Dmitri Medvedev reamintește despre paragraful 19 din doctrina nucleară a Rusiei. Noi amenințări pentru Occident

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 18:39
3319 citiri
Dmitri Medvedev reamintește despre paragraful 19 din doctrina nucleară a Rusiei. Noi amenințări pentru Occident
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev FOTO X/Nexta

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate şi unul dintre cei mai fideli colaboratori ai lui Vladimir Putin, a avertizat joi, 11 ianuarie, că orice atac ucrainean asupra unor situri de lansare a rachetelor din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Statele Unite şi aliaţii săi ar risca un răspuns nuclear din partea Moscovei, relatează Reuters.

Unii comandanţi militari ucraineni iau în considerare posibilitatea de a ataca situri de lansare a rachetelor din interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident, susţine Medvedev. El nu a dat numele comandanţilor şi nici nu a dezvăluit mai multe detalii despre presupusul plan ucrainean.

”Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă un singur lucru - ei riscă să intre în acţiunea paragrafului 19 din fundamentele politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare”, a scris Medvedev pe Telegram. ”Acest lucru trebuie reţinut”, a subliniat Medvedev.

Paragraful 19 din doctrina nucleară a Rusiei pentru 2020 stabileşte condiţiile în care un preşedinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare. În linii mari, s-ar întâmpla ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenţionale împotriva Rusiei ”atunci când însăşi existenţa statului este pusă în pericol”.

Medvedev a menţionat în mod specific punctul ”g” din paragraful 19, care se referă la răspunsul nuclear la un atac cu arme convenţionale.

Putin este cel care ia deciziile atunci când vine vorba de vastul arsenal nuclear al Rusiei, dar diplomaţii spun că opiniile lui Medvedev sunt un indiciu pentru gândirea ultraconservatoare de la vârful Kremlinului, care prezintă războiul ca pe o luptă existenţială cu Occidentul.

Criticii Kremlinului au spus cu alte ocazii că ameninţările nucleare ale lui Medvedev sunt încercări de a atrage atenţia sau de a descuraja Occidentul să furnizeze Ucrainei mai multe arme. Statele Unite şi aliaţii săi au promis aproape 250 de miliarde de dolari ca sprijin militar şi de altă natură pentru Kiev.

Riscul unei escaladări nucleare planează asupra războiului din Ucraina de când Rusia a trimis mii de soldaţi să-i invadeze teritoriul, în februarie 2022.

Washingtonul s-a temut de o escaladare nucleară rusă la sfârşitul anului 2022, iar Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, a comunicat în acel an Moscovei îngrijorarea cu privire la orice pas spre utilizarea unui dispozitiv nuclear.

Rusia şi Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume: Putin controlează 5.889 de focoase nucleare, în timp ce preşedintele american Joe Biden controlează 5.244 de focoase nucleare, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă.

Medvedev a părut deschis spre modernizare atunci când a fost preşedinte, în perioada 2008-2012, dar acum se prezintă ca una dintre cele mai dure voci anti-occidentale de la Kremlin.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
Lloyd Austin, ministrul american al Apărării a anunţat vineri, 27 aprilie, o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment...
#razboi Ucraina, #atac nuclear Rusia, #Dmitri Medvedev, #avertisment occident , #Razboi Ucraina