Liderii Hamas comunică între ei folosind note scrise de mână purtate de furieri

Miercuri, 24 Ianuarie 2024, ora 20:18
3561 citiri
Liderii Hamas comunică între ei folosind note scrise de mână purtate de furieri
Soldați Hamas păzind o intrare în labirintul subteran din Gaza FOTO Hepta

Liderii Hamas, așezați în buncăre subterane din Fâșia Gaza, comunică între ei folosind note scrise de mână purtate de furieri, soldați care au sarcini de birou, pe teritoriul devastat de război. Notele permit chiar și comunicarea cu înalți oficiali din străinătate, scrie cotidianul arab deținut de Arabia Saudită Asharq Al-Awsat, preluat de Times of Israel.

Publicația cu sediul la Londra a dezvăluit aspecte ale sistemului de comunicații secrete folosit de șefii grupării teroriste pentru a face schimb de mesaje fără a fi detectate de serviciile secrete israeliene.

Israelul a declanșat o campanie militară în Fâșia Gaza după ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie 2023, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând 253 de israelieni și alți cetățeni străini ostatici.

Începând cu 7 octombrie, liderii politici și militari ai Hamas din Gaza s-au refugiat în masivul sistem de tuneluri care traversează subteranul Fâșiei de coastă. Se știu puține lucruri despre modul în care aceștia comunică între ei din diferite părți ale enclavei și iau decizii, cum ar fi formularea pozițiilor în cadrul negocierilor prin intermediul mediatorilor cu Israelul, precum și despre modul în care se consultă cu înalții oficiali Hamas din străinătate.

Până la izbucnirea războiului, Hamas s-a bazat pe o rețea de comunicații terestre

Citând surse apropiate conducerii Hamas, publicația saudită spune că, până la izbucnirea războiului, Hamas s-a bazat pe o rețea de comunicații terestre care a fost dezvoltată inițial de inginerii aripii sale militare în 2009 și a fost modernizată de-a lungul anilor cu tehnologie introdusă ilegal în Gaza din străinătate. Se pare că tablourile de distribuție au fost instalate în subteran și conectate la vechi linii fixe supraterane.

Fiecare lider politic și militar avea un punct de contact personal cu un număr, iar rețelele erau monitorizate constant pentru a preveni interceptările. Întreținerea a fost efectuată în fiecare lună, au adăugat sursele.

Se pare că Israelul era conștient de existența sistemului și a lansat mai multe încercări de a-l pirata sau de a-l dezactiva. O încercare de succes a fost efectuată în mai 2018, când IDF a reușit să arunce în aer un punct de schimb din centrul Fâșiei Gaza și să omoare un grup de ingineri Hamas care reparau o defecțiune, au relatat sursele.

Sistemul ar fi fost încă în vigoare la izbucnirea războiului. În timp ce unele dintre liniile de comunicații și tunelurile prin care treceau cablurile au fost distruse de forțele israeliene în săptămânile următoare, sursele au spus că rețeaua putea încă permite comunicații intense între liderii Hamas în noiembrie, când aceștia deliberau asupra armistițiul de șapte zile cu Israelul și o eliberare parțială a ostaticilor. În cele din urmă, înțelegerea a fost încheiată și 105 ostatici au fost eliberați în schimbul unui număr de trei ori mai mare de prizonieri palestinieni deținuți în Israel și a unei creșteri a ajutorului umanitar pentru Fâșie.

Se pare că unii consilieri ai Hamas au fost însărcinați cu contactarea conducerii din străinătate a grupării, în special a celor din Beirut și din Doha, prin utilizarea unui software de criptare pe care organizația teroristă îl achiziționase din afara Gaza.

Sursele au adăugat că rețeaua a fost folosită și pentru a comunica cu liderii grupului terorist aliat Jihadul Islamic Palestinian, căruia Hamas îi furnizase anterior puncte de contact dedicate. Raportul a speculat că sistemul a fost folosit pentru coordonarea între cele două grupări teroriste pentru a decide ce ostatici să elibereze în timpul armistițiului din noiembrie, menționând că, în mai multe cazuri, membrii celor două grupări au ieșit împreună la suprafață în timp ce răpitorii erau predați Crucii Roșii.

De atunci, IDF a avansat și mai mult în interiorul Fâșiei Gaza, forțându-i pe liderii Hamas să recurgă la o metodă de comunicare mai rudimentară - mesaje scrise pe bucăți de hârtie purtate de membrii și colaboratorii Hamas dintr-o locație în alta.

Aceeași metodă este folosită acum pentru a transmite mesaje către acei locuitori din Gaza care țin legătura cu conducerea din străinătate, au declarat sursele. Aceștia din urmă, însă, nu au dreptul de a lua decizii fără aprobarea liderilor de vârf din interiorul Fâșiei, în special a lui Yahya Sinwar.

Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#razboi Gaza, #Israel, #Hamas, #tuneluri, #comunicatii, #furieri , #Razboi Gaza