Planul lui Garry Kasparov: ”Pentru a învinge putinismul, e necesară o coaliţie care să includă o componentă rusă”

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 23:04
2377 citiri
Planul lui Garry Kasparov: ”Pentru a învinge putinismul, e necesară o coaliţie care să includă o componentă rusă”
Garry Kasparov FOTO X

Garry Kasparov, legendă a şahului din spaţiul ex-sovietic şi care este astăzi un critic ferm al Kremlinului, a îndemnat marţi statele occidentale să sprijine mai puternic Ucraina care se apără de agresiunea rusă, informează AFP.

Într-un interviu pentru AFP, fostul campion mondial la şah, plasat săptămâna trecută de Rusia pe lista persoanelor declarate ”extremiste”, i-a îndemnat pe liderii occidentali să menţină fluxul lor de ajutor pentru Kiev, în faţa unui ”regim terorist care nu înţelege decât de forţă”.

”Astăzi Occidentul refuză să pronunţe aceste cuvinte: 'Ucraina trebuie să câştige'”, a afirmat Kasparov.

Opozantul de 60 de ani şi care în prezent trăieşte în exil a subliniat, de asemenea, responsabilitatea Kremlinului pentru moartea în închisoare, luna trecută, a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi s-a referit la ”un nou jalon” în represiunea operată de Vladimir Putin.

Născut în 1963 în Azerbaidjan, pe atunci una dintre cele 15 republici ce formau Uniunea Sovietică, Garry Kasparov a fost unul dintre cei mai mari jucători de şah din istorie, înainte de a deveni un opozant ferm al lui Vladimir Putin.

În 2013, îngrijorat de eventuale urmăriri judiciare, el a părăsit Rusia şi trăieşte în prezent în SUA, de unde continuă să denunţe puterea rusă.

Marţi, Garry Kasparov a îndemnat statele occidentale să includă vocile opoziţiei ruse în campania internaţională împotriva invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

”Pentru a putea învinge putinismul şi toate forţele răului pe care el le reprezintă, este necesară o coaliţie care să includă o componentă rusă, precum Franţa Liberă a lui (Charles) de Gaulle”, a declarat Kasparov, referindu-se la mişcarea de rezistenţă dusă din străinătate de generalul francez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Împreună cu alţi disidenţi, Garry Kasparov spune că lucrează la elaborarea unui plan pentru viitorul opoziţiei ruse.

”Avem nevoie astăzi să creăm matricea unei Rusii libere, în afara Rusiei, ceea ce noi numim - pe jumătate în glumă - un ”Taiwan virtual””, a spus Garry Kasparov.

Însă opoziţia rusă este foarte fragmentată şi tabăra lui Navalnîi s-a certat deja în trecut cu cea a lui Kasparov.

Noi dezacorduri au apărut în aceste ultime săptămâni printre disidenţii ruşi asupra modului în care să fie exprimată cel mai bine opoziţia faţă de Kremlin în timpul alegerilor prezidenţiale ruse.

Acestea se vor desfăşura de vineri până duminică şi nu există decât foarte puţine dubii în ceea ce priveşte o nouă victorie a lui Vladimir Putin, niciun opozant veritabil nefiind autorizat să candideze.

În acest context, Garry Kasparov le cere ţărilor occidentale să-i primească pe ruşii care se opun războiului, inclusiv pe dezvoltatorii informatici şi inginerii implicaţi în fabricarea de drone şi altor arme. ”Daţi-le o şansă să plece, daţi-le o şansă să schimbe tabăra”, pledează opozantul, pentru că aceasta ”ar submina puternic capacitatea lui Putin de a duce războiul”.

Garry Kasparov şi-a exprimat de asemenea frustrarea cu privire la slăbirea sprijinului occidental pentru Ucraina. Potrivit fostului jucător de şah, sancţiunile occidentale împotriva Rusiei nu au reuşit mare lucru.

Preşedintele american Joe Biden ”a promis consecinţe devastatoare” pentru Rusia, însă ”unde sunt aceste consecinţe devastatoare?”, a întrebat Garry Kasparov.

”Din nefericire, Occidentul rămâne în urmă şi orice slăbiciune arătată de Occident este o invitaţie pentru Putin la mai multă agresiune”, a spus fostul campion mondial la şah. Şi a adăugat: ”Războiul a devenit un algoritm pentru supravieţuirea lui Putin”.

Garry Kasparov a acordat acest interviu agenţiei de presă franceze în marja unei reuniuni la Washington a World Liberty Congress, o coaliţie de militanţi pro-democraţie originari din 60 de ţări.

Potrivit disidentei iraniene Masih Alinejad, care locuieşte în prezent în SUA, ”din Rusia până în Venezuela, din China până în Africa, toate regimurile autoritare şi dictatorii lucrează împreună, votând unii pentru alţii în cadrul Naţiunilor Unite”.

Şi pentru că ”cei răi sunt la unison”, ”a venit timpul pentru ca oamenii buni, care evadează din regimuri autoritare, să se unească şi să extindă ideologia noastră, care este democraţie, demnitate şi libertate”, a adăugat Masih Alinejad, care conduce World Liberty Congress.

Formată anul trecut, organizaţia pledează pentru o opoziţie non-violentă şi furnizează sprijin militanţilor pe teren, precum şi deţinuţilor politici şi familiilor lor.

Potrivit lui Garry Kasparov, care este vicepreşedinte al acestei organizaţii, ”noi suntem aliaţi indispensabili ai liderilor lumii libere”.

”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
Propagandiștii ruși sunt revoltați de schimbarea poziției candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, care nu a intervenit și nu a încercat blocarea votului privind alocarea...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, deși Berlinul a exclus asta...
#razboi Ucraina, #Garry Kasparov sah, #ajutor militar Ucraina, #opozitie Rusia Putin , #Razboi Ucraina