Oleksi Danilov: Nu au existat prizonieri de război ucraineni la bordul avionului rusesc IL-76 doborât

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 23:46
3631 citiri
Oleksi Danilov: Nu au existat prizonieri de război ucraineni la bordul avionului rusesc IL-76 doborât
Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. FOTO: zn.ua

La bordul aeronavei Il-76, care s-a prăbușit luna trecută în regiunea Belgorod din Federația Rusă, nu se aflau prizonieri de război ucraineni, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, într-un interviu acordat publicației Babel. În același timp, potrivit acestuia, în Ucraina nu există suficiente informații dacă prizonierii care urmau să fie schimbați în ziua prăbușirii avionului sunt încă în viață.

"Pot să vă spun cu siguranță că prizonierii noștri nu au fost acolo. Spun acest lucru pe baza experienței pe care am avut-o după Teheran și pe baza a ceea ce s-a întâmplat în continuare. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat cu adevărat, cantitatea de material biologic, ceea ce se numește, să spunem, morți, ar fi fost în număr semnificativ", a declarat Danilov.

Secretarul NSDC este convins că, dacă la bordul avionului se aflau într-adevăr prizonieri ucraineni, rușii ar fi profitat de situație și ar fi filmat totul pentru televiziune.

"Nu a existat așa ceva, ei aveau toată povestea pregătită. Așa că să așteptăm, trebuie doar să așteptăm. Dacă s-ar fi întâmplat, credeți-mă, Lavrov ar fi țipat la ONU, iar ei ar fi arătat totul. Nu au nimic de arătat, pentru că, dacă s-ar fi întâmplat cu adevărat, ar fi fost o imagine complet diferită", a declarat Danilov, adăugând că, în lumea modernă, nimic nu poate fi ascuns.

În dimineața zilei de 24 ianuarie, un avion Il-76 al Forțelor Aerospațiale Ruse s-a prăbușit în regiunea Belgorod. La scurt timp după prăbușire, partea rusă a susținut că la bord se aflau prizonieri de război ucraineni, care urmau să fie schimbați în acea zi.

Serviciul de informații al armatei ucrainene (GRU) a confirmat ulterior că o operațiune de schimb era într-adevăr în curs de pregătire. Cu toate acestea, Ucraina nu are încă nicio confirmare cu privire la cine anume se afla la bordul avionului IL-76. SBU a lansat o anchetă.

Reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Andri Iusov, a declarat că Rusia nu răspunde solicitărilor Ucrainei de returnare a cadavrelor prizonierilor de război care ar fi murit la bordul Il-76.

Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Ziarul german Die Welt a publicat informații despre un acord de pace pe care Ucraina și Rusia intenționau să-l semneze la câteva săptămâni de la invazia rusă, după eliberarea regiunilor...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #aeronava il 76, #prabusire, #belgorod, #prizonieri de razboi , #Razboi Ucraina