Indienii sunt păcăliți să se alăture armatei ruse prin false promisiuni de angajare în Dubai

Luni, 04 Martie 2024, ora 23:47
3577 citiri
Indienii sunt păcăliți să se alăture armatei ruse prin false promisiuni de angajare în Dubai
Indieni care vor să scape din armata rusă FOTO / kashmirobserver.net

Mulți cetăţeni indieni sunt păcăliţi să lupte pentru armata rusă după ce li s-au promis locuri de muncă în Dubai, scrie Le Monde.

Aproximativ 20 de indieni au căzut victime unor scheme similare și sunt acum prinși în prima linie în Rusia.

Aazad Yousuf Kumar, în vârstă de 31 de ani, absolvent de științe, a călătorit din nordul Indiei în Dubai, în speranța de a lucra pentru o firmă de consultanță de angajare numită Baba Vlogs, care este condusă de un bărbat pe nume Faisal Khan.

Mama lui Kumar a declarat pentru The Telegraph că, după ce a ajuns în Emiratele Arabe Unite, i s-a spus că nu sunt locuri de muncă disponibile și că va trebui să meargă în Rusia pentru a lucra în bucătărie.

Dar, spune femeia, fiul său a fost dus la o bază militară unde a primit instrucție militară.

„Am pierdut legătura cu el o vreme. Când a sunat în cele din urmă după vreo douăzeci de zile, ne-a spus că a fost păcălit și dus într-un loc necunoscut din Rusia, unde a primit pregătire militară timp de două săptămâni, împreună cu alți indieni”, a declarat fratele său, Sajad Ahmad Kumar, pentru Le Monde.

"A fost dislocat lângă linia frontului cu armata rusă. Am vorbit cu el pe 26 decembrie. A plâns încontinuu. Mi-a spus că vrea să vină acasă", a adăugat el.

O altă victimă a declarat pentru publicația de știri indiană The Hindu că cel puțin trei indieni au fost forțați să lupte pentru forțele ruse. Și-a găsit locul de muncă tot prin Faisal Khan și li s-a spus „categoric” că nu vor fi trimiși pe câmpul de luptă.

Dar după ce au primit o minimă instrucție au fost trimiși la Rostov-pe-Don și apoi în Donețk, unde apoi au fost forțați să se alăture luptelor.

Bărbatul, care a spus că nu a primit niciun ban din ce i s-a promis pentru serviciu, a declarat pentru că a reușit să scape din zona de conflict și a fost internat la spital pentru degerături.

El a adăugat că acum se luptă să obțină ajutor de la Ambasada Indiei la Moscova, spunând că a fost „refuzat de mai multe ori”.

Vorbind la telefon de la granița dintre Rusia și Ucraina, un bărbat din Cașmir a raportat că a fost reținut la Mariupol, în Ucraina, împreună cu un camarad indian și nouă persoane din Nepal și Cuba. El a spus că s-a rănit la picior în timpul antrenamentului.

„Comandantul meu m-a tot pus să folosesc mâna dreaptă pentru a trage, apoi mâna stângă pentru a trage, trage deasupra, trage în jos”, și-a amintit el.

„Nu atinsesem niciodată o armă. Era extrem de frig și, cu pistolul în mâna stângă, am ajuns să-mi trag în picior”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din India a declarat pentru The Telegraph că guvernul lucrează pentru a asigura eliberarea celor blocați în Rusia.

„Încercăm tot posibilul și suntem în contact cu autoritățile ruse atât aici, la New Delhi, cât și la Moscova, și încercăm să facem tot posibilul”, a spus el.

Unele surse sugerează că zeci de indieni s-au alăturat armatei ruse, iar informații neoficiale din Ministerul rus al Apărării a informat că numărul efectiv recrutat în ultimul an este de aproximativ 100 de persoane, scrie BBC.

Păcăliții au și plătit și au ajuns pe front

Ministerul de Externe a cerut, de asemenea, ca „toți cetățenii indieni să fie precauți și să stea departe de acest conflict”.

Videoclipurile unora dintre bărbați, care explică modul în care au fost păcăliți de agenți și trimiși pe câmpul de luptă, le-au șocat familiile, toate fiind sărace. Părinții și frații lor sunt fie șoferi de tuk-tuk, fie vânzători de ceai, fie vânzători de cărucioare de mână.

Victimele și familiile susțin că agenții au cerut 300.000 de rupii (3.619 dolari; 2.857 lire sterline), promițând un pașaport rusesc după câteva luni de serviciu în armată.

Agenții ar recruta oameni din India, Emiratele Arabe Unite, Nepal și Sri Lanka. BBC a vorbit cu unele dintre rudele unora dintre indienii păcăliți să lupte. Acestea spun că bărbații au fost ademeniți de promisiunea unor salarii mai mari și nu știau în ce se bagă. Identitățile bărbaților care se află încă în Rusia nu sunt dezvăluite pentru a-i proteja.

„Fiul meu în vârstă de 28 de ani a lucrat într-o companie de ambalare din Dubai. El, împreună cu trei prieteni, a văzut videoclipul unui agent care oferă locuri de muncă în Rusia cu un salariu garantat de 90.000 până la 100.000 de rupii, comparativ cu câștigurile lor actuale de 35.000 până la 40.000 rupii.

I-au plătit agentului 300.000 de rupii prin împrumuturi. Vă rog să mă ajutați să-mi aduc fiul înapoi”, a declarat tatăl său, care vinde ceai și ouă pe un cărucior de mână în statul Karnataka.

Povestea lui o oglindește pe cea a multor alte persoane din Telangana, Gujarat, Cașmir, Bengalul de Vest și Uttar Pradesh. O singură persoană a evadat cu succes din Moscova și s-a întors acasă, conform BBC.

Un bărbat din Uttar Pradesh, vorbind dintr-o locație sigură din Moscova, într-un videoclip filmat la sfârșitul lunii ianuarie, a spus că „au fost aduși aici de BabaVlog [un canal YouTube condus de un indian] și li s-a promis un salariu de 150.000 de rupii pe lună. Nu ni s-a spus că suntem recrutați într-o armată”, potrivit BBC.

Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Ziarul german Die Welt a publicat informații despre un acord de pace pe care Ucraina și Rusia intenționau să-l semneze la câteva săptămâni de la invazia rusă, după eliberarea regiunilor...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #indieni, #front, #Dubai , #Razboi Ucraina