Cum a devenit platforma Telegram câmpul digital de luptă în războiul Rusia-Ucraina

Luni, 21 Martie 2022, ora 15:28
5166 citiri
Cum a devenit platforma Telegram câmpul digital de luptă în războiul Rusia-Ucraina
Telegram este platforma principala prin care Zelenski isi transmite mesajul lumii intregi FOTO Pixabay

Este greu de imaginat cum s-ar desfășura războiul Rusiei în Ucraina fără Telegram. Aplicația de mesagerie, care anul trecut a atins un miliard de descărcări, s-a transformat în spațiul digital de luptă al conflictului. Este un instrument esențial pentru ambele guverne și un centru de informare pentru cetățenii de ambele părți ale conflictului.

Oficialii guvernamentali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, se bazează pe aplicație pentru orice, de la atragerea de sprijin global până la diseminarea avertismentelor de raid aerian și hărți ale adăposturilor antibombe locale. La fel fac atât guvernul rus, cât și canalele de opoziție rusă, care acum nu mai activează în majoritatea rețelelor de socializare cunoscute. Detectivi amatori și înalți oficiali militari deopotrivă urmăresc canalele ucrainene non-stop pentru detalii noi despre cele mai recente lovituri sau atacuri militare, scrie Time.

Războaiele s-au mai desfășurat și înainte pe rețelele de socializare, dar rareori au fost documentate atât de meticulos ca în cazul invaziei Rusiei în Ucraina. Și Telegram a devenit cea mai importantă platformă de social media, oferind lumii o viziune nefiltrată asupra războiului. Aplicația a fost esențială în exodul a peste trei milioane de refugiați ucraineni, conectându-i la rute sigure și asistență. Milioane de ucraineni din afara țării o folosesc pentru a citi știri de acasă, scanând cu disperare fluxuri nesfârșite de fotografii și videoclipuri pentru repere sau chipuri familiare. La fel și membrii familiilor soldaților ruși.

Ultimul pod din social media dintre lumea occidentală și conflictul din Ucraina

Înainte ca Armata rusă să invadeze Ucraina pe 24 februarie, Natalia Nezhynska nu a folosit niciodată Telegram. Acum nu petrece nici măcar o zi fără să acceseze aplicația de mesagerie. Îi oferă un flux nesfârșit de actualizări din orașul ei natal Harkov. Natalia este stabilită acum în Lorton, Virginia.

„Ce face armata, câte elicoptere au distrus, câteva știri despre provizii, glume împărtășite, eroi locali, căzuți și încă activi”, explică ea. Nezhynska, care și-a câștigat cetățenia americană servind ca medic militar în Armata SUA timp de cinci ani, spune că postările de pe populara aplicație vor servi într-o zi ca dovezi. „Cred că este un instrument foarte util pentru a documenta crimele de război”, spune ea, „pentru că are o mulțime de filmări în direct ale bombardamentelor de pe telefoanele locuitorilor, de pe camerele de securitate”.

„Este ultimul pod social media din lumea occidentală către lumea rusă... unde poți să vezi cum se întâmplă și cum se desfășoară bătălia”, spune Clint Watts, fost agent FBI și expert la Institutul de Cercetare în Politică Externă, care se concentrează pe dezinformarea străină. „Oricine își poate susține campaniile de informare pe Telegram are cele mai mari șanse de a modela viziuni asupra lumii despre ceea ce se întâmplă în interiorul Ucrainei”.

Fără reglementare și cenzură

Puterea și pericolul Telegramului stă în lipsa de reglementare. Fondată în 2013 de frații ruși în exil, Nikolai și Pavel Durov, aplicația de mesagerie a devenit curând notorie ca un refugiu pentru extremiști precum Statul Islamic. Pe măsură ce platformele de rețele sociale precum Facebook, Twitter și YouTube au reprimat conținutul grupurilor jihadiste și extremiste, serviciul de mesagerie, pe atunci obscur, le-a oferit securitate și confidențialitate – cu moderare puțină sau chiar deloc. Telegram a fost folosită de grupuri marginale precum teoreticienii conspirației Covid-19 și QAnon și naționaliștii albi, dar și organizatorii Black Lives Matter, grupurile pro-democrație din Coreea de Sud până în Cuba și Iran și grupurile de opoziție din Rusia.

Nu există un algoritm care decide ce să arate utilizatorilor sau ce să restricționeze, iar arhitectura sa permite grupuri nelimitate. Comentariile sunt dezactivate cu ușurință, transformând canalele într-un megafon care aruncă informații unui public de milioane de urmăritori. Cu un singur clic, un buton încorporat poate traduce mesaje din rusă în engleză sau în alte limbi, transformându-l într-un instrument de comunicare în masă.

Acest lucru a transformat Telegramul în inima bătăliei de propagandă, permițând poveștilor despre rezistența sau eroismul ucrainean să devină virale alături de dezinformarea rusă. Acum, pe fondul atacurilor din ce în ce mai brutale asupra civililor ucraineni și a unei represiuni disperate împotriva „informațiilor false” în Rusia, ambele părți se întrec pentru a domina războiul Telegram.

„Telegram a devenit acest câmp de luptă cu adevărat cheie în războiul informațional”, spune Ian Garner, istoric și analist al propagandei de război rusești. „Și este interesant că acest război informațional a fost externalizat unei companii private”.

Un mijloc prin care Zelenski își transmite mesajul în întreaga lume

Zelenski folosește platforma pentru a împărtăși cu întreaga lume videoclipuri informale, personale, adesea filmate pe un smartphone. În trei săptămâni, canalul său – care avea 65.000 de urmăritori pe 23 februarie – a crescut exploziv. Un public internațional de peste 1,5 milioane de oameni este acum abonat la mesajele sale.

Dar oficialii ucraineni au găsit și o serie de noi utilizări practice pentru aplicație. Majoritatea orașelor și administrațiilor locale, precum și oficialii, au propriile canale. Autoritățile împărtășesc avertismente de raid aerian, hărți ale adăposturilor anti-bombe, sfaturi de siguranță și sfaturi pentru depistarea presupușilor sabotori ruși.

Nu este doar o modalitate pentru oficialii ucraineni de a obține informații, ci și pentru civili să le ofere informații înapoi. Oamenii pot raporta detalii despre mișcările trupelor ruse și ale vehiculelor blindate.

Ucrainenii au folosit, de asemenea, Telegram pentru a încerca să fie cu un pas înaintea mașinăriei de propagandă rusă, avertizând oamenii despre narațiunile false - că forțele ucrainene se predau sau că Zelenski a fugit de la Kiev - înainte de a prinde rădăcini. 

În același timp, Telegram este și canalul prin care detaliile autentice care contrazic narațiunea strâns controlată de Kremlin se scurg înapoi în Rusia. „Aceste narațiuni care nu provin de la nicio sursă media de stat se infiltrează chiar și către telespectatorii media tradiționali”, spune Garner.

Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#razboi Rusia Ucraina, #Telegram, #razboi informational , #Razboi Ucraina