajungă în porturi. Pentru o economie globală aflată la o răscruce de drumuri, este un alt nor asupra perspectivei, în timp ce bancherii centrali cântăresc finalul luptei lor împotriva inflației cu creșteri ale ratelor dobânzilor.

Eric Martin-Neuville, vicepreședinte executiv al transportului de marfă la Geodis, o altă companie de logistică, estimează că navele care acum trebuie să călătorească în jurul Capului Bunei Speranțe, Africa de Sud, vor petrece aproximativ 60 de zile călătorind din China în Europa, comparativ cu 40 de zile prin Suez. Costurile ar putea fi chiar de patru până la cinci ori mai mari, a spus el.

Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
#razboi Gaza, #canalul suez, #Israel Hamas Gaza, #canalul suez blocat, #Canalul Panama, #transport maritim, #criza mondiala , #Razboi Gaza