Netanyahu a vizitat trupele israeliene din Gaza. Nou anunț despre finalul războiului VIDEO/FOTO

Luni, 25 Decembrie 2023, ora 19:27
2424 citiri
Netanyahu a vizitat trupele israeliene din Gaza. Nou anunț despre finalul războiului VIDEO/FOTO
Benjamin Netanyahu, în mijlocul soldaților FOTO Facebook/Benjamin Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vizitat luni, 25 decembrie, nordul Fâşiei Gaza şi a declarat trupelor desfăşurate aici că războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas va continua ”până la sfârşit”, într-o referire voalată la propunerea Egiptului pentru o încetare a focului de două săptămâni, pe care atât Israelul, cât şi Hamas par să o fi respins, transmite EFE.

Hamas condiţionează orice nou acord de schimb de ostatici de o încetare permanentă a focului, o opţiune pe care Israelul o respinge, deoarece este hotărât să continue războiul până la distrugerea grupării islamiste.

Netanyahu a fost informat cu privire la cantitatea de muniţie, armament şi tuneluri de către trupele brigăzii 261, potrivit unui comunicat al biroului premierului.

Vizita lui Netanyahu în interiorul enclavei, a doua de când a început războiul, coincide cu cea de-a 80-a zi de lupte şi cu primul mesaj al liderului Hamas, Yahya Sinwar, care a declarat că aceasta este o ”bătălie feroce, violentă şi fără precedent” împotriva Israelului.

Potrivit celui mai recent bilanţ realizat de ministerul sănătăţii controlat de Hamas, cel puţin 20.674 de locuitori din Gaza - inclusiv peste 8.000 de copii - au fost ucişi şi peste 54.536 de răniţi în cele două luni şi jumătate de ofensivă, iar 7.500 de cadavre s-ar afla sub dărâmături.

Aproximativ o sută de palestinieni au fost ucişi în ultimele ore în lovituri israeliene masive în Gaza, potrivit Hamas.

Ofensiva, cea mai sângeroasă desfăşurată vreodată de Israel împotriva Hamas în Fâşia Gaza, a fost lansată ca represalii la atacul de pe teritoriul său din 7 octombrie, care s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit ultimelor cifre oficiale israeliene. Comandourile palestiniene au răpit, de asemenea, aproximativ 250 de persoane, dintre care 129 sunt în ostatice.

Armata şi politicienii israelieni au jurat să distrugă Hamas, care este clasificată drept organizaţie teroristă, în special de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, scrie AFP.

Înainte de zorii zilei de luni, aviaţia israeliană a bombardat masiv Gaza, care se află sub blocadă israeliană din 2007, la doi ani după ce Israelul s-a retras unilateral, în 2005, din teritoriul pe care l-a ocupat timp de 38 de ani.

Una dintre lovituri, în apropiere de micul sat Al-Zawaida (centru), a ucis 12 persoane, iar alta a ucis cel puţin 18 persoane la Khan Yunis (sud), potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas.

Duminică seara, cel puţin 70 de persoane au fost ucise într-un atac asupra taberei de refugiaţi al-Maghazi, potrivit aceleiaşi surse.

De partea israeliană, armata a anunţat moartea a doi soldaţi, ridicând la 156 numărul total al pierderilor sale de la începutul ofensivei terestre în Gaza, la 27 octombrie, la 20 de zile după începerea bombardamentelor aeriene.

”Plătim un preţ foarte mare pentru război, dar nu avem altă opţiune decât să continuăm să luptăm”, a insistat duminică Benjamin Netanyahu.

În pofida apelurilor tot mai numeroase pentru încetarea focului, a unui bilanţ umanitar greu de plătit şi a unei crize umanitare descrise ca fiind catastrofale de ONU şi ONG-uri, premierul israelian rămâne inflexibil.

Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Evacuarea uriaşei cantităţi de moloz, printre care se află şi muniţii neexplodate, rezultate de pe urma războiului devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea dura în jur de 14 ani,...
#razboi Gaza, #final razboi, #Benjamin Netanyahu premier Israel, #trupe israeliene , #Razboi Gaza