Șeful NATO le cere aliaților ajutor militar suplimentar pentru contraofensiva ucraineană: ”Trebuie să facem şi mai mult”

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 22:56
1807 citiri
Șeful NATO le cere aliaților ajutor militar suplimentar pentru contraofensiva ucraineană: ”Trebuie să facem şi mai mult”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg FOTO Hepta

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți, 18 aprilie, într-un interviu pentru CNN, că aliații trebuie să ofere mai multe arme şi muniţii Ucrainei.

Referindu-se la informaţiile apărute în documentele scurse de la Pentagon care sugerează că Ucraina ar putea rămâne în curând fără muniţii pentru apărarea antiaeriană, Stoltenberg a declarat că ajutorul militar va fi esenţial pentru a-i sprijini pe ucraineni să recupereze poziţiile pierdute.

”Recunoaştem cantitatea enormă de arme, muniţii, provizii care au fost deja furnizate Ucrainei, dar trebuie să facem şi mai mult”, a declarat Stoltenberg. ”Pentru că trebuie să ne asigurăm că ucrainenii sunt într-o poziţie în care pot străpunge liniile ruseşti şi, de asemenea, să treacă prin câmpurile minate şi să fie în măsură să poată elibera, să-şi recupereze teritoriul”, a adăugat el, făcând aluzie la aşteptata contraofensivă.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO a declarat că, până în prezent, nu există dovezi că Beijingul oferă ajutor militar letal Rusiei. ”Urmărim foarte atent şi până acum nu am văzut nicio dovadă că China oferă ajutor militar letal Rusiei”, a declarat el pentru Christiane Amanpour de la CNN. ”Mesajul nostru este foarte clar: ar fi o mare greşeală să sprijinim războiul ilegal al preşedintelui Putin”, a adăugat Stoltenberg.

China se pretinde neutră în războiul din Ucraina şi a făcut apel la pace în acest conflict, dar a refuzat, totodată, să condamne invazia Rusiei sau să facă vreun apel public pentru ca Rusia să îşi retragă trupele. Liderii celor două ţări, Xi Jinping şi Vladimir Putin, s-au întâlnit în martie, la Moscova, în timp ce cu Volodimir Zelenski preşedintele chinez n-a vorbit nici măcar la telefon.

Marţi, şeful forţelor americane din regiunea Indo-Pacific a avertizat cu privire la parteneriatul dintre Rusia şi China, spunând congresmenilor că este ”destul de îngrijorător”.

”Ei nu au prieteni”, a declarat amiralul John Aquilino, comandantul Comandamentului SUA din Indo-Pacific, în faţa Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanţilor. ”Ei au ajuns însă la conluzia că este mai bine dacă sunt împreună pentru a-şi atinge obiectivele strategice. Aceasta ar fi o lume îngrijorătoare”, a spus el. Aquilino a adăugat că această relaţie se leagă ”direct” de problema manipulării informaţionale şi a dezinformării.

”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
Propagandiștii ruși sunt revoltați de schimbarea poziției candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, care nu a intervenit și nu a încercat blocarea votului privind alocarea...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, deși Berlinul a exclus asta...
#razboi Rusia Ucraina, #Jens Stoltenberg NATO, #ajutor militar Ucraina, #contraofensiva ucraineana , #Razboi Ucraina