Forțele ruse atacă în valuri regiunea ucraineană Sumî. Lupta e „al naibii de îngrozitoare” și „abia putem ține linia”

Marti, 19 Martie 2024, ora 22:53
3024 citiri
Forțele ruse atacă în valuri regiunea ucraineană Sumî. Lupta e „al naibii de îngrozitoare” și „abia putem ține linia”
Atac cu elicoptere de luptă al rușilor FOTO / Ministerul rus al Apărării

Forțele ruse ruse au bombardat, marți, 19 martie, orașul Bilopil, din regiunea Sumî, a declarat primarul din Bilopil, Iury Zarko, într-un comentariu pentru Suspilno. O infrastructură critică a fost lovită.

„Au fost două explozii. Nu este încă clar dacă au fost rachete sau rachete antiaeriene... Au fost avariate și casele localnicilor. Nu există informații despre răniți sau morți. Amploarea distrugerii este în curs de clarificare”, a subliniat Zarko. Primarul i-a îndemnat pe locuitori să se aprovizioneze cu apă.

Pe 17 martie, trupele ruse au bombardat de două ori Vorojba din regiunea Sumî și au lovit o întreprindere privată.

Ocupanții au distrus centrul satului Velika Pîsarivka. Noaptea și dimineața, armata rusă a lansat 32 de bombe aeriene ghidate din aeronave tactice asupra comunității Velikopisarovsk și, de asemenea, a bombardat-o cu lansatoare de rachete (28 de explozii) și artilerie (10 obuze).

Potrivit Kievului, armata ucraineană a doborât 17 dintre 22 de drone şi şapte rachete lansate în zonă de trupele Moscovei.

Atacuri aeriene ruse în regiune - ocupată în parte la începutul invaziei - s-au intensificat în ultimele săptămâni, în timp ce armata rusă exercită presiuni asupra trupelor ucrainene în est, unde a cucerit mai multe localităţi - inclusiv oraşul-fortăreaţă Avdiivka - începând de la jumătatea lui februarie. ”În ultimele zile, numărul alertelor aeriene a crescut în mod considerabil în regiunea Sumî şi a ajuns la 40 de alerte pe zi, poate mai multe”, declara sâmbătă la televiziune guvernatorul acestui teritoriu, Volodimir Artiuh.

„Două persoane au fost ucise într-un atac direct asupra unei case, un tânăr în vârstă de 17 ani şi un bărbat. Ei au murit din cauza rănilor înainte să sosească salvatori”, a anunţat pe Telegram guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Bombardamentul a avut loc în satul Nikolskoie şi s-a soldat şi cu patru răniţi, precizează el.

În noaptea de duminică spre luni, Rusia a tras cinci rachete de tip S-300/S-400 în regiunea Harkov (est), două rachete de croazieră de tip Kh-59 în regiunea Sumî (nord-est) şi 22 de drone explozive de tip Shahed, anunţă pe Telegram Forţele Aeriene ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au cucerit satul Orlivka din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, la 9,5 kilometri de orașul Avdiivka, controlat de Rusia.

Statul Major General ucrainean declarase anterior, marți dimineață, că forțele sale au respins nouă atacuri ale armatei ruse în apropiere de Orlivka.

Pierderi grele

Un soldat ucrainean care luptă lângă linia frontului de nord a țării a descris luptele ca fiind „groaznice” și a spus că după bombardamentele rușilor, trupele ucrainene pierd atât de mulți oameni și sunt atât de multe cadavre, că nici nu pot fi recuperate.

Soldatul ucrainean, numit Lemur de publicația „Times of London“, a declarat că soldații ucraineni abia pot ține linia frontului și că nu pot avansa în zona unde luptă el.

Lupta e „al naibii de îngrozitoare” și „abia putem ține linia”, a spus soldatul, scrie Business Insider. Lemur luptă la Kupiansk, în regiunea Harkov din Ucraina, într-o zonă unde rușii au înregistrat câștiguri marginale în ultimele zile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Un factor major în ofensiva rusă actuală îl reprezintă bombele ghidate cu planare pe care trupele Moscovei le-au folosit intens în ultimele trei luni. Acestea sunt bombe din epoca sovietică cărăra li s-au adăugat sisteme de ghidare și aripi care permit lovituri la distanță mare.

