Protestele fermierilor din Europa, teren fertil pentru propaganda rusă. Minciunile și interesele Kremlinului

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 21:50
2391 citiri
Protestele fermierilor din Europa, teren fertil pentru propaganda rusă. Minciunile și interesele Kremlinului
Protestele fermierilor din Franța FOTO YouTube

Deși au pornit de la nivel de bază, protestele au fost exploatate intens de Rusia pentru a semăna diviziune și a submina sprijinul popular pentru apărarea Ucrainei. Deși Kremlinul nu a fost direct în spatele apariției vreuneia dintre aceste mișcări, a căutat să aprindă cu răutate flăcările, amplificându-le prin rețelele sociale și alte canale digitale, răspândind adesea dezinformarea în acest proces. Și exact asta se întâmplă cu protestele fermierilor. Desigur, acest lucru nu anulează legitimitatea nemulțumirilor fermierilor.

În ultimele săptămâni, conturile pro-ruse de pe rețelele de socializare au distribuit un videoclip sofisticat, dar fundamental înșelător, pretinzând că îi arată pe fermierii francezi aruncând gunoi de grajd în fața ambasadei Ucrainei la Paris, care de atunci a devenit viral. Într-un alt incident recent de la Praga, un protest al fermierilor a fost rapid preluat de activiști pro-Kremlin, ceea ce l-a determinat pe unul dintre organizatorii inițiali să plângă că demonstrația a fost „furată”.

Încercarea Moscovei de a arma o gamă variată de mișcări de protest în propriile sale scopuri de propagandă nu ar trebui să fie o surpriză - acesta este modus operandi testat de mult timp de Rusia. Același model a fost aplicat, de la Black Lives Matter și insurecția din 6 ianuarie din SUA la mișcarea anti-migranți Pegida din Germania, vestele galbene din Franța și o serie de mișcări anti-vaccin.

Deși Kremlinul nu a fost direct în spatele apariției vreuneia dintre aceste mișcări, a căutat să aprindă cu răutate flăcările, amplificându-le prin rețelele sociale și alte canale digitale, răspândind adesea dezinformarea în acest proces. Și exact asta se întâmplă cu protestele fermierilor.

Pe scurt, protestele fermierilor europeni se dovedesc fertile pentru propaganda rusă, Kremlinul încercând în mod constant să le amplifice – în unele cazuri chiar să le deturneze – totul în detrimentul factorilor de decizie europeni și al fermierilor deopotrivă. Și este timpul să începem să fim atenți.

Ce urmărește Kremlinul

Cu toate acestea, este crucial să înțelegem cum Moscova învârte aceste evenimente pentru propriile sale scopuri, scrie Politico. Indiferent de mișcarea de protest în cauză, primul obiectiv al Kremlinului este întotdeauna același: stârnirea tulburărilor pentru a răspândi anxietatea și discordia și subminarea coeziunii naționale. Distragerea atenției și, prin urmare, slăbirea guvernelor occidentale în acest mod servește apoi scopului dublu de a le lăsa mai puțin capabile să facă față amenințărilor rusești, întărind, în același timp, partidele extremiste, care sunt în general mai mulțumitoare, chiar mai simpatice față de Moscova.

În cazul protestelor fermierilor, obiectivul imediat al Kremlinului este de a slăbi sprijinul occidental pentru Kiev prin accentuarea excesivă a anumitor probleme de nișă - în special, importurile de produse agricole ucrainene, în special pui și cereale, pe piața europeană.

Minciuni rusești

În plus, problema exporturilor este doar una dintre multele legate de agricultură și relațiile UE-Ucraina. De exemplu, trolii ruși s-au dovedit abili în a lega potențiala aderare a Ucrainei la UE de preocupările cu privire la impactul acesteia asupra agriculturii europene în sens mai larg, concentrându-se pe Politica Agricolă Comună (PAC) și exagerând concepțiile greșite proeminente. Dar adevărul este că Kievul nu poate spera să se alăture blocului cel mai devreme înainte de 2030, iar până atunci, UE va avea un nou regim PAC. Procesul de negociere din perioada premergătoare expirării în 2027 a cadrului actual ar fi momentul oportun pentru a lua în considerare un astfel de impact – nu acum.

Și să nu uităm că va dura mult timp și Ucrainei să revină la vechile niveluri de producție: țara a suferit un ecocid, iar o mare parte din pământul său, minat de Moscova, nu va mai fi exploatabil timp de decenii.

Astfel, narațiunea adesea împinsă conform căreia Ucraina, care are în prezent standarde de mediu și fitosanitare care sunt mai puțin restrictive decât cele pentru agricultura europeană, va duce la concurență neloială trebuie pusă în perspectivă. În plus, acest argument este absurd, deoarece dacă Ucraina urmează să adere la blocul european, sectorul său agricol va trebui să aplice aceleași standarde ca și ceilalți membri. Același lucru se va aplica și costurilor cu forța de muncă — Ucraina va trebui să se adapteze la standardele UE, iar avantajele istorice legate de salariile mici se vor diminua.

Sprijinirea Ucrainei se extinde dincolo de furnizarea de ajutor letal și include și consolidarea sectorului său agricol crucial. Permiterea importurilor de pui, cereale și alte produse nu este doar un gest de solidaritate, ci o mișcare strategică pentru a susține rezistența Ucrainei.

Trebuie să vedem prin rețeaua de minciuni a Kremlinului. Și dacă Europa dorește să protejeze atât Ucraina, cât și interesele fermierilor săi, factorii de decizie trebuie să abordeze preocupările fermierilor, protejându-se totodată de dezinformarea Kremlinului, conchide Politico.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #proteste fermieri, #Europa, #propaganda rusa , #Razboi Ucraina