Familiile ostaticilor ținuți în Gaza depun plângere împotriva Hamas la Curtea Penală Internațională: ”Povestea noastră va fi mâine a întregii lumi”

Miercuri, 14 Februarie 2024, ora 18:35
1380 citiri
Familiile ostaticilor ținuți în Gaza depun plângere împotriva Hamas la Curtea Penală Internațională: ”Povestea noastră va fi mâine a întregii lumi”
Ostatic ținut în Gaza de Hamas FOTO X/Nexta

Aproximativ 100 de rude ale ostaticilor ţinuţi în continuare în Fâşia Gaza au depus miercuri, 14 februarie, la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, o plângere împotriva Hamas cu privire la ”crime împotriva umanităţii”, relatează AFP.

A

proximativ 250 de persoane au fost răpite în sudul Israelului în atacul Hamas de la 7 octombrie, iar 130 dintre ele sunt ţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 29 au murit, potrivit Israelului.

”Nu este doar povestea noastră. Dacă nu oprim asta, mâine va fi povestea întregii lumi”, a declarat Ofri Bibas, al cărei frate se află între ostatici, înainte de aurca la bordul unui zbor special către Haga.

”Întreaga omenire trebuie să rămână fermă împotriva unei armate teroriste mondiale, în care Hamas este doar unul dintre batalioanele care-i îndeplinesc misiunea”, a adăugat ea.

Potrivit lui Haim Rubinstein, din cadrul Colectivului Familiilor Ostaticilor, o plângere urma să fie depusă la CPI ”împotriva membrilor Hamas şi colaboratorilor lor, pentru a ne asigura că plătesc scump cirmele împotriva umanităţii pe care le-au comis şi încă le comit chiar în acest moment”, a declarat el într-o conferinţă de presă televizată pe Aeroportul Ben Gurion, la Tel Aviv.

Investigații

Familiile ostaticilor exercită neîncetat presiuni asupra autorităţilor israeliene în vederea eliberării rudelor lor, a căror soartă bântuie societatea de peste patru luni.

Un armistiţiu, la sfârşitul lui noiembrie, între Hamas şi Israel, care poartă un război în Fâşia Gaza, ca represalii faţă de atacul de la 7 noiembrie, a condus la eliberarea a 100 de ostatici în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni deţinuţi în Israel.

Curtea Penală Internaţională - înfiinţată în 2002 - este singura curte independentă din lume înfiinţată să ancheteze cele mai grave crime - genocide, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Luni, procurorul CPI Karim Khan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o posibilă ofensivă a armatei israeliene la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt asediaţi numeroşi palestinieni refugiaţi din întreaga enclavă.

Procurorul CPI a ameninţat că cei care încalcă dreptul internaţional vor fi urmăriţi în justiţie.

Karim Khan a cerut eliberarea tuturor ostaticilor ţinuţi de Hamas şi aliaţii mişcării islamiste palestiniene, anunţând că ”acesta este un punct important al investigaţiilor noastre”.

Egiptul - un mediator tradiţional în conflictul israeliano-palestinian - i-a primit marţi pe directorii spionajelor american şi israelian şi pe şeful Guvernului din Qatar la negocieri cu privire la un armistiţiu şi o nouă eliberare de ostatici.

Front comun pentru eliberarea ostaticilor din Gaza. Liderii din 18 țări, printre care și România, au semnat o declarație comună
Front comun pentru eliberarea ostaticilor din Gaza. Liderii din 18 țări, printre care și România, au semnat o declarație comună
Lideri din 18 țări ale lumii au semnat joi, 25 aprilie, o declaraţie comună prin care fac un apel pentru eliberarea ostaticilor din Gaza, a informat Administraţia Prezidenţială....
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
#razboi Gaza, #ostatici hamas, #familii, #plangere penala, #crime de razboi, #Curtea Penala Internationala , #Razboi Gaza