Șeful diplomației americane consideră că epoca post-Război Rece s-a încheiat. Mesajul SUA despre securitatea lumii în viitoarele decenii

Miercuri, 13 Septembrie 2023, ora 20:53
3521 citiri
Șeful diplomației americane consideră că epoca post-Război Rece s-a încheiat. Mesajul SUA despre securitatea lumii în viitoarele decenii
Antony Blinken FOTO Twitter

Secretarul american de stat Antony Blinken a opinat miercuri, 13 septembrie, că epoca post-Război Rece s-a încheiat odată cu invazia rusă în Ucraina şi a revendicat rolul de leadership al SUA în lume în perioada care urmează, relatează agenţia EFE.

Într-o dezbatere la Universitatea Johns Hopkins, şeful diplomaţiei americane a spus că invazia rusă în Ucraina este ”cea mai mare ameninţare la adresa ordinii internaţionale” după anii de stabilitate geopolitică ce au urmat încheierii Războiului Rece.

El a acuzat şi China că este ”cea mai mare provocare pe termen lung” pentru că şi-a construit o putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică menită să schimbe ordinea internaţională către ”o lume mai autoritară”.

”Suntem într-un punct de inflexiune: o epocă s-a terminat şi o alta începe. Deciziile pe care le luăm acum vor marca viitorul în următoarele decenii”, a remarcat Blinken.

El a susţinut că Statele Unite urmăresc exercitarea rolului lor de lider în această perioadă cu ”modestie”, pentru că Washingtonul are nevoie să câştige încrederea altor ţări. ”Recunoaştem că leadership-ul începe cu ascultarea şi înţelegerea problemelor celorlalţi pentru a putea găsi puncte în comun”, a sesizat şeful diplomaţiei americane.

Acesta a pledat pentru o diplomaţie cu ”geometrie variabilă”, prin care să se caute alianţe precise în vederea soluţionării unor probleme concrete, în locul configurării unor mari blocuri ideologice.

Deşi ţările democratice sunt prioritare pentru Administraţia preşedintelui american, Joe Biden, Washingtonul ”este hotărât să colaboreze cu orice ţară, inclusiv cu cele cu care are divergenţe pe teme importante, dar cu condiţia ca acestea să dorească soluţionarea unor probleme comune”, cum ar fi schimbările climatice, insecuritatea alimentară sau crizele provocate de migraţie, a detaliat secretarul american de stat.

El a enunţat ca obiective ale SUA consolidarea NATO şi a relaţiilor cu UE, cu India, cu ţările africane, cu cele din zonele Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu, inclusiv cu Arabia Saudită.

Blinken a mai susţinut că, în prezent, Statele Unite ”au o poziţie în lume semnificativ mai puternică faţă de acum doi şi jumătate”, când la Casa Albă era Donald Trump. Mai mult, el s-a declarat convins că atunci când istoricii vor vorbi despre această epocă vor spune că Statele Unite au acţionat în mod ”decisiv, strategic şi modest pentru a aşeza bazele unei lumi mai libere şi prospere”.

Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#razboi Rusia Ucraina, #Razboi Rece, #Antony Blinken, #sef diplomatie sua , #Razboi Ucraina