NATO lansează o operațiune majoră pentru a găsi hackerii ruși care au atacat cibernetic avionul ministrului britanic al Apărării

Vineri, 15 Martie 2024, ora 23:22
3416 citiri
NATO lansează o operațiune majoră pentru a găsi hackerii ruși care au atacat cibernetic avionul ministrului britanic al Apărării
Avion de recunoaștere Rivet Joint/ FOTO: af.mil

Marea Britanie a lansat, vineri, 15 martie, o operațiune majoră pentru a identifica pirații cibernetici militari ruși care au vizat avionul militar al ministrului britanic al apărării.

La doar câteva ore după ce experții în război electronic (EW) ai Kremlinului au bruiat semnalele de pe avionul lui Grant Shapps, Marea Britanie și aliații săi au ripostat.

În această dimineață, la ora 8.00, un avion de supraveghere britanic Rivet Joint a decolat de la RAF Waddington, Lincolnshire, cu destinația Marea Baltică.

Plecarea sa a avut loc la puțin peste o oră după ce un avion militar american Rivet Joint a părăsit baza sa din Mildenhall, Suffolk, cu destinația același spațiu aerian.

Aeronava de înaltă tehnologie a petrecut apoi câteva ore făcând bucle de zbor în apropierea enclavei rusești Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia.

Rivet Joints sunt echipate cu senzori care „absorb” emisiile electronice de la sistemele de bruiaj GPS folosite pentru a lovi avionul Secretarului Apărării miercuri seara, 13 martie.

Avionul de 40 de milioane de lire sterline al lui Shapps a fost lovit de un dispozitiv rusesc de bruiaj GPS la întoarcerea sa din Polonia, unde se întâlnise cu trupele britanice.

Mii de soldați britanici aflați în această țară participă la cele mai mari exerciții militare NATO de la Războiul Rece încoace.

Atacul a durat 30 de minute

Atacul a durat 30 de minute și a scos din funcțiune unul dintre sistemele primare de navigație ale avionului Dassault 900LX și rețeaua de comunicații prin internet.

S-a apelat la sistemele de rezervă, iar zborul dlui Shapps a continuat conform programului, aterizând la RAF Northolt, în vestul Londrei.

Atacul EW asupra avionului secretarului Apărării și operațiunile britanice și americane lansate câteva ore mai târziu au loc pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de un conflict major între Rusia și Occident.

Avionul lui Shapps a zburat pe o rază de 96 de kilometri de Kaliningrad în călătoria sa de întoarcere din Polonia. Sute de zboruri comerciale care folosesc același spațiu aerian au raportat probleme similare în ultimele luni.

Atacurile sunt considerate că fac parte din programul de război cibernetic al Kremlinului împotriva Occidentului. Rusia este "cu ani înainte" în acest domeniu extrem de sofisticat al conflictului, scrie Daily Mail.

Fără GPS, piloții își pot pierde orientarea, ceea ce, în cel mai rău caz, ar putea provoca o coliziune fatală.

Britanicii și americanii au fost însoțiți de avioane de supraveghere suedeze

Avioanele de luptă Typhoon, F-35 și avioanele de transport RAF au raportat încercări similare de a le bruia sistemele GPS.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Polonia și-a întărit granița de nord cu Kaliningrad, o enclavă situată între Marea Baltică, Polonia și Lituania.

În misiunea lor de, britanicii și americanii au fost însoțiți de avioane de supraveghere suedeze - contribuția acestei țări vine la doar o săptămână de la intrarea oficială în NATO. Traiectoriile de zbor ale aeronavelor britanice, americane și suedeze au fost dezvăluite pe site-urile web ale radarelor de zbor și împărtășite pe rețelele de socializare.

Până în prezent, Ministerul britanic al Apărării a refuzat să comenteze în mod oficial activitatea britanică de colectare de informații desfășurată deasupra Mării Baltice. O sursă din domeniul apărării a descris operațiunile ca fiind "de rutină".

Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #atac cibernetic, #avion, #ministru britanci, #NATO , #Razboi Ucraina