Începând de luna trecută, Rusia le folosește intens în jurul a trei puncte ale frontului: Kupiansk, orașul de est Bahmut și Robotîne, un sat strategic din sud-est, a raportat Kyiv Post.

Lansate de la distanță din avioane și apoi ghidate spre țintă, greu de detectat de radar și cu un timp scurt de zbor, aceste bombe sunt dificil de reperat și de doborât pentru sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei, deja în dificultate. Bombele ghidate cu planare au contribuit la cucerirea orașului Avdiivka de către Rusia la mijlocul lunii februarie – singurul succes major din ultimele luni -, impactul lor acolo fiind descris ca fiind „devastator”.

Maksim Jorin, soldat din Brigada 3 Separată de Asalt a Ucrainei, a scris într-o postare pe canalul spu de Telegram în timpul acelei bătălii că bombele „distrug complet orice poziție”.

„Toate clădirile și structurile se transformă pur și simplu într-o groapă după ce una cade acolo”, a spus el.

În încercarea de a respinge forțele ruse, Ucraina și-a întărit propriile linii defensive. În Kupiansk, luptele de pe linia frontului sunt susținute de trei kilometri de tranșee, dinți de dragon și câmpuri de mine, care însă nu prezintă o barieră pentru bombele ghidate cu planare. Analistul militar Mikola Bielieskov, de la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, a declarat, pentru „The Washington Post“, că rachetele aer-aer modificate ale F-16 ar putea ajuta Ucraina să contracareze această amenințare din partea Rusiei.

Dronele ieftine nu pot înclina balanța pe câmpul de luptă, avertizează experți

Ucraina se bazează pe utilizarea masivă a dronelor pentru a compensa deficitul obuzelor de artilerie și a submina capacitățile militare rusești, totuși e puțin probabil ca acestea să încline balanța pe câmpul de luptă, avertizează experții, relatează AFP. Dronele FPV ucrainene sunt în prezent responsabile pentru între 65% și 85% dintre distrugerile pozițiilor rusești, potrivit unei surse militare franceze.

„Ei folosesc drone pentru că le pot produce sau cumpăra, dar nu este ideal”, a avertizat Ulrike Franke, analist la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Dronele FPV au o capacitate de încărcare mică, de doar câteva sute de grame de explozibil și de câteva kilograme în cazul celor mai mari drone comerciale.

„Drone de mici dimensiuni, chiar și în număr extrem de mare, nu pot egala puterea focului de artilerie", a fost de acord Stacie Pettyjohn într-un studiu realizat de think-tank-ul american în domeniul securității "CNAS".

Dronele pot completa armele cu foc indirect, dar nu sunt substitute, a adăugat ea.

În septembrie, New York Times relata că mai puțin de o treime din loviturile cu drone își ating ținta, întrucât aparatele pot fi bruiate sau perturbate cu ușurință prin contramăsuri electronice.

Totuși, noul șef al armatei ucrainene, general colonelul Oleksandr Sîrski a declarat luni că dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa forţelor ruse „superioare numeric“, relatează Reuters.

„Dezvoltarea utilizării sistemelor fără pilot este prioritatea mea“, a scris Sîrski pe Telegram după o întâlnire cu adjunctul său, Vadim Suharevski, al cărui domeniu de expertiză îl reprezintă dronele.

„Căutam soluţii asimetrice pentru a obţine un avantaj calitativ faţă de un adversar superior numeric“, a mai spus el.

Folosirea crescută a dronelor de către ambele părţi a mutat conflictul de pe câmpul de luptă la lovituri asupra infrastructurii militare, energetice şi de transport ale părţii adverse. În condiţiile în care armata ucraineană este depăşită din punct de vedere al armelor şi efectivelor armate pe câmpul de luptă, forţele Moscovei au crescut presiunea pe întreaga linie a frontului şi au obţinut câştiguri graduale.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #asalt, #sumi , #Razboi Ucraina