Familiile din Gaza cerșesc pâine și taie măgari, în timp ce livrările de ajutoare se lasă așteptate

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 22:11
2183 citiri
Familiile din Gaza cerșesc pâine și taie măgari, în timp ce livrările de ajutoare se lasă așteptate
Populația din Gaza suferă de foame și frig/ FOTO:postandcourier.com

Oamenii din Gaza povestesc că cerșesc pâine, plătesc de 50 de ori mai mult decât de obicei pentru o singură cutie de fasole și au ajuns să-și sacrifice măgarii pentru a-și hrăni familiile, deoarece camioanele cu ajutoare alimentare nu au putut ajunge în majoritatea zonelor din teritoriul palestinian bombardat, scrie Reuters.

Israelul a bombardat întreaga Fâșie Gaza pentru a-și atinge obiectivul de a distruge Hamas, conflictul făcând aproape imposibilă deplasarea convoaielor de ajutoare pentru a ajunge la oamenii care suferă de foame.

Biroul umanitar al ONU, OCHA, a declarat joi, 14 decembrie, că în zona Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul, unde se estimează că locuiește aproape jumătate din populația de 2,3 milioane de locuitori din Gaza, au loc distribuiri limitate de ajutoare.

"Ajutor? Ce ajutor? Auzim despre asta și nu vedem," a spus Abdel-Aziz Mohammad, în vârstă de 55 de ani, strămutat din orașul Gaza și adăpostindu-se împreună cu familia sa și alte trei, aproximativ 30 de persoane în total, la casa prietenilor care locuiesc mai la sud.

"Am avut o casă mare, două frigidere pline cu mâncare, curent și apă minerală. După două luni de război, cerșesc pâini," spuse el la telefon.

"Este un război al foametei. Ei (israelienii) ne-au forțat să plecăm din casele noastre, ne-au distrus casele și afacerile și ne-au mânat spre sud, unde putem fie să murim sub bombele lor, fie să murim de foame."

Șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, a declarat joi că oamenii înfometați opresc camioanele de ajutor pentru a lua mâncare.

Youssef Fares, un jurnalist din Jabalia, în nord, a spus că produsele de bază precum făina sunt acum atât de greu de găsit încât prețurile au crescut de 50 până la 100 de ori în comparație cu ce era înainte de război.

"Azi dimineață am plecat în căutarea unei pâini și nu am reușit să o găsesc. Ceea ce a mai rămas în piață sunt bomboane pentru copii și niște conserve de fasole, care au crescut de 50 de ori la preț," a scris el pe Facebook.

„Am văzut pe cineva care a sacrificat un măgar pentru a-și hrăni familia“, a spus el.

Toate camioanele cu ajutoare intră în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, dar mai întâi trebuie să fie inspectate de Israel. De când au început livrările pe 20 octombrie, au loc inspecții la punctul de trecere Nitzana dintre Israel și Egipt, forțând camioanele să circule de la Rafah la Nitzana și înapoi, provocând blocaje.

De miercuri, Israelul a început inspecții suplimentare într-o altă locație, punctul de trecere Kerem Shalom dintre Israel și Gaza, despre care oficialii care se ocupă de ajutoare au spus că ar trebui să reducă blocajele.

Oficialii ONU au declarat că 152 de camioane de ajutor au intrat în Gaza miercuri, în creștere față de aproximativ 100 pe zi înainte, dar aceasta este doar o fracțiune din ceea ce este necesar pentru a aborda catastrofa umanitară care se desfășoară în Gaza.

Ei au cerut Israelului să lase camioanele să intre direct în Gaza prin Kerem Shalom, mai degrabă decât să le facă să se întoarcă la Rafah.

Un înalt oficial al ONU, care are cunoștințe detaliate despre problema livrării ajutoarelor, a spus că Israelul ar putea face o diferență semnificativă prin lăsarea camioanelor să treacă prin Kerem Shalom, dar a ales să nu o facă.

Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
#razboi Gaza, #Israel, #razboi, #Hamas, #Gaza, #foamente, #ajutoare umanitare, #alimente , #Razboi Gaza