Ce se ascunde în spatele demisiei premierului palestinian. ”Este corupt, nepopular și discreditat”

Marti, 27 Februarie 2024, ora 23:40
4766 citiri
Ce se ascunde în spatele demisiei premierului palestinian. ”Este corupt, nepopular și discreditat”
Mohammad Shtayyeh, premierul demisionar al Autorității Palestininene/ FOTO: Times of Israel

Premierul Autorității Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, și-a prezentat luni demisia președintelui Mahmoud Abbas. El a declarat că a demisionat pentru a permite formarea unui consens larg în rândul palestinienilor cu privire la acordurile politice postbelice.

Într-o declaraţie adresată cabinetului, Shtayyeh, profesor universitar de economie, care a preluat funcţia în 2019, a declarat că următoarea etapă va trebui să ţină cont de realitatea emergentă din Gaza, care a fost devastată de aproape cinci luni de lupte grele.

El a declarat că următoarea etapă ar „necesita noi aranjamente guvernamentale şi politice care să ţină cont de realitatea emergentă din Fâşia Gaza, de discuţiile privind unitatea naţională şi de nevoia urgentă de a ajunge la un consens interpalestinian“.

În plus, ar necesita „extinderea autorităţii asupra întregului teritoriu, Palestina“.

Autoritatea Palestiniană, formată în urmă cu 30 de ani în cadrul acordurilor de pace interimare de la Oslo, exercită o guvernare limitată asupra unor părţi din Cisiordania ocupată, dar a pierdut puterea în Gaza în urma unei lupte cu Hamas în 2007.

Presiunile SUA

Decizia vine pe fondul presiunilor tot mai mari ale SUA asupra lui Abbas de a remania Autoritatea Palestiniană, extrem de discreditată în ochii palestinienilor, care o consideră coruptă și prea permisivă cu Israelul, dar văzută de comunitatea internațională drept singurul interlocutor posibil.

Exasperate de corupția și violența patronate de Autoritate, SUA l-au forțat în 2003 pe Yasser Arafat să numească un nou premier, reformist. Nimeni altul decât Mahmoud Abbas, care în 2005 a preluat președinția și acum se află în al 19-lea an al mandatului său de patru ani.

După două decenii s-a revenit la punctul de plecare: „pentru a-i calma pe donatorii occidentali Abbas are acum nevoie de propriul om de paie pentru a mima reforma, scrie „The Economist“.

Fatah, facţiunea care controlează Autoritatea Palestiniană, şi Hamas au depus eforturi pentru a ajunge la un acord privind un guvern de uniune şi urmează să aibă o întâlnire, mâine, la Moscova.

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat că această mişcare trebuie să fie urmată de un acord mai larg privind guvernarea pentru palestinieni.

„Demisia guvernului lui Shtayyeh are sens doar dacă vine în contextul unui consens naţional privind aranjamentele pentru următoarea fază“, a declarat pentru Reuters un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri.

Dan Perry, analist în politică internațională, fost șef al Associated Press în Europa, Africa și Orientul Mijlociu, a declarant la RFI că prin demisia cabinetului, palestinienii încearcă să vina cu o soluție tehnocrată care să convină Israelului și că dreapta radicală susține pe față sacrificarea ostaticilor.

„Guvernul palestinian al primului ministru Shtayyeh este corupt, nepopular și discreditat. Noul guvern, teoretic, își propune să reprezinte un fel de competență tehnocrată, nu va include Hamas și nu va fi compus din partide oarecare, dar nici nu va fi în opoziție cu Hamas. Adică pare să fie o soluție elegantă pentru întrebarea cum să facem ca Israelul să accepte ceea ce este necesar, și anume că după ce Hamas dispare, Autoritatea Palestiniană să fie restabilită la putere în Gaza. Israel nu are de ales decât să evacueze Rafah înainte de a intra. Așa că ați putea privi acest lucru ca pe un semn sau un avertisment că intenționează chiar să meargă înainte și să intre în Rafah. Însă nu cred că știm încă ce se va întâmpla din cauză că rămân negocierile în Doha și în Cairo despre ostatici și nu se poate ști ce se va întâmpla“, a explicat Perry.

Planul lui Netanyahu, zero șanse

Cât despre planul post Hamas pentru Gaza prezentatat de Benjamin Netanyahu, Perry spune că sunt „ zero șanse să fie implementat. Ideea de a te baza pe liderii familiilor din Gaza nu e realistă, e la extremul imaginabilului, singura posibilitate este Autoritatea Palestiniană, deși are nevoie de reforme. Asta e structura care există deja de zeci de ani de zile pentru statul în așteptare al palestinienilor. Dacă aș încerca să pierd timpul, să complic lucrurile și să pun în pericol viața a oricăror palestinieni care colaborează cu mine, aș propune exact ceea ce a propus Netanyahu“.

Analistul mai spune că este „foarte deprimant faptul că sondajele arată că sprijinul Hamasului în Cisiordania, de exemplu, este foarte mare. Pate chiar majoritar... mai mult decât în Gaza.

„Putem doar concluziona că populația palestiniană este atât de traumatizată și atât de confuză încât este nevoie de foarte multe lucruri pentru a schimba situația. Aș adăuga că este nevoie și de o nouă conducere, dar și de o schimbare politică totală de ambele părți, în Israel și în Palestina. Israelul, cu așezările și cu ocupația, a jucat cu siguranță un rol în a-i face pe palestinieni să fie atât de radicali.

Dreapta radicală israeliană vorbește pe față despre sacrificarea ostaticilor pentru a învinge rapid Hamas.

Israelul şi-a stabilit ca obiectiv să distrugă Hamas şi afirmă că, din motive de securitate, nu va accepta ca Autoritatea Palestiniană să conducă Gaza după războiul izbucnit în urma unor atacuri conduse de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, în urma căruia au murit aproximativ 1.200 de israelieni şi străini, potrivit unui bilanţ israelian.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#razboi Gaza, #Israel, #Hamas, #demisie, #premier palestinian, #Mohammad Shtayyeh, #Mahmoud Abbas , #Razboi Gaza