Zelenski i-ar fi transmis șefului armatei, popularului general Zalujnîi, că-l va demite. "Urmează un decret prezidențial" SURSE

Joi, 01 Februarie 2024, ora 12:38
4778 citiri
Zelenski i-ar fi transmis șefului armatei, popularului general Zalujnîi, că-l va demite. "Urmează un decret prezidențial" SURSE
Valeri Zalujnîi a fost convocat luni, 29 ianuarie, de Volodimir Zelenski FOTO Hepta

Presa ucraineană relatează că președintele Volodimir Zelenski i-a cerut generalului Valeri Zalujnîi, șeful armatei ucrainene, să se retragă din funcție săptămâna aceasta, dar că înaltul ofițer a refuzat.

Popularul șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost chemat luni, 29 ianuarie, la o întâlnire la biroul președintelui și i s-a spus că este concediat, au declarat pentru CNN două surse familiare cu chestiunea, după câteva săptămâni de speculații crescânde cu privire la tensiunile dintre Zelenski și comandantul armatei.

Nu a fost făcut un anunț oficial, ceea ce înseamnă că Zalujnîi era încă în funcție de miercuri seară. "Se pregătește un decret prezidențial până la sfârșitul săptămânii", a declarat o sursă a CNN, în ceea ce ar fi cel mai mare cutremur în domeniul militar provocat de Zelenski de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în urmă cu aproape doi ani.

Tensiunile dintre cei doi au crescut atunci când Zalujnîi a descris războiul cu Rusia ca pe un impas, într-un interviu pentru revista The Economist oferit în noiembrie 2023.

Luni, purtătorul de cuvânt al președintelui, Serhiy Nykyforov, a declarat pentru presă că zvonurile despre demiterea șefului armatei sunt neadevărate. Ministerul Apărării a lansat, de asemenea, un mesaj pe canalele sale de socializare în care scria: „Dragi jurnalişti, un răspuns imediat pentru toată lumea: "Nu, nu este adevărat!"”.

Însă, potrivit uneia dintre surse, la o mică adunare de luni la biroul său – la care a participat și ministrul Apărării Rustem Umerov – președintele a declarat că „a luat decizia de a-l demite pe comandantul șef al forțelor armate”. Informația este în conformitate cu alte rapoarte, inclusiv din The Washington Post și Financial Times.

Într-o conversație descrisă drept „calmă”, Zelenski i-a oferit lui Zalujnîi o altă poziție, pe care șeful armatei a refuzat-o.

Președintele Ucrainei și-a subliniat apoi decizia, declarând că faptul că Zalujnîi a refuzat noul rol nu a schimbat faptul că este revocat din postul său actual.

Plecarea lui Zalujnîi din funcția de șef al armatei ar reprezenta o schimbare uriașă în armata ucraineană, care respinge multiple atacuri rusești în est, pe măsură ce incertitudinea crește cu privire la viitorul sprijinului vital al SUA și al Uniunii Europene, arată agenția Reuters.

Comandantului forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, i s-a oferit să-l înlocuiască pe șeful său, dar a refuzat, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă familiarizată cu chestiunea

Sursa, care a cerut anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile, nu a putut spune exact cum sau când i-a fost comunicată oferta lui Sirski.

Statul Major ucrainean și biroul președintelui nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Zalujnîi este văzut ca un erou pentru mulți în Ucraina, după ce trupele sale au apărat cu succes Kievul împotriva forțelor Moscovei la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în urmă cu aproape doi ani.

Mass-media ucraineană l-a indicat pe Sirski și pe șeful spionilor militari, Kirilo Budanov, drept doi posibili succesori ai lui Zalujnîi.

Sub comanda lui Zalujnîi, Ucraina a sfidat șansele copleșitoare și a oprit ofensiva inițială a Moscovei, apoi a recâștigat zone din teritoriul ocupat mai târziu, în 2022.

Apărarea Kievului și un avans fulger în regiunea de nord-est Harkov au fost supravegheate de Sirski.

Pe de altă parte, mult lăudata contraofensivă a Ucrainei din 2023 nu a reușit să facă incursiuni serioase în pozițiile rusești puternic apărate din sudul și estul ocupat.

Nu a fost imediat clar cum vor vedea aliații Kievului din Occident mișcările de înlocuire a lui Zalujnîi, care păstrează o popularitate covârșitoare în Ucraina.

Kremlinul a spus că speculațiile despre viitorul lui Zalujnîi reflectă problemele cu care se confruntă Kievul la aproape doi ani de la începutul războiului.

Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Vestea de săptămâna trecută a fost, fără îndoială, primită cu ușurare la Kiev și cu durere la Kremlin. Congresul SUA a întrerupt în cele din urmă blocajul de șase luni și a aprobat...
Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Odată cu invazia Moscovei din Ucraina, regimul de la Kremlin a pierdut aproape în totalitate piața europeană, dar a fost eliminat și din sistemul financiar internațional SWIFT, ca parte a...
#razboi Ucraina, #zelenski zalujnii, #demisie sef armata , #Razboi Ucraina