Reuniune de urgență la ONU după bombardamentele de la centrala Zaporojie. Îngrijorări privind ”un posibil dezastru nuclear”

Miercuri, 10 August 2022, ora 22:35
2133 citiri
Reuniune de urgență la ONU după bombardamentele de la centrala Zaporojie. Îngrijorări privind ”un posibil dezastru nuclear”
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO azernews.az

Consiliul de Securitate al ONU va organiza joi, 11 august, o reuniune de urgenţă pentru a dezbate situaţia centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

”Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, va informa, joi, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la situaţia privind siguranţa şi securitatea nucleară de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) din Ucraina şi la eforturile sale de a conveni şi de a conduce o misiune de experţi AIEA la faţa locului cât mai curând posibil”, a anunțat AIEA miercuri, într-un comunicat de presă.

Reuniunea, programată să înceapă la ora 15.00 EST (21.00 CET), are loc la câteva zile după ce bombardamentele de la centrala nucleară au stârnit o alarmă generalizată cu privire la riscul potenţial al unui accident nuclear grav la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care are şase reactoare.

”Mă bucur de această ocazie de a informa Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la situaţia extrem de gravă cu care se confruntă una dintre cele mai mari centrale nucleare din lume, aflată acum în mijlocul unei zone de război activ. Un accident la această centrală ar putea ameninţa sănătatea publică şi mediul atât în Ucraina şi în ţările vecine, cât şi la o distanţă mai mare”, a declarat el.

Potrivit documentului citat, directorul general va oferi detalii despre modul în care bombardamentele de vineri şi sâmbătă ”au încălcat practic toţi cei şapte piloni indispensabili de securitate şi siguranţă nucleară pe care i-a prezentat la începutul conflictului, în urmă cu aproape jumătate de an, inclusiv cei legaţi de integritatea fizică a unei centrale nucleare, de funcţionarea sistemelor de securitate şi siguranţă, de personal şi de sursele externe de energie”.

”Voi informa, de asemenea, Consiliul de Securitate cu privire la planurile şi pregătirile mele de a conduce personal o misiune a AIEA la acest sit în viitorul foarte apropiat. Acum, mai mult ca oricând, prezenţa AIEA la centrală este de o importanţă capitală pentru a contribui la reducerea pericolului unui posibil dezastru nuclear acolo”, a adăugat el.

Misiunea ar urma să desfăşoare activităţi esenţiale de siguranţă, securitate şi garanţii la centrala ZNPP, care este ocupată de Rusia, dar care continuă să fie operată de personalul ucrainean. De asemenea, ar urma să furnizeze informaţii imparţiale şi independente cu privire la starea instalaţiei.

Directorul general Grossi a reiterat faptul că misiunea va necesita cooperarea, înţelegerea şi facilitarea atât a Ucrainei, cât şi a Rusiei, precum şi sprijinul continuu al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al secretarului general António Guterres.

Potrivit Ucrainei, bombardamentele de săptămâna trecută asupra centralei ZNPP au provocat unele pagube la centrală, inclusiv la sistemul său extern de alimentare cu energie electrică, iar un reactor a fost deconectat de la reţea, însă nu au existat daune la reactoarele în sine, iar măsurătorile de radiaţii disponibile au continuat să indice niveluri normale.

Ucrainenii fac victime în teritoriile aflate sub controlul rușilor. Ocupația rusă anunță că patru persoane au fost ucise
Ucrainenii fac victime în teritoriile aflate sub controlul rușilor. Ocupația rusă anunță că patru persoane au fost ucise
Patru persoane au fost ucise joi, 25 aprilie, în urma unor atacuri ucrainene în teritoriile aflate sub controlul Moscovei, anunţă reprezentanţi ai ocupaţiei ruse, relatează AFP. "Drone...
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
#razboi Rusia Ucraina, #zaporojie, #centrala nucleara, #ONU, #AIEA , #Razboi Ucraina