Armata rusă susține că avansează și ocupă poziţii mai avantajoase în sectorul Avdiivka. "Un succes incontestabil"

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 15:27
2123 citiri
Armata rusă susține că avansează și ocupă poziţii mai avantajoase în sectorul Avdiivka. "Un succes incontestabil"
Soldați ruși FOTO: Hepta

Armata rusă a anunţat miercuri, 21 februarie, că şi-a îmbunătăţit poziţiile de-a lungul întregului front din Doneţk (estul Ucrainei) şi a ocupat "poziţii mai avantajoase" în sectorul Avdiivka, nu departe de oraşul Doneţk, capitala regiunii omonime, potrivit EFE.

Cu o zi în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, în care a calificat capturarea Avdiivkăi drept un "succes incontestabil".

"Pe frontul din Doneţk, unităţi ale Grupului militar Sud şi-au îmbunătăţit poziţiile pe linia frontului" şi au atacat trei brigăzi ucrainene în localităţile Belohirivka, Kleşcivka şi Razdolivka, a precizat comandamentul rus în raportul său zilnic.

În plus, în sectorul Avdiivka, important bastion ucrainean cucerit în weekend, militarii Grupului Centru "au ocupat poziţii mai avantajoase" şi au "hărţuit" patru brigăzi ucrainene în localităţile Rozivka şi Vodiane, tot în regiunea Doneţk.

Potrivit Ministerului Apărării, armata rusă ar fi cauzat 875 de victime în rândul forţelor ucrainene de-a lungul frontului din Doneţk şi au distrus tancuri, vehicule blindate, artilerie şi echipamente inamice.

"Este necesar să consolidăm acest avans, e de la sine înţeles. Dar avansul trebuie să fie bine pregătit, sprijinit cu trupe, arme, echipament de război şi muniţie", a ordonat el.

Miercuri, Putin i-a decorat pe membrii Forţelor aerospaţiale ruse după cucerirea oraşului Avdiivka, situat la câţiva kilometri de capitala regiunii ucrainene Doneţk, anexată de Rusia în septembrie 2022.

Rusia a reuşit să cucerească Avdiivka datorită sprijinului acordat de Iran şi Coreea de Nord. În plus, Moscova a mobilizat mai multe forţe şi a crescut producţia de arme, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru antena ucraineană a Radio Svoboda/Europa Liberă, potrivit agenţiei de presă Unian.

În opinia sa, capturarea oraşului Avdiivka nu va afecta în mod semnificativ situaţia de pe front.

"Nu credem că retragerea trupelor ucrainene din Avdiivka va schimba în sine, în mod semnificativ, situaţia strategică. În acelaşi timp, acest lucru ne reaminteşte că Rusia este gata să sacrifice mulţi soldaţi pentru câştiguri teritoriale minore", a spus Stoltenberg.

Oleksandr Tarnavski, comandantul grupării forţelor armate ucrainene Tavria, care a apărat oraşul, a declarat că în timpul atacului asupra Avdiivkăi armata rusă a pierdut peste 47.000 de soldaţi, 364 de tancuri, cinci avioane, 248 de sisteme de artilerie şi 748 de vehicule blindate. Unii dintre bloggerii militari ruşi au estimat însă că din octombrie 2023 până în februarie 2024, Rusia a pierdut la Avdiivka aproximativ 16.000 de soldaţi, conform The Moscow Times.

Succesul Rusiei la Avdiivka este, în opinia lui Jens Stoltenberg, un rezultat al cooperării cu Iranul şi Coreea de Nord, dar şi al creşterii producţiei şi al mobilizării de forţe suplimentare. Aceasta este, de asemenea, un semnal pentru aliaţi să continue să sprijine mai activ Ucraina, a subliniat secretarul general al NATO.

În acelaşi timp, Ucraina trebuie să mobilizeze personalul necesar pentru a continua lupta împotriva invadatorilor ruşi.

Potrivit unor analişti militari occidentali, după capturarea oraşului Avdiivka, complet distrus, forţele ruse ar putea ataca Pokrovsk, un centru logistic major al armatei ucrainene din regiunea Doneţk, notează Unian.

Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă a anunţat că a neutralizat 17 drone ucrainene în mai multe regiuni din vestul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 aprilie, transmite AFP. Ucraina şi-a...
#razboi ucraina rusia, #avdiivka, #armata rusa, #soldati rusi, #razboi Rusia Ucraina, #razboi , #Razboi Ucraina