Putin a introdus un Cal troian în interiorul Europei: Un stat care poate zdruncina continentul cu mâna Rusiei

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 23:41
8396 citiri
Putin a introdus un Cal troian în interiorul Europei: Un stat care poate zdruncina continentul cu mâna Rusiei
Putin a introdus un Cal troian în interiorul UE FOTO: Independent

Când Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, a crezut că va fi un război ușor, de trei zile, în care va ieși învingător, fără costuri semnificative pentru el sau Rusia. Dar el s-a înșelat și atunci a apelat la o țară mică din UE, Ungaria, care a devenit Calul-troian al său din Europa. Budapesta a blocat ajutorul blocului în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, un scenariu ce ar putea zdruncina continentul cu mâna Rusiei.

Ungaria, care este un stat est-european de numai 10 milioane de locuitori, ce reprezintă doar 2% din întreaga populație a UE, amenință acum să deraieze viitorul Ucrainei ca membru al comunității. ”Este timpul să suspendăm Ungaria de la luarea deciziilor de politică externă ale UE”, susține omul de afaceri american Bill Browder în publicația britanică The Independent.

Putin a presupus că ucrainenii nu vor riposta la invazia Rusiei și că Occidentul va face declarații goale de condamnare, dar nu va face nimic mai mult, pentru că așa ne-am comportat noi cu toate celelalte încălcări ale dictatorului rus.

Putin trimite un șoc în Europa: Panica se întinde în Occident, iar o variantă neașteptată apare pe masă

După cum știm acum, Putin a calculat greșit. Ucrainenii au ripostat și au ripostat din greu. De asemenea, s-a dovedit că Occidentul a făcut mult mai mult decât să facă declarații blânde. Începând cu 24 februarie 2022, Occidentul a înghețat 350 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale ruse, și-a sancționat cei mai mari oligarhi și, cel mai important, a oferit Ucrainei ajutor militar și financiar de peste 150 de miliarde de dolari.

Dacă situația actuală continuă pentru o perioadă de timp, probabil că Putin nu și-ar putea menține puterea. Rușii au pierdut prea mulți soldați (mai mult de 300.000), prea mult echipament și prea mulți bani pentru ca asta să meargă la nesfârșit. Pentru Putin, dacă va pierde acest război, va pierde cu siguranță puterea – iar dacă își va pierde puterea, riscă să-și piardă viața.

Dar Putin a găsit un salvator extraordinar: Viktor Orbán al Ungariei. Chiar dacă opinia publică din Europa este masiv de partea Ucrainei, există o clauză nu foarte bine înțeleasă în Carta europeană care spune că toate deciziile de politică externă necesită acordul unanim al tuturor statelor membre.

Aceasta înseamnă că orice decizie de politică externă, cum ar fi acordarea de ajutor militar sau financiar Ucrainei, poate fi blocată de orice stat membru fără a oferi nicio explicație, nicio transparență sau vreo responsabilitate. Și exact asta se întâmplă acum.

Cum a transformat Putin boicotul occidental în profit: Cel mai mare transfer de bogăție din Rusia de la căderea URSS

Pe măsură ce ne apropiem de a doua aniversare a războiului, UE s-a angajat să ofere Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro. Aceștia sunt bani de care ucrainenii au nevoie disperată pentru a-i împiedica pe ruși să le fure teritoriul și să-i cucerească.

Vinerea trecută, premierul Ungariei, care a făcut în mod regulat declarații în sprijinul lui Putin, a anunțat că țara sa va bloca acest ajutor. Ca urmare, pachetul complet de ajutor UE pentru Ucraina a fost amânat și este posibil să nu se materializeze deloc. Dacă nu se va concretiza, nu ar fi greu de imaginat că Putin nu și-ar atinge obiectivele inițiale de război de a ocupa toată Ucraina.

Dacă s-ar întâmpla asta, nu ar fi exagerat să spunem că următorul pas al lui Putin ar fi să atace Polonia sau Estonia, care sunt membre NATO.

Între timp, tranziția Ungariei de a deveni Calul-troian al lui Putin este completă. După ce a dejucat de unul singur dorința UE de a acorda ajutor Ucrainei, Orban – a cărei țară are o populație de doar 10 milioane de oameni, ceea ce reprezintă 2,2% din întreaga Uniune Europeană – se pregătește acum să împiedice deschiderea negocierilor de aderare cu Kiev.

Trebuie făcut ceva fie pentru a suspenda Ungaria de la luarea deciziilor în materie de politică externă a UE – fie pentru a schimba regulile de luare a deciziilor, astfel încât pacea mondială să nu fie deturnată de un lider al UE care îl simpatizează pe Putin, susține Browder.

Noi discuții între ministrul român al Apărării și șeful Pentagonului. Angajamentele asumate de țara noastră în fața amenințărilor Rusiei
Noi discuții între ministrul român al Apărării și șeful Pentagonului. Angajamentele asumate de țara noastră în fața amenințărilor Rusiei
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire miercuri, 24 aprilie, cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, discuţiile vizând, în principal, situaţia...
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă a anunţat că a neutralizat 17 drone ucrainene în mai multe regiuni din vestul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 aprilie, transmite AFP. Ucraina şi-a...
#razboi Ucraina, #ungaria ue, #ungaria Ucraina, #veto Ungaria, #sprijin UE, #ajutor UE Ucraina, #ajutor Ucraina, #Calul troian, #Putin Ucraina , #Razboi Ucraina