Papa Francisc, îngrijorat că războiul din Ucraina ”riscă să devină unul uitat”. Dezvăluiri de la Kiev

Miercuri, 10 Ianuarie 2024, ora 23:15
1572 citiri
Papa Francisc, îngrijorat că războiul din Ucraina ”riscă să devină unul uitat”. Dezvăluiri de la Kiev
Papa Francisc FOTO Facebook/Vatican News

Papa Francisc este îngrijorat de faptul că atenţia internaţională se îndepărtează de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care durează de aproape doi ani, a declarat miercuri, 10 ianuarie, Biserica Catolică de rit răsăritean din Ucraina, relatează Reuters.

Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, iar cele două părţi sunt blocate în ceea ce a fost descris ca un război de uzură, pe fondul îngrijorărilor că sprijinul occidental pentru Kiev ar putea să se clatine pe măsură ce conflictul se prelungeşte.

Într-o scrisoare adresată şefului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Papa Francisc a spus că îi pare rău că ”într-o situaţie internaţională din ce în ce mai tragică, războiul din Ucraina riscă să devină unul uitat”, a precizat Biserica într-un comunicat.

Papa a răspuns la o scrisoare a arhiepiscopului Sviatoslav Şevciuk, care a exprimat preocupări similare cu privire la război şi l-a informat pe 29 decembrie despre atacurile aeriene ruseşti, cele mai ample de la începutul conflictului.

Papa Francisc a declarat că atacurile asupra civililor şi a infrastructurii vitale sunt ”josnice, inacceptabile şi nu pot fi justificate în niciun fel” şi a îndemnat comunitatea internaţională şi pe toţi cei implicaţi în conflict să caute soluţii paşnice, potrivit comunicatului.

Papa a pledat în mod constant pentru pace, numind adesea ”Ucraina martiră”, dar s-a confruntat cu critici în unele cercuri ucrainene pentru că a părut reticent în a critica în mod deschis Rusia, în special la începutul războiului.

Papa Francisc a trimis, de asemenea, un emisar special pentru pace, cardinalul italian Matteo Zuppi, la Kiev, Moscova, Washington şi Beijing, şi l-a însărcinat să ajute la repatrierea copiilor ucraineni din Rusia şi din teritoriile ocupate de Rusia.

Rusia susţine că este pregătită pentru discuţii de pace dacă Ucraina ţine cont de ”noile realităţi”, sugerând recunoaşterea faptului că Rusia controlează 17,5% din teritoriul ucrainean. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune însă că Moscova nu este interesată în mod real de discuţii.

”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
Propagandiștii ruși sunt revoltați de schimbarea poziției candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, care nu a intervenit și nu a încercat blocarea votului privind alocarea...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, deși Berlinul a exclus asta...
#razboi Ucraina, #ajutor militar Ucraina, #Papa Francisc, #razboi uzura, #negocieri pace Ucraina , #Razboi Ucraina