Avertismentul Kremlinului dacă UE continuă planul de a folosi pentru Ucraina activele rusești înghețate

Joi, 21 Decembrie 2023, ora 14:02
4608 citiri
Avertismentul Kremlinului dacă UE continuă planul de a folosi pentru Ucraina activele rusești înghețate
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov FOTO Hepta

Rusia a promis joi să dea un răspuns pe măsură în cazul în care Uniunea Europeană îşi continuă planul de a utiliza în folosul Ucrainei activele ruseşti îngheţate în UE, transmite Reuters.

Comisia Europeană a propus folosirea veniturilor generate de cele aproximativ 300 de miliarde de dolari reprezentând fonduri îngheţate de la rezervele Băncii Centrale a Federaţiei Ruse. În acest fel, s-ar colecta în jur de 16 miliarde de dolari.

”Avem şi noi suficiente active care sunt îngheţate aici, în conturi de tip C”, a declarat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia 24.

”Cifrele nu sunt mici, veniturile din utilizarea acestor fonduri sunt substanţiale şi cu siguranţă pot fi folosite dacă se ia o decizie de către partenerii noştri neamicali”, a spus demnitarul rus.

Potrivit Comisiei Europene, în UE sunt îngheţate active ruseşti estimate la 300 de miliarde de dolari, cea mai mare parte dintre ele fiind gestionate de compania de clearing belgiană Euroclear. Clearingul este un sistem de decontare între state prin intermediul băncilor, prin compensarea reciprocă a creanţelor şi a datoriilor, în scopul echilibrării schimburilor comerciale.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a aprobat o propunere legislativă cu privire la procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de Uniunea Europeană.

Pe 18 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat al 12-lea set de sancţiuni economice şi individuale având în vedere continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceste măsuri afectează şi mai mult capacitatea preşedintelui rus Vladimir Putin de a purta un război, vizând sectoare cu valoare ridicată ale economiei ruse şi îngreunând eludarea sancţiunilor UE, indică un comunicat al Consiliului.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#razboi Ucraina, #avertisment, #Kremlin, #active rusesti, #Ucraina , #Razboi Ucraina