Războiul din Ucraina. Când ar trebui să intre în arenă diplomații

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 05:03
2383 citiri
Războiul din Ucraina. Când ar trebui să intre în arenă diplomații
Malva, HIMARS-ul rusesc FOTO mil.in.ua

Toți jucătorii cheie ai lumii par să fie de acord asupra unui singur lucru - războiul din Ucraina se va încheia cu negocieri. Lipsa rezultatelor decisive pe câmpul de luptă în ultimii doi ani a făcut ca alternativa la o înțelegere negociată (victorie absolută pentru o parte) să pară o fantezie.

În ciuda lipsei unei alternative la negocieri, nu există semne că părțile în conflict vor începe discuțiile în curând. Ambele părți consideră că ajungerea la un acord acceptabil este acum imposibilă. Fiecare dintre ei se teme că celălalt nu va face compromisuri sau nu va profita de nicio pauză pentru a se odihni și a se pregăti pentru următoarea rundă de ostilități, scrie Foreign Affairs.

„Dacă niciuna dintre părți nu începe acest proces [deschiderea canalelor de comunicare cu inamicul], cel mai probabil părțile în război vor rămâne acolo unde sunt acum mulți ani - în bătălii aprige pentru centimetri de teritoriu, cu prețul vieților umane și al stabilității regionale.”, susține publicația.

Neîncrederea, larg răspândită

Occidentul percepe Moscova ca pe o sursă de propagandă și minciună, care este atât de obișnuită să mintă, încât chiar se minți pe sine. Ucraina și Rusia au avut o istorie lungă de acuzare reciprocă de promisiuni încălcate chiar înainte ca Moscova să anexeze Crimeea și să intre în Donbas în 2014. După februarie 2022, încrederea a devenit imposibilă.

În cazul războiului din Ucraina, neîncrederea este exacerbată de presupunerile larg răspândite despre intențiile maximaliste. Kievul crede că Moscova, ca și până acum, urmărește să stabilească un guvern marionetă în Ucraina și va profita de orice pauză pentru a câștiga putere și apoi a relua lupta. Rusia, după cum a spus recent Putin, consideră că Occidentul intenționează să folosească Ucraina ca instrument pentru a asigura „înfrângerea strategică” a Rusiei.

Aliații trebuie să înceapă să vorbească despre negocieri între ei

"Pentru aliații Ucrainei, primul pas este să se înceapă să se vorbească despre negocieri între ei. Unii vor trebui să fie convinși, alții sunt deja convinși și au nevoie pur și simplu de un semn că diplomația nu mai este tabu. Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că se așteaptă la o negociere pentru soluționarea conflictului”, notează Foreign Affairs.

Și, în sfârșit, discuția despre opțiunile pentru o soluție diplomatică a războiului ar trebui să înceapă la întâlnirile membrilor NATO și G7, precum și în timpul negocierilor bilaterale dintre aliați la cel mai înalt nivel. Este necesar să aloci timp și efort pentru a dezvolta o strategie diplomatică cu mult înainte de începerea negocierilor. În paralel cu discuția dintre aliați, această problemă trebuie adusă în discuție între Occident și Ucraina.

„Aceste eforturi propuse — discuții între aliați și Kiev, precum și semnale către Moscova — nu reprezintă o schimbare de politică. Ele nici măcar nu reprezintă începutul negocierilor. Mai degrabă, ar marca doar începutul a ceea ce este probabil să fie un lung proces de trecere către negocieri”, a încheiat ediția.

Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Acordul de pace pe care Ucraina și Rusia erau pe punctul de a-l semna la începutul războiului, dezvăluit de Die Welt
Ziarul german Die Welt a publicat informații despre un acord de pace pe care Ucraina și Rusia intenționau să-l semneze la câteva săptămâni de la invazia rusă, după eliberarea regiunilor...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #negocieri, #diplomati , #Razboi Ucraina