Țara unde au fugit zeci de mii de ruși, lovită de criză: Inflația crește la 222%, prețurile urcă nebunește

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 02:38
10323 citiri
Țara unde au fugit zeci de mii de ruși, lovită de criză: Inflația crește la 222%, prețurile urcă nebunește
Argentina este lovită de criză, cu o inflație ce va ajunge la 220% FOTO: US News

În timp ce mii de militari ai armatei roșii sunt uciși sau răniți în războiul lui Putin din Ucraina, un fenomen zguduie Moscova. Un exod de proporții, iar zeci de mii de ruși au fugit la mare depărtare într-o țară îndepărtată, tocmai în Argentina, care în prezent se confruntă cu o criză economică majoră. Inflația este prognozată să ajungă la o cifră uriașă de 222%, iar prețurile au luat-o razna, crescând cu 35% lunar.

Rata lunară a inflației din Argentina a crescut la 28% în decembrie 2023, care ar fi cea mai mare de la începutul anului 1990, cauzată de o devalorizare bruscă a monedei peso luna trecută de către noul guvern al președintelui Javier Milei, potrivit US News.

Prognoza a 20 de analiști locali și străini subliniază provocarea cu care se confruntă gigantul cerealelor din America de Sud, cu inflația anuală stabilită să ajungă la peste 200% pentru anul 2024, una dintre cele mai ridicate rate din lume.

Criza face prăpăd într-o țară iubită de români: ”Nu am găsit de închiriat, este mai scump ca în New York”

Milei, un politician care a preluat mandatul la jumătatea lunii decembrie, pe fondul furiei alegătorilor față de elita din țară, a ordonat o devalorizare de peste 50% a monedei peso, care este ținută sub control de controlul capitalului.

Acest lucru a declanșat un val de inflație major, la alimente, îmbrăcăminte și costuri de transport ajustându-se brusc în urma devalorizării, care a avut ca scop reducerea unui decalaj uriaș dintre cursul de schimb oficial și ratele paralele utilizate pe scară largă.

„Accelerarea a fost în mod clar împinsă de adaptarea prețurilor care a fost amânată artificial”, a declarat Eugenio Mari, economistul șef al Fundației Libertad y Progreso.

Un oraș fantomă ridicat cu 85 de miliarde de dolari: Totul e gata, dar are un mare defect VIDEO

"Principalul motor a fost cursul de schimb en-gros. Acest lucru a împins prețurile bunurilor tranzacționabile, în special la alimente și băuturi, care au crescut cu aproximativ 35% lunar".

Proiecțiile analiștilor au variat de la 16,9% la un maxim de 31,5% pe lună. Agenția oficială de statistică INDEC va publica joi datele oficiale.

Inflația galopantă, care a crescut constant în ultimii ani pe fondul deficitelor fiscale profunde, a încrederii scăzute în peso și a tipăririi de bani pentru finanțarea guvernului, este o parte cheie a celei mai grave crize economice din Argentina din ultimele două decenii.

Rezervele nete de valută sunt adânc în teritoriu negativ, două cincimi din populație se află în sărăcie, plăți uriașe de datorii se profilează, iar guvernul se grăbește să reînnoiască un program de împrumut de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional.

Va avea Ucraina o bază în România? Un general american răspunde neașteptat: ”100% așa ar fi, dar este o problemă”

Lucio Garay Mendez, economist la firma de consultanță EcoGo, a declarat că se așteaptă la o inflație de 29,1% pentru decembrie și ca rata anuală să fie în jur de 222%, cu mai multe creșteri uriașe de prețuri în acest an.

„Pentru 2024 vor exista noi creșteri, în special la prețurile reglementate, care sunt cele care au rămas cel mai în urmă în managementul precedent, precum asigurările preplătite, combustibilul, transportul public, tarifele la electricitate și gaz”, a spus el.

Pe de altă parte să spunem că peste 10.000 de ruși au fugit în primul an de război din Ucraina și au rămas în Argentina de la începutul invaziei lui Putin, zburând cu avionul chiar și 27 de ore, după ce au străbătut peste 16.000 de kilometri.

Argentina a fost numită ”paradisul naziștilor” după cel de-Al Doilea Război Mondial, unde au fugit nu mai puțin de 5.000 de germani, îngroziți de vânătoarea de ofițeri și militari ai lui Hitler, pe care justiția a declanșat-o, conform History.

Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
#razboi Ucraina, #Argentina, #Argentina inflatie, #criza argentina, #javier milei, #Economie Argentina, #criza economica , #Razboi Ucraina