Summit european cu scântei la Bruxelles. Liderii europeni trebuie să găsească soluții pentru a ajuta Ucraina și a potoli revoltele fermierilor europeni

Miercuri, 31 Ianuarie 2024, ora 23:31
2205 citiri
Summit european cu scântei la Bruxelles. Liderii europeni trebuie să găsească soluții pentru a ajuta Ucraina și a potoli revoltele fermierilor europeni
Viktor Orbán, izolat la Bruxelles FOTO Twitter

Cu o zi înainte de începerea summit-ului liderilor europeni de la Bruxelles, Uniunea Europeană le-a cerut miercuri celor 27 de state membre un inventar detaliat al sprijinului lor militar pentru Ucraina, pentru a încerca să îl consolideze într-o perioadă când Kievul duce lipsă de muniţii în faţa forţelor ruse, relatează AFP.

„Este important de clarificat situaţia şi de ştiut unde ne aflăm şi unde ne vom fi până la sfârşitul lui martie şi până la finalul anului“, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor apărării din UE, organizată de preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Europenii s-au angajat anul trecut să livreze Ucrainei 1 milion de obuze până la finalul lunii martie 2024, dar acest obiectiv nu va fi atins potrivit planului iniţial, au recunoscut mai mulţi miniştri europeni ai apărării.

„Asta va lua puţin mai mult timp“, a indicat ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren.

Europenii au livrat deja aproximativ 300.000 de obuze şi în acest an vor avea o capacitate de producţie de aproximativ 1,4 milioane de obuze, potrivit comisarului european pentru piaţă internă, Thierry Breton.

Însă o mare parte a producţiei este exportată către ţări terţe, în detrimentul Ucrainei care se află în război, a recunoscut în această săptămână un înalt demnitar european, sub rezerva anonimatului.

Miercuri, 30 ianuarie, cancelarul german Olaf Scholz şi premierii olandez Mark Rutte, estonian Kaja Kallas, ceh Petr Fiala şi danez Mette Frederiksen au lansat un apel către europeni la „dublarea eforturilor“ pentru a garanta că sprijinul militar pentru Ucraina va dura „'atât timp cât va fi necesar“.

„Trebuie deci să găsim mijloacele de a accelera livrarea de muniţii de artilerie promise Ucrainei“, au subliniat cei cinci şefi de guvern într-o scrisoare comună publicată, ieri, de cotidianul britanic „Financial Times“.

Propunerea lui Borrell

Şeful diplomaţiei europene a prezentat o propunere de reformare a Instrumentului European pentru Pace, folosit pentru a gestiona donaţiile de arme pentru Kiev. Potrivit propunerii respective, rămâne deschisă posibilitatea ca liderii UE să suplimenteze cu 5 miliarde de euro fondurile Instrumentului European pentru Pace.

Statele membre dezbat de câteva luni care va fi viitorul rol al acestui fond în ajutorul militar pentru Ucraina, Germania sugerând că în prezent eforturile ar trebui să se concentreze pe ajutorul bilateral de la ţările UE luate individual.

Borrell a dat asigurări că Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA) este un „bun mijloc pentru a creşte producţia“. EDA dispune de un buget de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru a finanţa comenzi grupate către industria europeană de apărare.

Uniunea Europeană va găsi o soluţie pentru a sprijini Ucraina, indiferent de poziţia Ungariei, care blochează un ajutor important pentru Ucraina, a declarat marţi premierul Poloniei, Donald Tusk, cu 2 zile înainte de un summit european.

„Totul indică faptul că, într-un fel sau altul, vom găsi o soluţie, cu sau fără premierul ungar Viktor Orban, pentru a sprijini Ucraina, dar ar fi de preferat, şi ne-am simţi cu toţii mai bine atunci, ca unitatea Europei să se păstreze în acest proces.

Viktor Orban a rămas singur pe câmpul de luptă. El este singurul politician european care este anti-ucrainean într-un mod atât de deschis”, a declarat Donald Tusk pentru jurnalişti.

Ungaria cere ca decizia de a oferi fonduri Ucrainei să poată face obiectul unei revizuiri ulterioare, însă alte ţări doresc cu orice preţ să evite să ofere Budapestei astfel de oportunităţi de a-şi folosi dreptul de veto. Astfel, rezultatul summit-ului de joi pare unul foarte incert.

Potrivit Financial Times, UE ar fi pregătit un document prin care le cere liderilor celor 26 de ţări să ameninţe public că vor priva Ungaria de toate fondurile care i se cuvin dacă la summitul de joi nu se va găsi o soluţie, pentru a pune astfel presiune asupra Budapestei, „destabilizându-i moneda” şi determinând prăbuşirea încrederii investitorilor.

Potolirea revoltelor fermierilor

Un alt subiect greu este cel al potolirii revoltelor fermierilor care se extinde în Europa. Președintele francez, Emmanuel Macron crește presiunea asupra Bruxelles-ului pentru ca UE să facă mai multe concesii în favoarea agriculturii și comerțului.

Marți, Macron și-a exprimat încă o dată opoziția față de încheierea unui acord de liber schimb cu țările din America Latină, care ar permite importuri de produse neconforme cu standardele europene și a anunțat că va ridica la summitul european de joi problema importurilor ieftine din Ucraina, împotriva cărora ridică obiecții și fermierii din Polonia, Slovacia și România, scrie „Financial Times“.

Potrivit publicației economice menționate, Comisia Europeană pare să răspundă revendicărilor, urmând să impună un nivel dincolo de care exportatorii ucraineni vor plăti taxe, dar și să renunțe la prevederea ca o cotă de 4-7% din teren să fie lăsată pârloagă pentru biodiversitate.

În Bulgaria, în schimb, producătorii de ulei se pregătesc de protest dacă statul va continua să împiedice importurile de floarea-soarelui din Ucraina. Ei reclamă că de la 1 decembrie, din cauza unor bariere administrative impuse de autoritățile de la Sofia, nu a mai intrat în Bulgaria nicio cantitate de semințe de floarea-soarelui, iar fabricile de procesare vor începe să se închidă pentru că rămân fără materie primă.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #summit UE Bruxelles, #ajutor kiev, #fermieri proteste , #Razboi Ucraina